Αρχεία Arolsen: Το Αρχείο με τους έγκλειστους των ναζιστικών στρατοπέδων - Ανάμεσά τους και 8 Έλληνες - η Ελλάδα θα έχει τηλε-πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό - Παρουσιάσθηκε στην Ελλάδα το Διεθνές Κέντρο Τεκμηρίωσης των ναζιστικών διώξεων


Αρχεία Arolsen:
Το Αρχείο με τους έγκλειστους
των ναζιστικών στρατοπέδων

Ανάμεσά τους και 8 Έλληνες

Η Ελλάδα θα έχει τηλε-πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό

Παρουσιάσθηκε στην Ελλάδα
το Διεθνές Κέντρο Τεκμηρίωσης
των ναζιστικών διώξεων

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε ημερίδα με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων από την Ελλάδα. Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του έργου του Διεθνούς Κέντρου Τεκμηρίωσης των ναζιστικών διώξεων στο ελληνικό κοινό.


Η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων, η οποία μετονομάστηκε φέτος σε Αρχεία Arolsen (Arolsen Archives) διατηρεί το σημαντικότερο Αρχείο εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων, έχοντας ως αποστολή την αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την τύχη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για λογαριασμό των οικογενειών τους.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Μπόλαρης, ο οποίος και εγκαινίασε την έκθεση Stolen Memory στους χώρους του Υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για έκθεση-εκστρατεία για την ανεύρεση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδία των οποίων προσωπικά αντικείμενα ανευρέθησαν και φυλάσσονται στα Αρχεία Arolsen.

Ανάμεσά τους και 8 Έλληνες.

σ.σ.: ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ,

Στην ημερίδα ήταν παρούσα η Διευθύντρια της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων κυρία Floriane Azoulay και στελέχη των Αρχείων Arolsen που απάντησαν σε ερωτήσεις του ελληνικού κοινού, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η προεδρεύουσα της Διεθνούς Επιτροπής Πρεσβευτής Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου, η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας κυρία Ζανέτ Μπαττίνου και ο ιστορικός Στράτος Δορδανάς που έχει διεξαγάγει έρευνα στα Αρχεία Arolsen.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, ενώ έγινε επίδειξη της δυνατότητας τηλε-πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό των Αρχείων Arolsen, σύστημα που όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα θα εγκαταστήσει πρώτη από όλα τα κράτη της Διεθνούς Επιτροπής το ερχόμενο καλοκαίρι μέσω τερματικού σταθμού που θα βρίσκεται εγκατεστημένος στην Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΑΡΧΕΙΑ ΑΡΟΛΣΕΝ, ΕΔΩ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:

 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ναζι, στρατοπεδα συγκεντρωσης, Διεθνης Υπηρεσια Αναζητησεων, Αρχεια Αρολσεν, Αρχειο, εγκλειστος, στρατοπεδο συγκεντρωσης, ναζιστικη θηριωδια, Μπολαρης, Τομαη Κωνσταντοπουλου, Εβραικο Μουσειο Ελλαδας, Μπαττινου, Δορδανας, Εβραιοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ