Αμπελοβλάσταρα! Το εκλεκτό έδεσμα από το Αίγιο! - του Π. Αργυρόπουλου


Αμπελοβλάσταρα!
Το εκλεκτό έδεσμα από το Αίγιο!


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟ: Του Πάνου Αργυρόπουλου


Τα αμπελοβλασταρα είναι ένα εκλεκτό έδεσμα από το Αίγιο Αχαΐας!
Είναι βλαστοί (κορυφές) από αμπέλι (ροδίτη τα συγκεκριμένα).


Αφού έγινε το κορφολόγημα μαζεύτηκαν, διαλέχτηκαν, έβρασαν και μετά προστέθηκε μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι, μάραθο, σκόρδο και ελαιόλαδο!!!
Ένα κορυφαίο εποχικό πιάτο, από την ευλογημένη γη της Αιγιαλείας!
Αυτήν την συνταγή την έφτιαχνε ο παππούς μου και ο πατέρας μου και πέρασε και σε εμένα. Και γενικά όλοι οι παλιοί εδώ στα σταφιδοχώρια της περιοχής το φτιάχνουν κάθε Μάιο και το θεωρούν εκλεκτό μεζέ! Και είναι βέβαια!!! Αλλά μόνο από αμπέλι! Όχι από κλήμα σταφίδας, γιατί πικρίζουν και μάλιστα αμπέλι όχι από οποιαδήποτε ποικιλία σταφυλιού, αλλά ορισμένες, όπως π.χ. εντόπια λευκή ποικιλία ροδίτη, γηγενής, σήμα κατατεθέν της Αιγιαλείας!!!


Είναι από ένα μικρό αμπελάκι της αδελφής μου, κοντά στην Αρχαία Κερύνεια, στο χωριό Μαμουσιά


ΛΕΞΕΙΣΑμπελοβλασταρα, εδεσμα, Αιγιο, Αργυροπουλος, Αχαια, βλαστος, κορυφη, αμπελι, ροδιτης, κορφολογημα, κρεμμυδι, μαραθο, σκορδο, ελαιολαδο, Αιγιαλεια, σταφιδοχωρια, Μαιος, κλημα, σταφιδα, σταφυλι, Κερυνεια, Μαμουσια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ