Συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με το «Μουσείο Καραθεοδωρή» στην Κομοτηνή


Συνεργασία
της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας
με το «Μουσείο Καραθεοδωρή»
στην Κομοτηνή

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο ιωνικός κίονας που ευρίσκεται επί του τάφου του Θρακός παγκοσμίου φήμης μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο, θα  μεταφερθεί προσεχώς και θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Η τελετή των επισήμων αποκαλυπτηρίων του κίονα θα λάβει χώρα την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και ομιλίες και έκθεση από τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“.

Ήδη έχει συσταθεί μια επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης, στην οποία συμμετέχουν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου, κ. Ηλίας Νταλακίδης, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμαν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου κ. Φανή Αθέρα, η υπεύθυνη για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας κ. Ελένη Βούλγαρη, ο διευθυντής του Λυκείου Μονάχου κ. Σταύρος Ελευθεριάδης και ο μαθηματικός στο Λύκειο, κ. Μιλτιάδης Αδάμ.


Στα πλαίσια προετοιμασίας και διοργάνωσης της εκδήλωσης εκφράστηκε η επιθυμία να συμμετάσχει και το „Μουσείο Καραθεοδωρή“ στην σχεδιαζόμενη  έκθεση στο Μόναχο. Για τον λόγο αυτό μετέβη ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στις 26 Μαρτίου 2019 στην Κομοτηνή και είχε μία λίαν εγκάρδια και εποικοδομητική συνεργασία με τον διευθυντή του „Μουσείου Καραθεοδωρή“ κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη και τον πρόεδρο του „Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή“, κ. Ανέστη Βακιάνη.
Στην συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να παραχωρήσει „Το Μουσείο Καραθεοδωρή“, ως δάνειο, αντίγραφα της αλληλογραφίας του Καραθεοδωρή με τον Άλμπερτ Άινστάιν και με άλλους διάσημους καθηγητές μαθηματικών, φωτογραφίες από την ζωή και το έργο του, κ.α.
Συζητήθηκε επίσης και η πρόταση των κ. Λιπορδέζη και Βακιάνη - με αφορμή και την λήξη του 70 ετών συμβολαίου χρήσης του εν Μονάχω τάφου Καραθεοδωρή - να μεταφερθούν τα οστά Καραθεοδωρή και να εναποτεθούν, σε περίβλεπτο μνήμα-μνημείο, στο κεντρικό κοιμητήριο της Κομοτηνής. Για  τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συναίνεση των νομίμων κληρονόμων του μακαριστού Καραθεοδωρή και η απόφαση του Δήμου Κομοτηνής, για εσαεί παραχώρηση τάφου στο Δημοτικό Κοιμητήριο της πόλης.


Μετά την σύσκεψη και την ξενάγηση στους άριστα οργανωμένους εκθεσιακούς χώρους του „Μουσείου Καραθεοδωρή“, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο κ. Λιπορδέζης και ο κ. Βακιάνης εγένοντο ενθέρμως δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και συνεργάτες του, στον αρχαιότερο Ναό της Κομοτηνής. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, έδειξε μέγιστο ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εκδηλώσεις για τον Καραθεοδωρή και θα τις στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, όπως ήδη πράττει μέχρι και σήμερα.

Η έγκριτος καθημερινή εφημερίδα της Κομοτηνής Ο ΧΡΟΝΟΣ δημοσίευσε στις 23 Μαρτίου 2019 εκτενές ρεπορτἀζ σχετικά με τις πρόσφατες επισκέψεις μαθητριών και μαθητών του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου στον τάφο Καραθεοδωρή, στη Σαλβατόρκιρχε, όπου ο Καραθεοδωρή διετέλεσε εκκλησιαστικός επίτροπος και στην „Αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή“ του Πανεπιστημίου Μονάχου. Επίσης Ο ΧΡΟΝΟΣ δημοσίευσε και εκτενές ρεπορτάζ, στις 28 Μαρτίου 2019, σχετικά με την επίσκεψη του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση στο „Μουσείο Καραθεοδωρή“ στην Κομοτηνή.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Διονύσιο Βοριά, για την ευγενή διάθεση των φωτογραφιών, εντός και εκτός του Μουσείου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Καραθεοδωρη, Μοναχο, Μουσειο Καραθεοδωρη, Κομοτηνη, Αινσταιν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ