Αρχαιοκαπηλία και μέσω Facebook!!!


Αρχαιοκαπηλία
και μέσω Facebook!!!Αρχαία έργα τέχνης και αντικείμενα, κλεμμένα από την Συρία και το Ιράκ… λαθροπωλούνται και… διαπραγματεύονται, σε ένα μεγάλο δίκτυο, συχνά αποκλειστικών και μυστικών ομάδων του Facebook, οι οποίες έχουν πολλάκις μέχρι και 120.000 μέλη!!!
Το ίδιο το Facebook δήλωσε ότι είχε καταργήσει 49 ομάδες, μετά από έρευνα του BBC, που βρήκε ένα αρχαίο άγαλμα, από την Παλμύρα, και ένα ρωμαϊκών χρόνων μωσαϊκό από το Χαλέπι / Aleppo, μεταξύ των αντικειμένων που διατίθεντο προς… πώληση!
Ωστόσο, ο κ. Amr al-Azm, αρχαιολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Shawnee στο Οχάιο, εδήλωσε ότι το Facebook έχει μόλις αγγίξει την επιφάνεια αυτών των ομάδων… «Έχουμε τεκμηριώσει πάνω από 70 από αυτές τις ομάδες και μπορούμε να δούμε μόνον πέντε από εκείνους που έχουν καταργηθεί και ήταν οι μικρότεροι - οι μεγάλοι είναι ακόμα εκεί και είναι άμεσα διαθέσιμοι στο Facebook και στο Διαδίκτυο»…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Tom Knowles, Mark Bridge «Artefacts looted from Iraq and Syria sold on Facebook», The Times, 3.5.2019.

Φυσικά, στην Ελλάδα, δεν έχει συσταθεί επισήμως ΚΑΜΜΙΑ ομάδα, από το υπ. Πολιτισμού ή άλλον φορέα, που να παρατηρεί τις δημοπρασίες μέσω Διαδικτύου και να παρεμβαίνει και να μεριμνά για τον επαναπατρισμό τους...ΠΗΓΗ: Kontra-News, 14.5.2019.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: αρχαια εργα τεχνης, κλοπη, Συρια, Ιρακ, Φεισμπουκ, αρχαιοκαπηλια, αγαλμα, Παλμυρα, μωσαικο, Χαλεπι, Αλεππο, Αλεπο, Οχαιο, Διαδικτυο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ