Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ και ο πλούτος-Πλούτων - βίντεο

Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ
και ο πλούτος-Πλούτων


Τα ανθοστέφανα που πλέκουμε κάθε Άνοιξη συμβολίζουν τον εορτασμό της επιστροφής της, ενώ οι σπόροι ρόδων που τοποθετούνται στα κόλλυβα κατά τα μνημόσυνα που ακόμα τηρούμε σήμερα για τους νεκρούς μνημονεύουν τον χαμό της στον Κάτω Κόσμο.
Όμως έφτασαν οι καιροί που όλο και πιο σπάνια θα προικίζει την φύση η παρουσία της...

ΠΛΟΥΤΟΣ

Ερωτηθείς υπό φίλου τινός ποία εστί η ετυμολογία της λέξεως "πλούτος" απεκρίθην αυθορμήτως:
Δοκείν μοι είναι ότι το πρόθεμα "πλ", όπως στο πλέον, πλεονασμός, στο πολλα-πλ-ασιάζω, στο "επι το πλείστον", στο "πλείονες" και πλείστων άλλων λημμάτων, σχετίζεται με την "αφθονία", το "πολύ", τους πολλούς, όπως στο "πλήθος", πληθυντικός, κ.ο.κ..
Εξ ου και η λέξις "πλούτος".
"ΠΛούσιος" είναι αυτός του οποίου η "ουσία" (παράγωγο του ειμί, δηλαδή το είναι του) είναι ΠΛήρης αγαθών...

Ωστόσο, ο θεός Πλούτων του κάτω κόσμου ονομάζεται ούτως επειδή όταν "φθίνουν" τα "οπώρα" το "Φθινόπωρον", ο Κάτω Κόσμος (το έδαφος) πλουτίζει με την σήψη των.
Η Περσεφόνη (η φέρουσα την «αφθονία») επιστρέφει τον πλούτο στα δένδρα κάθε άνοιξη με τον ερχομό της, όπως αναλύω εδώ:Ενδιαφέρον έχει και το ότι το "α-ΠΛό" ίσως προκύπτει από το στερητικόν άλφα, δηλαδή αυτό που δεν έχει πολλά, αυτό που δεν είναι πολύ-πλ-οκον, εφ’ όσον οποιαδήποτε "πλέξη" απαιτεί πολλές "ίνες"...


Τι σου κάνει η Ελληνική γλώσσα!
Σε ταξιδεύει σε ΠΛεύσεις του συμπαντικού νοός όπως καμμία άλλη ανθρώπινη λαλιά…

ΛΕΞΕΙΣ: πλουτος, Περσεφονη, Τερπανδρου Ζαχαριου, ανθοστεφανα, ανοιξη, επιστροφη, σπορος, ροδι, κολλυβα, μνημοσυνο, νεκρος, Κατω Κοσμος, ΠΛΟΥΤΟΣ, ετυμολογια, ΠΛουσιος, ΠΛηρης, Πλουτων, οπωρα, Φθινοπωρο, σηψη,αφθονια, δενδρο, απλο, πλεξιμο, ελληνικη γλωσσα, Πλευση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ