Να προστεθούν στις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα και οι εξορύξεις μεταλλευμάτων κατά την Κατοχή - Από την Λέσβο, έπαιρναν λιγνίτη και χρυσό!


Να προστεθούν
στις γερμανικές οφειλές 
προς την Ελλάδα
και οι εξορύξεις μεταλλευμάτων
κατά την Κατοχή

Από την Λέσβο, έπαιρναν
λιγνίτη και χρυσό!

Από τον καθηγητή κ. Ακίνδυνο Κελεπερτζή έλαβα την ακόλουθη επιστολή: «Στηριζόμενος στην δήλωση του ΠτΔ, κ. Πρ. Παυλόπουλου, προς τον Δήμαρχο Λαμίας ότι οι γερμανικές διεκδικήσεις είναι απολύτως νόμιμες και επιδιώξιμες σας γνωρίζω ότι θα πρέπει να προστεθούν σε αυτές και μεγάλες οικονομικές οφειλές από τις γερμανικές εξορύξεις μεταλλευμάτων κατά την Κατοχή. Από την θέση μου ως καθηγητή και ερευνητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος έχω εκπονήσει έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και έχω εντοπίσει παλαιές στοές και επιφανειακές εκσκαφές εξόρυξης ορυκτών ανθράκων, μεταλλευμάτων και βιομηχανικών ορυκτών κατά την Γερμανική περίοδο στην Ελλάδα. 
Π.χ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Λέσβο, ενετόπισα στοές και επιφανειακές εκσκαφές εξόρυξης λιγνίτη και μεταλλευμάτων με χρυσό. Στοές κ.ά. έργα εξόρυξης μεταλλευμάτων χρωμίου, νικελίου κλπ. υπάρχουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Θα πρότεινα ότι στις οικονομικές διεκδικήσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αξία των εξορυχθέντων μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών και λιγνιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος που μεταφερθήκαν στην Γερμανία, κάτω από δουλικές συνθήκες εργασίας Ελλήνων εργατών, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Η επιστημονική μου ομάδα πλαισιωμένη και από μεταλλειολόγο μηχανικό, διαθέτοντας εμπειρία υπαίθριων και εργαστηριακών μελετών, είναι διαθέσιμη για συμβολή στο ανωτέρω θέμα, καταγράφοντας τις θέσεις των παλαιών εκμεταλλεύσεων της Γερμανικής Κατοχής και υπολογίζοντας τους εξορυχθέντες τόνους και την ανυπολόγιστη αξία τους».

Βλ. σχετικά άρθρα του κ. Κελεπερτζή στην εφημ. REAL-NEWS, 28.6.2015.

ΠΗΓΗ: εφημ. Kontra News, στήλη Κόντρα Φως, 23.4.2019.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:

 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Κελεπερτζης, Παυλοπουλος, Λαμια, γερμανικες οφειλες, Γερμανια, εξορυξη μεταλλευματων, Κατοχη, Γεωλογια, Γεωπεριβαλλον, εκσκαφη, εξορυξη, ορυκτα, ανθρακας, μεταλλευμα, ορυκτο, Γερμανικη κατοχη, Λεσβος, λιγνιτης, χρυσος, μεταλλευματα, χρωμιο, νικελιο, καταναγκαστικη εργασια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ