«Απεσβέτο τω όντι και λάλον ύδωρ; Οι Δελφοί σήμερα» - Και ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «Καρποί και Σύμβολα» στο Νομισματικό Μουσείο


«Απεσβέτο τω όντι
και λάλον ύδωρ;
Οι Δελφοί σήμερα»

Και ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Καρποί και Σύμβολα»
στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο, συνεπές στο ραντεβού του με τα πολιτιστικά τεκταινόμενα, συμμετέχει και φέτος δυναμικά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που για το έτος 2019 έχει ως θέμα «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης».
Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 στις 12:00, η Αθανασία Ψάλτη, Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Άπεσβέτο τῷ ὂντι  και λάλον ὓδωρ; Οι Δελφοί σήμερα», στην Αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου. Την ίδια μέρα στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Καρποί και Σύμβολα», στην Αίθουσα Μάντω Οικονομίδου.


Πρόκειται για μία εικαστική συνομιλία ανάμεσα σε εξέχοντα δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας και σύγχρονα κοσμήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 337 αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και νεότερα νομίσματα, λίθοι, μολύβδινα και πήλινα σύμβολα που κοσμούνται με καρπούς – σύμβολα της ελληνικής γης. Η πλούσια ποικιλία των καρπών, των φύλλων και των άλλων φυτικών στοιχείων αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους αρχαίους χαράκτες αλλά και για τους σύγχρονους δημιουργούς κοσμημάτων, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τη θαυμαστή διαχρονία της αρχαίας ελληνικής παράδοσης. Δεκαεννιά καλλιτέχνες αντιλαμβανόμενοι την ιδέα της ελληνικότητας συμμετέχουν στην Έκθεση με δημιουργίες τους εμπνευσμένες από έναν ή περισσότερους χαρακτηριστικούς καρπούς, όπως ελιά, ρόδι, στάχυ, σταφύλι, μήλο, σίλφιο, που απεικονίζονται σε αρχαία τέχνεργα του Νομισματικού Μουσείου.
Από το σύνολο των εκθεμάτων, 324 προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και 13 νομίσματα από την Ιδιωτική Συλλογή του Θεόδωρου Αραβάνη.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019 και αποσκοπεί να παρουσιάσει την πολύπλευρη και βαθιά σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τους καρπούς της γης τους, φέρνοντας στον ίδιο χώρο ειδικούς και μη για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών γύρω από τη διαχρονική σχέση του αρχαίου νομίσματος και του σύγχρονου κοσμήματος.
Την επιμέλεια της Έκθεσης ανέλαβαν ο Διευθυντής του Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς και η Ιδρύτρια της πλατφόρμας του A Jewel Made In Greece Μαίρη Σαμόλη, σε συνεργασία με την Ιστορικό της Τέχνης Ίριδα Κρητικού και τη Νομισματολόγο Αντωνία Νικολακοπούλου.
Την επιστημονική επιμέλεια και μουσειολογική μελέτη της Έκθεσης υπογράφουν ο Γεώργιος Κακαβάς και η Αντωνία Νικολακοπούλου.
Τη γενική εποπτεία και το συντονισμό της Έκθεσης είχαν οι Γεώργιος Κακαβάς και Μαίρη Σαμόλη, σε συνεργασία με τους Γκουενταλίνα Καραγιάννη, Νίκη Κατσικώστα, Μαργαρίτα Σορώτου και Ρεβέκκα Μαντά.
Στην τελετή των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Μουσείου, η Ιδρύτρια της πλατφόρμας του A Jewel Made In Greece, η τ. Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βιβή Βασιλοπούλου και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Τέτη Χατζηνικολάου.
Ο μουσικοσυνθέτης Ευάγγελος Πιτσιλαδής θα μας ταξιδέψει με μελωδίες της δεκαετίας του 1960.
Θα ακολουθήσει δεξίωση.
Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σκοπό θα έχει την εξοικείωση των παιδιών με την αξιοθαύμαστη παρατηρητικότητα και την απαράμιλλη τέχνη των αρχαίων χαρακτών.
Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ.
Σε επόμενο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Νομισματικό Μουσείο, οι δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών θα ταξιδέψουν στο Museum of Arts and Design (MAD) της Νέας Υόρκης (20 - 23 Νοεμβρίου 2019), πλαισιωμένες από πλούσιο εποπτικό υλικό με παραστάσεις καρπών και συμβόλων από τα αρχαία τέχνεργα του Νομισματικού Μουσείου.

Πληροφορίες:
Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 106 71, Αθήνα, τηλ.: 210 3612834, 210 3632057, τηλ/πο: 210 3635953, email.  

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ψαλτη, Φωκιδα, λαλον υδωρ, Δελφοι, Καρπος, Συμβολα, ελια, ροδι, σταχυ, σταφυλι, μηλο, σιλφιο,  νομισμα, νομισματα, λιθος, μολυβδινα, πηλινα, συμβολο, Αραβανης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ