Ο Υπερβόρειος Απόλλων επιστρέφει με… τρίκυκλο 3.500 χρόνων!


Ο Υπερβόρειος Απόλλων
επιστρέφει με… τρίκυκλο
3.500 χρόνων!


Από τα πιο ενδιαφέροντα «προϊστορικά» αντικείμενα, που βρέθηκαν στην νυν έκταση της Σερβίας είναι τα γνωστά ως «Dupljajska kolica / Dupljaja carts» (τα «άρματα της Dupljaja»), από τον αποκαλούμενο «πολιτισμό Dubovac-Žuto brdo», της Μέσης Εποχής του Χαλκού, γύρω στο 1500 π.Χ.
Αυτά ευρέθησαν στην Dupljaja, του Banat, στην νυν βόρεια Σερβία.


Πρόκειται για γλυπτές συνθέσεις που αποτελούνται από ένα τρίκυκλο άρμα, με τετράκτινες ρόδες (3 Χ 4 = 12), το οποίο κινείται συνήθως από πτηνά νερού (κύκνους / πάπιες / χήνες), ιερά πουλιά του Απόλλωνος. Στην κορυφή του άρματος υπάρχει ένα ανθρωπομορφικό είδωλο, σε θριαμβευτική στάση (με τα χέρια στην μέση). Το ειδώλιο δεν είναι συνδεδεμένο με το άρμα και μπορεί να αφαιρεθεί! Σε πολλά από αυτά, στα σώματα του αναβάτη-θεού υπάρχουν σύμβολα (κυρίως ηλιακά τετράγαμμα/σβάστικα, ομόκεντροι κύκλοι, κλπ.), που επίσης παραπέμπουν στον ηλιακό χαρακτήρα του θεού Απόλλωνος. Επίσης, σε κάποια, ίσως και να υπάρχουν στοιχεία γραφής.
Τα έργα τέχνης αυτά συσχετίζονται με την αρχαία ελληνική παράδοση για τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος ζούσε αρκετούς μήνες κάθε χρόνο στην μυθική γη των Υπερβορείων, πολύ πιο βόρεια από την νυν έκταση της Ελλάδος.
Μια από τις πιθανές θέσεις του λαού αυτού είναι και ο ποταμός Ίστρος / Δούναβις, όπου ταξίδευε σε άρμα (πλοίο) με κύκνους!
Τα ευρήματα αυτά ευρίσκονται στην συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σερβίας στο Βελιγράδι.


Παρόμοια θέματα, περίπου της ιδίας περιόδου, υπάρχουν σε χάλκινα αναθήματα του «πολιτισμού Glasinačke», της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που Αυστριακοί και Ούγγροι τα έκλεψαν και ευρίσκονται στα Μουσεία τους (Βιέννης, κ.ά.).

Αυτό καταρρίπτει τα ισχυριζόμενα από πολλούς πως η παράδοση του Απόλλωνος δεν υπήρχε στην 2η χιλιετία π.Χ.
Και δείχνει πως και η Βόρεια Σερβία ήταν ένα ισχυρό κέντρο της ελληνικής παραδόσεως και ηλιακής λατρείας του Απόλλωνος, ήδη από την 2α χιλιετία π.Χ. τουλάχιστον…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.5.2019.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Σερβια, αρματα, Ντουπλιαγα, Εποχη Χαλκου, Μπανατ, τρικυκλο, αρμα, πτηνο, νερο, κυκνος, παπια, χηνα, Απολλωνας, ειδωλο, θριαμβος, αναβατης, θεος, συμβολο, ηλιακα, τετραγαμμα, τετραγαμα, σβαστικα, ομοκεντρος κυκλος, ηλιος, Απολλων, γραφη, Υπερβορειοι, Υπερβορειος Απολλων, Ιστρος, Δουναβις, πλοιο, Δουναβης, Μουσειο, Βελιγραδι, χαλκος, αναθημα, Βοσνια Ερζεγοβινη, Αυστρια, Ουγγαρια, Βιεννη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ