Το ημέτερον κάλλος - Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη


Το ημέτερον κάλλος
Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών παρουσιάζουν τον κατάλογο της έκθεσης «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 19:00.


O κατάλογος συνοδεύει την ομώνυμη έκθεση που οργανώθηκε με αφορμή τους εορτασμούς του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την 1η Οκτωβρίου 2018 στην Ιερά Μονή Βλατάδων.

Η έκθεση παρουσιάζει σπουδαίες παλαιολόγειες εικόνες που φυλάσσονται σε μουσεία και ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης και των όμορών της μητροπόλεων (Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας, Ναούσσης και Καμπανίας, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος). Επίσης, παρουσιάζονται δύο πολύτιμες εικόνες που φυλάσσονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας από το Freising του Μονάχου (13ος αι.) και η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου που φυλάσσεται στο Δημοτικό Μουσείο του Sassoferrato της Ιταλίας.

Για τον κατάλογο, την έκθεση και τη σημασία της θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, η Άννα Τσιτουρίδου-Turbie, τ. Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., ο Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και θα απευθύνει χαιρετισμό η Φλώρα Καραγιάννη, Δρ Βυζαντινολόγος, Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών που συντόνισε την οργάνωση της έκθεσης και έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης του καταλόγου.

Η παρουσίαση του καταλόγου είναι εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑημετερον καλλος, Βυζαντινες Εικονες, Θεσσαλονικη, βυζαντιο, Βυζαντινο και Χριστιανικο Μουσειο, Πατριαρχικο Ιδρυμα Πατερικων Μελετων, εκθεση, βυζαντινη Εικονα, Πατριαρχης, Βαρθολομαιος, Μονη Βλαταδων, παλαιολογεια περιοδος, Νεαπολη, Σταυρουπολη, Βεροια, Ναουσσα, Καμπανια, Κιτρος, Κατερινη, Πλαταμωνας, Παναγια, Φραισινγκ, Μοναχο, ψηφιδωτη εικονα, Αγιος Δημητριος, Μουσειο, Σασοφερατο, Ιταλια, Βοκοτοπουλος, Τσιτουριδου-Turbie, Τριανταφυλλοπουλος, Καραγιαννη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ