32 θέσεις με εργαλεία 27.000-45.000 χρόνων στον Πηνειό!


32 θέσεις με εργαλεία
27.000-45.000 χρόνων
στον Πηνειό!


Ο άρχοντας και ευργτέτης της Θεσσαλίας, Πηνειός.
Φαίνεται γύρω από την κοίτη του να αναπτύχθηκαν οι πρώτες κοινότητες ανθρώπων, στην Θεσσαλία...

Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

Στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για την Μέση Παλαιολιθική στην Ελλάδα και της σχέσης της άλλες θέσεις των Βαλκανίων, το 1987 πραγματοποιήθηκε έρευνα της περιοχής Λάρισας Θεσσαλίας, για παλαιολιθικά κατάλοιπα.
Εξερευνήθηκαν συστηματικώς οι περιοχές του ποταμού Πηνειού, μαζί τμήματα της Θεσσαλίας, με καταθέσεις αρκετά παλαιές ώστε να περιέχουν προϊστορικά τεχνουργήματα.
Το 1987, λοιπόν, ανακαλύφθηκαν 32 θέσεις, από όπου συλλέχθηκαν λίθινα τεχνουργήματα, της Μέσης και Ανώτερης Παλαιολιθικής.
Οι ραδιομετρικές χρονολογίες έδειξαν ηλικία 27.000-45.000 χρόνων.
Η Παλαιολιθική «βιομηχανία» της Θεσσαλίας είναι μια Levallois-Mousterian φάση, με ξύστρες, αιχμές, λεπίδες, κ.ά.
Η «θεσσαλική Παλαιολιθική βιομηχανία» είναι παρόμοια με άλλες «βιομηχανίες» της ιδίας εποχής στην Ελλάδα και με την φάση Szeletian (της νυν Ουγγαρίας), που είναι περίπου της ίδιας ηλικίας!
Ίσως ήταν παραγωγή των τελευταίων Νεάντερνταλ.

Φαίνεται ότι ωρισμένες από αυτές τις περιοχές έμειναν ακατοίκητες ή λιγότερο χρησιμοποιημένες μέχρι και τα 9.000 χρόνια πριν από σήμερα, όταν εμφανίζονται οι πρώτοι οικισμοί της Νεολιθικής περιόδου στην Θεσσαλία…

ΠΗΓΗ: Curtis Runnels «A Prehistoric Survey of Thessaly: New Light on the Greek Middle Paleolithic», σελ. 277-290, 18.7.2013, στο Journal of Field Archaeology, αρ. τ. 15, 1988 - Issue 3.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Παλαιολιθικη Εποχη, Ελλαδα, Βαλκανια, 1987, Λαρισα, Θεσσαλια, ποταμος, Πηνειος, λιθινα τεχνουργηματα, ξυστρα, αιχμη, λεπιδα, Ουγγαρια, Νεαντερνταλ, Νεολιθικη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ