Αρχαία θρακική ασημένια ζώνη βρέθηκε στην Σερβία!


Αρχαία θρακική ασημένια ζώνη
βρέθηκε στην Σερβία!



Μια αρχαία ασημένια ζώνη («τύπου Mramorac», όπως λέγεται διεθνώς), της Εποχής Σιδήρου, 6ου -5ου αιώνα π.Χ., βρέθηκε σε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Vinogradi, του χωριού Batinac, κοντά στην Ćuprija, της κεντρικής Σερβίας.
Η ζώνη είναι πολυτελής, διακοσμημένη με μοτίβα κλεψύδρας και τετραγάμματος (σβάστικας), φυτικά και γεωμετρικά στολίδια, με τεχνική repoussé και έχει μήκος πάνω από ένα μέτρο!
Σήμερα ανήκει στην συλλογή Μουσείου της Jagodina.
Οι ζώνες «τύπου Mramorac», ασημένιες και χρυσές, κατασκευάζονταν σε τοπικά εργαστήρια από την θρακική φυλή των Τριβαλών. Χρησιμοποιούνταν από μέλη της ελίτ τους. Έχουν βρεθεί σε όλην την κεντρική Σερβία. Το πιο συνηθισμένο κόσμημα στα κομμάτια αυτά είναι το ηλιακό σύμβολο τετράγαμμα / σβάστικα, μαζί με άλλα γεωμετρικά και λουλουδένια στολίδια, όπως η κλεψύδρα και φύλλα φοίνικα, που γίνονταν με την τεχνική repoussé. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανασκαφών βρέθηκαν σε ζευγάρια, στους πριγκηπικούς τάφους των Τριβαλών Θρακών.
Αυτά τα κομμάτια έγιναν σε τοπικά εργαστήρια, αλλά είχαν ισχυρές επιρροές από την αρχαία Ελλάδα (και αργότερα και από την Ιταλία).

ΛΕΞΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ασημι, ζωνη, Μραμορακ, Εποχη Σιδηρου, Βινογκραντι, Μπατινατς, Κουπριγια, Σερβια, κλεψυδρα, τετραγαμμα, σβαστικα, Γιαγκοντινα, χρυσος, θρακες, Τριβαλοι, κοσμημα, ηλιος, συμβολο, γεωμετρικα, λουλουδια, στολιδι, φοινικας, πριγκηπας, Τριβαλλοι, Θρακη, Ελλαδα, Ιταλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ