Αρχιμήδης: Ο κοχλίας, η τροχαλία και το αίνιγμα της Ραβέννας: Μανόλης Κορρές – Συλλογή Βασίλη Μιχελά στην Zivasart Gallery


Αρχιμήδης:

Ο κοχλίας, η τροχαλία

και το αίνιγμα της Ραβέννας


Μανόλης Κορρές – Συλλογή Βασίλη Μιχελά


Η Zivasart Gallery έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί το φετινό καλοκαίρι εκθέματα από την συλλογή αυθεντικών εργαλείων και μηχανισμών προβιομηχανικής και αρχαίας τεχνολογίας του Βασίλη Μιχελά με την επιμέλεια και τα σχέδια του Μανόλη Κορρέ.


Η έκθεση αναφέρεται στο έργο του πατέρα της μηχανικής Αρχιμήδη μέσω δύο πολύ σημαντικών πανάρχαιων τεχνολογικών εφαρμογών, του κοχλία και της τροχαλίας, των η οποίων η μορφή, η δομή και η ορολογία διατηρούνται χωρίς μεταβολές επί χιλιετίες ενώ από πολύ παλιά έχουν περάσει στην ορολογία της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος (Cochlea, Trochlea).


Τις δυνατότητες αυτών των μηχανισμών, ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας πανεπιστήμων, μηχανικός και μαθηματικός ανέπτυξε στις εφευρέσεις του, αφού προηγουμένως είχε ήδη μελετήσει και διατυπώσει τους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους.


Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια εργαλεία εποχής (έως και ηλικίας διακοσίων ετών) τα οποία με κόπους, θυσίες αλλά και πολύ μεράκι ο μηχανικός και κατασκευαστής μηχανισμών Βασίλης Μιχελάς, συλλέγει εδώ και πολλά χρόνια.


Κοχλίες ξύλινοι και μεταλλικοί από μηχανισμούς συμπίεσης, ανύψωσης, μετάδοσης κίνησης κ.ά., εναλλάσσονται με τροχαλίες ξύλινες διαφόρων μεγεθών και συμπλεγμάτων από ιστιοφόρα, ανυψωτικές μηχανές κ.α.


Ο Μανόλης Κορρές, ιστορικός της αρχιτεκτονικής, έχει την επιμέλεια αυτής της εκθέσεως με κατατοπιστικά και αναλυτικά κείμενα για την προσφορά του Αρχιμήδη, για την δομή και την χρήση αυτών των εργαλείων.


Με την σχεδιαστική του δεινότητα υποστηρίζει αρκετά από τα εκθέματα, και μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντάς μας με μία σειρά ελεύθερων σχεδίων του το αίνιγμα της Ραβέννας, δηλαδή πως διαμορφώθηκε, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε ο βάρους 350 τόνων μονολιθικός θόλος του Μαυσωλείου του Θευδέριχου, στην παλιά πρωτεύουσα της Αδριατικής και το πως κτίστηκε μέσα στο έλος, ολόκληρο αυτό το πέτρινο μνημείο, πριν από δεκαπέντε αιώνες. Μέσα από αυτή τη διήγηση βλέπουμε τον σημαντικό ρόλο του κοχλία και των τροχαλιών στην όλη τεχνική πορεία του εγχειρήματος.


Εν τέλει και μέσω αυτής της σημαντικής έκθεσης στο χώρο μας αποδεικνύεται το πόσο καταλυτική και διαχρονική είναι η επίδραση του πνεύματος του Αρχιμήδη, αυτού του παγκόσμιου Έλληνα από τις Συρακούσες, έως και τη σύγχρονη τέταρτη τεχνολογική και βιομηχανική επανάσταση.


Εγκαίνια: Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 8.00 μμ.
Διάρκεια: έως 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 9πμ έως τις 9μμ
Τηλ. 2106830648, 6936531703


Με την υποστήριξη των ξενοδοχείων Civitel.
Zivasart Gallery, Παντανάσσης 1, Μαρούσι.




ΛΕΞΕΙΣΑρχιμηδης, κοχλιας, τροχαλια, αινιγμα, Ραβεννα, Κορρες, Μιχελας, Ζηβας, εργαλειο, μηχανισμος, προβιομηχανικη, αρχαια τεχνολογια, σχεδιο, μηχανικη, ανατομια, ανθρωπινο σωμα, μαθηματικος, εφευρεση, μηχανικος, συμπιεση, ανυψωση, μεταδοση κινησης, ιστιοφορο, ανυψωτικη μηχανη, ιστορικος, αρχιτεκτονικη, αινιγμα της Ραβεννας, Ραβενα, μονολιθικος θολος, μονολιθος, Μαυσωλειο, Θευδεριχος, Αδριατικη, ελος, μνημειο, Συρακουσες, βιομηχανικη επανασταση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ