Μια αρχαία καρφίτσα βρέθηκε στην… Δανία, με την αθηναϊκή γλαύκα!


Μια αρχαία καρφίτσα
βρέθηκε στην… Δανία,
με την αθηναϊκή γλαύκα!


Μια αρχαία καρφίτσα, με θέμα της την γλαύκα / κουκουβάγια -  σύμβολο των Ελλήνων για την σοφία - ευρήκαν οι αρχαιολόγοι της Δανίας, οι οποίοι ερευνούν τον οικισμό του Lavegaard στο νησί Bornholm.


Το αποκαλυφθέν εύρημα είναι μια ασυνήθιστη και εξαίσια αρχαία καρφίτσα, για την περιοχή, που η κουκουβάγια το κάνει ακόμη πιο υπέροχο!
Η αρχαία καρφίτσα έχει διαστάσεις 3,81 Χ 3,81 εκατ.
Χρονολογείται στον 1ο  - 3ο  αιώνα μ.Χ.
Η χάλκινη κουκουβάγια είναι επενδυμένη με «δίσκους» σμάλτου και έγχρωμο υαλί, υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν τα τεράστια πορτοκαλί και μαύρα μάτια του πουλιού. Διακοσμημένες με σμάλτο καρφίτσες είναι πολύ σπάνιες –ειδικώς σε τέτοιες απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης.
Τα περισσότερα τέτοια είδη έχουν ευρεθεί στα αρχαία ρωμαϊκά σύνορα, στα αρχαία οχυρά κατά μήκος του Ίστρου / Δουνάβεως ή του Ρήνου.
Αυτό το πολύτιμο προσωπικό είδος το έφερε - πιθανότατα - στο βόρειο νησί Bornholm της Βαλτικής Θάλασσας, ένας εντόπιος μισθοφόρος στρατιώτης, ο οποίος θα είχε υπηρετήσει κατά μήκος των προαναφερθέντων συνόρων… Ή  ήταν, ίσως, δώρο από έναν πλούσιο πολίτη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που επισκέφθηκε το βορειοευρωπαϊκό νησί, προς κάποια όμορφη κυρά.
Το εύρημα ανακαλύφθηκε από ανιχνευτές μετάλλων, που συνεργάζονται με το Μουσείο Bornholm. Ευρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας / National Museum of Denmark.


ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Οι αρχαίοι Έλληνες καθιέρωσαν την γλαύκα ως πουλί της Σοφίας και την συνέδεσαν με την αντίστοιχη θεά τους, την Αθηνά. 
Η πόλις της θεάς Αθηνάς, η Αθήνα, ετίμησε το πουλί-σύμβολο και το ετοποθέτησε στα νομίσματά της, τόσο που τα αθηναϊκά νομίσματα ελέγοντο «γλαύκες».
Η λάμψη και η γοητεία των Αθηνών και της θεάς Αθηνάς έκαμε την γλαύκα παγκόσμιο σύμβολο. Όλοι όσοι ήθελαν να μοιάξουν στην Αθηνά και την Αθήνα και να φέρουν κάτι κι αυτοί από την αίγλη τους, χρησιμοποιούσαν την γλαύκα – παγκόσμιο σύμβολο, που ήταν παγκόσμια γλώσσα πια…

Το νησί Bornholm ελέγετο Borgundarholm, Borghand, ή Borghund, ή Burgendaland, ή Burgundehulm ή Borghandæholm ή Burgenda, ονομασίες που όλες ετυμολογούνται από την αρχαία ελληνική λέξη… Βοράς! Δηλ. το Βόρειο νησί! Αν και η τοπική λέξη για τον… Βορά είναι άλλη (και καμμιά ετυμολογική σχέση με τον βορά: North)…


Είναι γνωστή άλλωστε η αρχαία ελληνική σχέση με την Σκανδιναβία, όπου οι αρχαίοι Έλληνες επήγαιναν για να πάρουν ασήμι, και είχαν ναυστάθμους σχεδόν σε όλα αυτά τα νησάκια της Βαλτικής…

Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, στο Hammershus, είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό φρούριο στην βόρεια Ευρώπη. Κάτι που αποδεικνύει την μεγάλη στρατηγική σημασία της θέσης του νησιού.

Τέλος, ίσως, οι 5 ομόκεντροι κύκλοι, στο σώμα του πτηνού να κρύβουν κάποιον ακόμη συμβολισμό... Μελετάται...


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις¨.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: καρφιτσα, γλαυκα, κουκουβαγια, συμβολα, σοφια, Δανια, Λαβεγκαρντ, Μπορνχολμ, χαλκος, γλαυξ, σμαλτο, υαλι, πορτοκαλι, μαυρο, ματι, πουλι, Ιστρος, Δουναβης, Ρηνος, μισθοφορος, ανιχνευτης μεταλλων, Αθηνα, νομισμα, Βορας, Σκανδιναβια, ασημι, ναυσταθμος, Βαλτικη, Χαμμερσους, φρουριο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ