Η Πόλις ουκ εάλω, αλλά εν αλώσει... - του Ι. Σ. Φριτζαλά


Η Πόλις ουκ εάλω,
αλλά εν αλώσει...

Του Ἰ. Σ. Φριτζαλᾶ


Η μεγαλύτερη μας ψευδαίσθηση είναι ότι η Άλωση υπήρξε ένα στατικό γεγονός. Κι όμως... το ωστικό κύμα από την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας ακόμα δεν μάς έχει πλήξει.
Για την ακρίβεια, η «Άλωση» είχε ήδη ξεκινήσει αιώνες πριν, για να συνεχιστεί επί αιώνες μετά.
Αυτοί είναι οι κυριότεροι σταθμοί μίας μακράς πορείας προς την οριστική μας (?) Άλωση:

• 16 Ιουλίου 1054: Το «Μεγάλο Σχίσμα» μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Εκκλησίας σημαίνει την πνευματική αφετηρία της «Αλώσεως».
• 26 Αυγούστου 1071 και 17 Σεπτεμβρίου 1176: Οι ήττες στο Μάντζικερτ και στο Μυριοκέφαλο «εγκαινιάζουν» το πρώτο «επιχειρησιακό στάδιο» της «Αλώσεως».
• 13 Απριλίου 1204: Πέρας πρώτου «επιχειρησιακού σταδίου». Η Πόλις αλώνεται από τους «Σταυροφόρους».
• 29 Μαΐου 1453: Η κατάλυση της χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας του Ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους ταυτίζεται με την έννοια «Άλωση».
• 3 Φεβρουαρίου 1830: Το «σχέδιο της Αλώσεως» αναθεωρείται, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου για την (δήθεν) ανεξαρτησία του (θνησιγενούς) Ελληνικού Κράτους.
• 19 Μαΐου 1919: Το δεύτερο «επιχειρησιακό στάδιο» της «Αλώσεως» τίθεται σε εφαρμογή. Έως και την τελική επιχειρησιακή ενέργεια (21 Ιουλίου 1974: τουρκική εισβολή στην Κύπρο) θα μεσολαβήσουν η 13η Σεπτεμβρίου 1922 (μικρασιατική καταστροφή) η 7η Σεπτεμβρίου 1955 (πογκρόμ εις βάρος των Ελλήνων της Πόλεως) και η 13η Μαρτίου 1964 (διωγμός των Ελλήνων της Πόλεως). 55 χρόνια ήταν αρκετά για να επιταχύνουν την διαδικασία της «Αλώσεως».
• 28 Μαΐου 1979 (συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ.), 7 Φεβρουαρίου 1992 (Συνθήκη του Μάαστριχτ), 13 Δεκεμβρίου 2007 (Συνθήκη της Λισαβώνας) και 1 Μαΐου 2004 (ένταξη της Κύπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.) …και η «Άλωση» αποκτά την αναγκαία νομιμοποίησή της. Ο Ελληνισμός εγκλωβίζεται στον ιστό των «ευρωατλαντικών συμμάχων», των προαιωνίων ιστορικών και γεωπολιτικών του εχθρών.
• 10 Δεκεμβρίου 2018 (υπογραφή Παγκοσμίου Συμφώνου Μετανάστευσης) και το τελευταίο «επιχειρησιακό στάδιο» της «Αλώσεως» επισφραγίζεται με την «νομιμοποίηση» της εν εξελίξει δημογραφικής εξόντωσης του Ελληνισμού.
• 25 Ιανουαρίου 2019. Με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, «νομιμοποιείται» και η επιχείρηση ολοκληρωτικής εξάλειψης της πνευματικής, ιστορικής και γεωπολιτισμικής ταυτότητος του Ελληνισμού. Στην προδοσία της Μακεδονίας συνοψίζονται 965 χρόνια μίας εν εξελίξει «Αλώσεως».
Η επόμενη ημερομηνία μπορεί να είναι και η τελευταία…

ΠΗΓΗ: Εκ της μελέτης: «Η Άλωση της Πόλης - Διαχρονικές συνέπειες και στρατηγική αποτροπής».


ΛΕΞΕΙΣ: Αλωση, Αλωσις, Πολις, Πολη, Κωνσταντινουπολις, Κωνσταντινουπολη, Σχισμα, Εκκλησια, Μαντζικερτ, Μυριοκεφαλο, Σταυροφοροι, Οθωμανοι, Τουρκοι, Πρωτοκολλο του Λονδινου, τουρκικη εισβολη στην Κυπρο, μικρασιατικη καταστροφη, πογκρομ, διωγμος, ΕΟΚ, Συνθηκη του Μααστριχτ, Συνθηκη της Λισαβωνας, Κυπρος, ευρωατλαντικη συμμαχια, γεωπολιτικη, Παγκοσμιο Συμφωνο Μεταναστευσης, δημογραφικο, Συμφωνια των Πρεσπων, Μακεδονια, Φριτζαλας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ