Ο όρος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ αναφέρεται για πρώτη φορά στον Πλάτωνα, από τον οποίο τον... δανείστηκε ο Αμπέρ - του Γ. Πηλιούνη


Ο όρος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ
αναφέρεται για πρώτη φορά
στον Πλάτωνα,
από τον οποίο
τον... δανείστηκε ο Αμπέρ

 
Πλάτωνος έργα, σε έκδοση του 1869.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ, ως επιστημονικός κλάδος, είχε πολύ περιορισμένα απασχολήσει την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Στα «Τεχνικά Χρονικά» του Τ.Ε.Ε., το 1966 είχε δημοσιευτεί το παρακάτω σχετικό άρθρο, με τίτλο, «Κυβερνητική Μία Πανεπιστήμη;)».
Αξίζει να δει κανείς ότι ο συγγραφέας, ηλεκτρολόγος μηχανικός Μαλαγαρδής, ήδη από την 1η σελίδα καθιστά σαφές ότι ό όρος αυτός παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με την λατινική του εκφορά, από τον A. M. Ampere, ως «Cybernetique ou science a gouverner», στο «Essai sur la Philosophie des sciences», ο οποίος Ampere, δανείζεται τον όρο από το έργο «ΓΟΡΓΙΑΣ» (511d-1) του ΠΛΑΤΩΝΑ.

Όπως έχει αναδείξει ο νομικός και συγγραφεύς Γιώργος Λαθύρης στο βιβλίο του «ΟΙ ΟΡΟΙ του ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΥ, Λεξικό Εννοιών της Πλατωνικής Φιλοσοφίας», στην σελ. 141 επισημαίνονται και άλλες περιοχές του πλατωνικού έργου, όπου χρησιμοποιείται ο όρος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ:

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, 125d-12
ΘΕΑΓΗΣ, 123d-11
ΠΟΛΙΤΕΙΑ, 346a-7
NOMOI, 709b-7
ΕΠΙΝΟΜΙΣ, 976b-7

Από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ επίσης, το 1970, είχε κυκλοφορήσει και η πρώτη αλλά και μοναδική έκδοση του πρωτότυπου έργου του Wiener «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», πλέον εξαντλημένη.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ, το άρθρο του Μαλαγαρδή:










 ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ, Τεχνικα Χρονικα,  ΤΕΕ, Πανεπιστημη, ηλεκτρολογος μηχανικος, Μαλαγαρδης, Αμπερ, ΓΟΡΓΙΑΣ, ΠΛΑΤΩΝ, Λαθυρης, ΟΡΟΙ, ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΣ, Λεξικο Εννοιων, Πλατωνικη Φιλοσοφια, Πλατωνας, ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, ΘΕΑΓΗΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ, NOMOI, ΕΠΙΝΟΜΙΣ, εκδοσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ, Βινερ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Πηλιουνης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ