Η θεά Αθηνά γεννιέται από το κεφάλι του Διός, στην… Στουτγκάρδη! Αλλά δυστυχώς το μνημείο είναι βανδαλισμένο!


Η θεά Αθηνά γεννιέται
από το κεφάλι του Διός,
στην… Στουτγκάρδη!

Αλλά δυστυχώς
το μνημείο είναι βανδαλισμένο!



Το μνημείο της Αθηνάς, στην Στουτγκάρδη,
όπως ήταν κάποτε...

Μια κρήνη, σε ένα πάρκο στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας, έχει σαν θέμα της την γέννηση της θεάς Αθηνάς, από το κεφάλι του Διός!

Το πάρκο ιδρύθηκε το 1870, από τον βιομήχανο Gustav Siegle (1840-1905).

Η χήρα Julie Siegle είχε δώσει εντολή το 1911 στον γλύπτη Karl Donndorf (1870-1941)  να χτίσει στην βόρεια πλαγιά του λόφου Karls (Karlshöhe), σε νεοκλασσικό στυλ, την κρήνη. Το μνημείο ευρίσκεται στους πρόποδες του Karlshöhe, και κάτω από την εξοχική έπαυλη του Ηλίου («Sun Palace») της οικογενείας!
Η Athenebrunnen (επίσης γνωστή ως Κρήνη της Παλλάδας Αθηνάς) επήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά, που αναπαριστάνεται στην κρήνη, επάνω στο μονοπάτι Jean-Amery, προς το Karlshöhe στις δυτικές συνοικίες της Στουτγκάρδης.

Το μνημείο της Αθηνάς, στην Στουτγκάρδη,
όταν είχε και νερό...

Στο κέντρο της νεοκλασσικής κρήνης ευρίσκεται το άγαλμα της θεάς της Σοφίας των αρχαίων Ελλήνων, Αθηνάς, κατά την στιγμή της γέννησής της. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εμφανίστηκε με πλήρη πανοπλία και εξοπλισμό μέσα από το κεφάλι του πατέρα της, Δία. Η πέτρινη φιγούρα της Αθηνάς φέρει επίσης μια μεταλλική ασπίδα, ένα δόρυ και ένα κράνος. Από τον Δία εμφανίζεται μόνο το κεφάλι του, που εξυπηρετεί το άγαλμα ως βάθρο.
Κάτω από το άγαλμα της Αθηνάς και το κεφάλι του Διός υπάρχουν δύο δεξαμενές με περιρραντήρια (σιντριβάνια) σε κλίμακα. Η πέτρινη φιγούρα του Προμηθέα είναι στην δεξιά πλευρά της Αθηνάς. Στα αριστερά της είναι η μορφή της Πανδώρας με την περίφημη κίστη στην αγκαλιά της.

Η Πανδώρα, αριστερά της Αθηνάς, προβληματισμένη...
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ολόκληρο το πάρκο επηρεάστηκε άσχημα. Έτσι η έπαυλις κατεστράφη το 1944 και το ερείπιο σωριάσθηκε το 1953. Επίσης, το καλοκαιρινό σπίτι κατεδαφίσθηκε το 1961 και αντικαταστάθηκε από μια βεράντα, που μετετράπη σε… μπαρ.
Η κρήνη της Αθηνάς υπέστη επίσης φθορά…
Το 1989 ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος Verschönerungsverein Stuttgart e. V., ο οποίος εργάσθηκε για ένα μεγάλο μέρος του λόφου Karlshöhe, είχε αποκαταστήσει τις δεξαμενές και τα περιρραντήρια της κρήνης. «Για την 150η επέτειο, το 2011, ο Verschönerungsverein Stuttgart e. V., έχει αποκαταστήσει τα αγάλματα της Αθηνάς, της Πανδώρας, του Προμηθέα, και το κεφάλι του Δία και έχει αποκαταστήσει το σύστημα των φρεατίων», γράφει η εκεί σχετική ενημερωτική πινακίδα.

Το μνημείο της Αθηνάς, με την θεά βανδαλισμένη,
σήμερα, εν έτει 2019...

Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

«Μετά από την προσπάθεια κλοπής της χάλκινης ασπίδας της Αθηνάς , η πολιτεία την αντικατέστησε το 2015 με ένα αλουμινένιο αντίγραφο αυτής, το οποίο κατασκεύασε η Σχολή του Wilhelm Maybach (από την Στουτγκάρδη) στα πλαίσια ενός μαθητικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Το κόστος της ανακατασκευής ανέλαβε ο Σύλλογος Verschönerungsverein Stuttgart e. V. «, όπως μας ενημερώνει άλλη πινακίδα στο μνημείο. (Άρα δεν το αποκατέστησε η πολιτεία, αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία).
Η ιστορική-πολιτιστική και ιστορικά σημαντική κρήνη κατέστη πλήρως λειτουργική και πάλι από το… 2011,  γράφουν επίσης…

Η νέα ασπίδα της θεάς Αθηνάς, με την γλαύκα...
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

Μόνο που κατά την επίσκεψή μου, το 2019, τα πράγματα τα βρήκα εντελώς διαφορετικά… Το μνημείο είχε… βανδαλιστεί (οι Βάνδαλοι ήταν γερμανικό φύλο, άλλωστε)… Η θεά Αθηνά ήταν… μπογιατισμένη στα απόκρυφα σημεία της (εφηβαίο και στήθη), της έλειπε το δόρυ, τα μάτια του Προμηθέα ήταν… βαμμένα, ενώ τίποτε δεν λειτουργούσε από το περιρραντήριο…

Ο Προμηθέας, στο μνημείο της Αθηνάς,
βανδαλισμένος κι αυτός...

Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

Ελπίζω ότι αυτό το μικρό σημείωμα, επαναφέρει το έργο στην πρωτέρα του κατάσταση… Χρειάζεται γι’ αυτό και η κινητοποίηση και της ελληνικής παροικίας στην γερμανική πόλη…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...



(*) Ευχαριστώ πολύ το περιοδικό ΕΓΩ (EGO Magazin), το διαδικτυακό ραδιόφωνο ΕΝ ΠΛΩ, τον Δημήτρη και την Όλγα Αμπατζή, και την Μαρία Κεμεντζετζίδου, γι’ αυτήν την συνεργασία.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: κρηνη, παρκο, Στουτγκαρδη, Γερμανια, γεννηση, θεα Αθηνα, το κεφαλι, Δια, 1870, βιομηχανος, Σιγκλε, Ζιγκλε, 1911, γλυπτης, Ντοντορφ, Καρλς, επαυλη, Παλλαδα Αθηνα, Αθηνα, αγαλμα, Σοφια, γεννα, μυθολογια, πανοπλια, ασπιδα, δορυ, κρανος, περιρραντηριο, συντριβανι, Προμηθεας, Πανδωρα, κιστη, Προμηθευς, κλοπη, βανδαλισμος, Βανδαλοι, ΕΓΩ, ΕΝ ΠΛΩ, Αμπατζης, Κεμεντζετζιδου 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ