Δυο αρχαία δισκία με ελληνικές επιγραφές του Δημητρίου, που βρέθηκαν στην Αγγλία, επειδή πέτυχε ό,τι και ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά στην Δύση!


Δυο αρχαία δισκία
με ελληνικές επιγραφές
του Δημητρίου,
που βρέθηκαν στην Αγγλία,
επειδή πέτυχε
ό,τι και ο Μέγας Αλέξανδρος,
αλλά στην Δύση!


Δυο αναθηματικά χάλκινα δισκία με διάτρητη/διακεκομμένη, ελληνική γραφή, με γράμματα γραμμένα με τελείες, δίνουν δυο θαυμάσιες αρχαίες αποδείξεις παρουσίας των Ελλήνων, στην Βρετανία…
Ευρέθησαν στο Εμπορειός / Eboracum / Eburacum[1] του Βόρειου Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας. Τα δισκία είχαν ασημωθεί και προσαρμοστεί για ανάρτηση.
Το ένα είναι 7,6 Χ 5 και το άλλο 5 Χ 2,5 εκατ. Είναι αναθηματικά του 1ου – 5ου αι. μ.Χ.
Το ένα φέρει την (ελληνική) επιγραφή «Στον Ωκεανό και την Τηθύ, Δημήτριος».
Το άλλο φέρει την (ελληνική) επιγραφή «στους θεούς του Πραιτωρίου (= κατοικία) του στρατηγού, του Σκριμπ(ονίου)[2] Δημητρίου».


Αυτός ο Δημήτριος ήταν δάσκαλος για παιδιά της ανώτερης τάξης, ο οποίος συνάντησε τον Πλούταρχο στους Δελφούς το 83-84 μ.Χ. Τότε ο Δημήτριος μίλησε στον Πλούταρχο για τις εμπειρίες του, από το ταξείδι του και την αναγνώριση των Δυτικών Νήσων. Η αφιέρωση στον Ωκεανό και την Τηθύ, παραπέμπει, κατά πάσα πιθανότητα σκόπιμα, σε αυτό που έκαμε ο Μέγας Αλέξανδρος, στο πιο απομακρυσμένο έως σήμερα γνωστό σημείο της προς Ανατολάς εξερεύνησής του, στον Ινδικό Ωκεανό! Ο Δημήτριος θα αισθανόταν ότι είχε επιτύχει κάτι ανάλογο, προς Δυσμάς, στο άλλο άκρο του κόσμου...

ΠΗΓΕΣ: York Museums Trust, YORYM H4.1 και H4.2.
Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Η πρώτη γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά του Eboracum με το όνομα αυτό είναι το 95-104 μ.Χ.

[2] Το όνομα δεν είναι πρωτότυπο. Γνωστός ο Σκριβώνιος / Σκριμπόνιος (47 μ.Χ.), ο φαρμακοποιός του Ρωμαίου αυτοκράτορος Κλαυδίου, ο οποίος επιχείρησε να δώσει γραπτώς τον ορισμό του ιατρικού επαγγέλματος!
Οι Σκριμπώνιοι ήταν σημαντικός οίκος πληβείων της Ρώμης, που αναδείχθηκαν σε πατρικίους.
Αργότερα σκρίβωνες ελέγοντο οι σωματοφύλακες του αυτοκράτορος του Βυζαντίου.
Και σήμερα εξακολουθεί το όνομα ως επίθετο μεταξύ Ελλήνων: Σκριμπώνης, Σκριβάνος, κλπ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: αναθημα, χαλκος, δισκιο, διατρητη, διακεκομμενη, ελληνικη γραφη, γραμμα, τελεια, Ελληνες, Βρετανια, Εμπορειος, Γιορκσαιρ, Αγγλια, ασημι, επιγραφη, Ωκεανος, Τηθυς, Δημητριος, θεοι, Πραιτωριο, στρατηγος, Σκριμπονιος, δασκαλος, Πλουταρχος, Δελφοι, Δυση, Αλεξανδρος, Ανατολη, Ινδικος Ωκεανος, Γιορκ, Σκριβωνιος, φαρμακοποιος, Ρωμαιοι, αυτοκρατορας, Κλαυδιος, ιατρος, ιατρικο επαγγελμα, Σκριμπωνιοι, πληβειοι, Ρωμη, πληβειος, πατρικιος, πατρικιοι, σκριβωνες, σκριβωνας, σωματοφυλακας, Βυζαντιο, Σκριμπωνης, Σκριβανος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ