Μια ιδιαίτερη ανάβαση στον Όλυμπο: Ξερολάκκι - Μεγάλη Γούρνα - καταφύγιο Χριστάκη – Σκολιό, στα 2.909 μ.!


Μια ιδιαίτερη ανάβαση
στον Όλυμπο:
Ξερολάκκι - Μεγάλη Γούρνα -
καταφύγιο Χριστάκη – Σκολιό,
στα 2.909 μ.!

Στεφάνι - Μύτικας. Όλυμπος!

Αυτή είναι μια ιδιαίτερη ανάβαση στην βόρεια πλευρά του Ολύμπου, που μας οδηγεί στην Καλύβα Χριστάκη και στην Μεγάλη Γούρνα.
Η ανάβαση ξεκινά κοντά στα 1.600 μ.
Σύντομα εισερχόμαστε στην κοίτη από το Ξερολάκκι. Έχει ήπια κλίση και είναι καλυμμένο με χιόνι μέχρι τέλη άνοιξης. Μετά από 4 χιλιόμετρα φθάνουμε στις απαρχές του ρέματος και η κοίτη σβήνει στο οροπέδιο της Μεγάλης Γούρνας στα 2.450 μ. υψόμετρο. Γύρω από το οροπέδιο οι κορυφές Τρύπες-προκορφή Αγιαντώνη-Σκολιό-Χριστάκης σχηματίζουν μία κλειστή λεκάνη που συσσωρεύει το χιόνι. Εκεί κοντά βρίσκεται και το καταφύγιο ανάγκης «Χριστάκη», που τον χειμώνα διακρίνουμε μόνον την σκεπή του!


Από εκεί θα χρειαστούμε 450 μ. υψομετρικής διαφοράς για να προσεγγίσουμε το Σκολιό (2.909 μ.). Η θέα είναι επιβλητική προς τα Μεγάλα Καζάνια και τις κορυφές Τούμπα, Στεφάνι, Μύτικα, Σκάλα, Αγιαντώνη, Χριστάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, στο Canyoning-Caving.

Λεπτομέρειες της ανάβασης στο wikiloc.

ΛΕΞΕΙΣαναβαση, Ολυμπος, Ξερολακκι, Μεγαλη Γουρνα, καταφυγιο Χριστακη, Σκολιο, Καλυβα Χριστακη, Γουρνα, Ξερολακι, χιονι, ανοιξη, οροπεδιο, κορυφη, Τρυπες, Αγιαντωνης, λεκανη, Μεγαλα Καζανια, Τουμπα, Στεφανι, Μυτικα, Σκαλα, Αγιος Αντωνης, Αγιος Αντωνιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ