Η απίστευτη προσφορά του Μακεδόνα Ζήση Σωτηρίου - Και η περιγραφή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Μεταφράσθηκε από τα γερμανικά και εκδόθηκε το 1829…

Η απίστευτη προσφορά
του Μακεδόνα
Ζήση Σωτηρίου

...Και η περιγραφή
της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Μεταφράσθηκε από τα γερμανικά
και εκδόθηκε το 1829...




Ο Ζήσης Σωτήρης ή Σωτηρίου.

Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο (νυν Πύλος Μεσσηνίας) έγινε ως γνωστόν στις 8 Οκτωβρίου του 1827…
Και αμέσως η ναυμαχία και η σημασία της εκυκλοφόρησε σε βιβλίο, (τουλάχιστον) στα γερμανικά στην Ευρώπη, κ.α.!
Και σχεδόν αμέσως, για τους εκδοτικούς χρόνους της εποχής, το 1829… είχε μεταφραστεί και κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, δαπάναις του Ζήση Σωτήρη «του Έλληνα, από έρωτα προς το Γένος»…
Με τίτλο «Περιγραφή τῆς ἐν Ναυαρίνῳ ναυμαχίας καί τῶν ἀμέσως προηγησαμένων περιστάσεων», και συμπληρωματικό επεξηγηματικό υπότιτλο «μεταφρασθεῖσα ἐκ τῆς γερμανικῆς γλώσσης, καί ἐκδοθεῖσα δαπάνῃ τοῦ κυρίου Ζήση Σωτήρη τοῦ Ἑλληνος, ἔρωτι πρός τό Γένος» εξεδόθη εν Πέστη, παρά τω ευγενεί Ματθαίω Τράττνερ (από τον M. Trattner) τω εκ Πετρόζας, το 1829, η περιγραφή της ιστορικής Ναυμαχίας και η ιστορία προ αυτής…


Χάρτης με την αποτύπωση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου,
από το βιβλίο που πλήρωσε ο Μακεδών Ζήσης Ζωτηρίου για να εκδοθεί...

Ήταν μια έκδοση σε σχήμα 8ο, 52 σελ. Είχε ένα αναδιπλούμενο λιθόγραφο σχεδιάγραμμα στο τέλος.
Πρόκειται για ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΟ βιβλίο.

ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.


ΠΗΓΕΣ: Ηλιού 1829. ΒΕΡΓΟΣ.

Αλλά ποιος ήταν ο Μακεδών Ζήσης Σωτήρης / Σωτηρίου;
Ο «μεγάλος πατριώτης, ο κορυφαίος από τους εκλεκτούς, ιδεολόγος, οραματιστής και αγωνιστής με τα όπλα, την γραφίδα και τον λόγο»;

Εγεννήθη στα Σέρβια Κοζάνης (1799), όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα. Καταγόταν από ευκατάστατη («επίσημη») οικογένεια. Υιός του αρματολού των Σερβίων, καπεταν-Σωτήρη. Από πολύ νέος επήγε στην Ουγγαρία, όπου εγκαταστάθηκε στην Πέστη. Επιδόθηκε στο εμπόριο, και απέκτησε τεράστια περιουσία, την οποία εξόδευσε για εθνικούς σκοπούς. Έμαθε γερμανικά, ιταλικά, οθωμανικά, κ.ά. γλώσσες. Με την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, αφού έκαψε ομοίωμα Τούρκου στην κεντρική πλατεία της Πέστης, ακολουθούμενος από χιλιάδες Έλληνες και Ούγγρους κίνησε προς την Μακεδονία. Συνελήφθη, όμως, και ρίχτηκε στις οθωμανικές φυλακές. Δωροδόκησε και κατάφερε να σωθεί. Διέφυγε στο Άγιον Όρος και στην Χαλκιδική. Πολέμησε στο πλευρό του Εμμανουήλ Παπά. Το 1822 πήρε μέρος στον αγώνα των Ναουσαίων. Πήγε στην πατρίδα του, την Δυτική Μακεδονία, όπου στην Κοζάνη συνελήφθη υπό του Μπαϊράμ-πασά. Δραπέτευσε προς Πιέρια και Όλυμπο, όπου είδε για τελευταία φορά τους γονείς του και τα αδέλφια του. Μέχρι το 1827 έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Στερεά, τα νησιά και την Πελοπόννησο, μαζί με άλλα σώματα Μακεδόνων. Το 1829 αποφοίτησε από την «Σχολή των Ευελπίδων» με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Τακτικού Στρατού. Εξέδωσε με ίδιες δαπάνες «έρωτι προς το Γένος» δύο βιβλία… για τα παιδιά στα σχολεία! Ως αξιωματικός υπηρέτησε την πατρίδα αμισθί, διότι «η Ελλάς είναι πτωχή», όπως έλεγε. Το 1834 εγκατεστάθη εν Αθήναις. Ως λόγιος, κατεγίνετο περί την πατριωτική φιλολογία του Αγώνος και εξέδιδε διάφορα φυλλάδια και λόγους. Έκανε και πολλές δωρεές προς την πατρίδα.

Στον ρωσοτουρκικό Κριμαϊκό πόλεμο (1853-1856) κατάρτισε σώμα επιλέκτων εθελοντών, «των Αθανάτων», τους οποίους εξόπλισε και συντηρούσε καθ’ όλη την διάρκεια της επαναστάσεως με ίδιες δαπάνες. Στις 21.5.1854 ύψωσε στον Όλυμπο την Σημαία της Ελευθερίας μαζί με άλλους Μακεδόνες Οπλαρχηγούς!
Την άνοιξη του 1854 από τον Όλυμπο με άλλους Μακεδόνες και 300 ακόμη πολεμιστές έπεσαν εναντίον των Τούρκων, στην Καλαμπάκα. Οι Τούρκοι αν και ήταν μεγάλη δύναμη (7.000 πεζοί και 200 ιππείς) υποχώρησαν εγκαταλείποντας στην μάχη πολλούς νεκρούς και τραυματίες…

Κατά την επανάσταση του 1878 της Θεσσαλίας και των Ολυμποχωρίων, γέρων ήδη και αρχιφύλαξ των αρχαιοτήτων της Ακροπόλεως, εξέδωσε το έργον «Τα δίκαια των Ελλήνων εν τω ανατολικώ ζητήματι» (Αθήναι, 1878), είδος υπομνήματος «προς τας εξ μεγάλας Δυνάμεις και τους διπλωμάτες περί της απελευθερώσεως των επαναστατησασών χωρών».

ΠΗΓΕΣ:
Βώκος Γεράσιμος «Κατοχή», 1854.
Κοεμτζόπουλος Νικόλαος.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Επανακυκλοφόρησε το 1858 και το 1870.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΝαυμαχια Ναυαρινου, γερμανικα, 1829, Μακεδονας, Σωτηριου, ναυμαχια, Ναυαρινο, Πυλος, Μεσσηνια, 1827, βιβλιο, Ευρωπη, Σωτηρης, Ελληνας, Γενος, μεταφραση, Πεστη, Τραττνερ, Τρατνερ, Πετροζα, Ηλιου, Μακεδων, πατριωτης, ιδεολογος, οραματιστης, αγωνιστης, οπλα, γραφιδα, λογος, Σερβια, γραμματα, καπεταν Σωτηρη, Ουγγαρια, Βουδαπεστη, ιταλικα, Επανασταση 1821, ομοιωμα Τουρκου, τουρκος, Ουγγροι, Μακεδονια, Αγιον Ορος, Χαλκιδικη, Παπας, Ναουσαοι, Κοζανη, Μπαιραμ πασας, Δραπετης, Πιερια, Ολυμπος, Στερεα, Πελοποννησος, Σχολη Ευελπιδων, Ανθυπολοχαγος, Τακτικος Στρατος, ερωτας, σχολειο, αξιωματικος, Ελλας, Αθηνα, λογιος, φιλολογια, δωρεα, ευεργετης, πατριδα, Ζητω η 25 Μαρτίου, 1821, συνταγματικος θρονος, ενωσις, ομόνοια, καρτερια, ρωσοτουρκικος πολεμος, Κριμαικος πολεμος, εθελοντες, Αθανατοι, Ολυμπος, Οπλαρχηγοι, Τουρκοι, Καλαμπακα, Διαμαρτυρια, Ηπειροθεσσαλικη Επανασταση, Θεσσαλια, Ολυμποχωρια, αρχιφυλαξ, φυλακας αρχαιοτητων, Ακροπολη, Τα δικαια, ανατολικο ζητημα, υπομνημα, μεγαλες Δυναμεις, διπλωματης, απελευθερωση, Βωκος, Κατοχη, Κοεμτζοπουλος, Σταθακοπουλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ