Όταν οι Γάλλοι ζήτησαν… διαβατήριο από την… μούμια του φαραώ Ραμσή!


Όταν οι Γάλλοι
ζήτησαν… διαβατήριο
από την…
μούμια του φαραώ Ραμσή!

 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ
και ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ


Το 1974, η… μούμια του φαραώ Ραμσή Β' (του Μέγα) χρειάστηκε να… εκδώσει έγκυρο αιγυπτιακό… διαβατήριο (σχεδόν τρεις χιλιετίες μετά τον θάνατό του!), ώστε να… πετάξει στο Παρίσι!..

Γάλλοι επιστήμονες που μελετούσαν τα λείψανά της, εδήλωσαν ότι η μούμια απειλείτο από κάτι… και χρειαζόταν επείγουσα θεραπεία για την πρόληψη της φθοράς της...
Αλλά, σύμφωνα με το γαλλικό Δίκαιο, όποιος εισερχόταν στην χώρα, ζωντανός ή νεκρός, έπρεπε να έχει… διαβατήριο! Έτσι, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε και εξέδωσε ένα διαβατήριο για τον… φαραώ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «βασιλιά (αποθανόντα)».

Όταν η μούμια έφθασε στην Γαλλία, ετιμήθη με κηδεία, με πλήρη στρατιωτική τιμητική διάκριση (όπως συνέβαινε για όλα τα μέλη υψηλού βαθμού ή βασιλείου)!

Κατά την διάρκεια της εξέτασης της μούμιας, οι αιγυπτιολόγοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τον αισθητά λεπτό λαιμό της. Μια ακτινογραφία αποκάλυψε ότι ο λαιμός είχε ένα κομμάτι… ξύλου, που διατηρούσε ουσιαστικά το κεφάλι στην θέση του! Πιστεύεται ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας της μουμιοποίησης το κεφάλι χτυπήθηκε τυχαίως, από εκείνους που εκτελούσαν την μουμιοποίηση…
Στην αιγυπτιακή παράδοση, εάν κάποιο μέρος του σώματος του θανόντος επάθαινε βλάβη, η ψυχή του σώματος δεν θα συνέχιζε να υπάρχει στην μετά θάνατον ζωή! Κι έτσι, όσοι εκτελούσαν την μουμιοποίηση τοποθετούσαν προσεκτικά το κεφάλι και κατέθεταν ένα ξύλινο ραβδί στον λαιμό, για να το κρατήσουν στην θέση του.


ΥΓ:
Η εικόνα… του «διαβατηρίου» του φαραώ Ραμσή, είναι αντιπροσωπευτική, καθώς εικόνες του αυθεντικού διαβατηρίου της μούμιας του δεν είναι διαθέσιμες…

ΠΗΓΗ: Planet Knowledge.

Πρόκειται, σαφώς, για ένα ακόμη πολιτικό παιγνίδι των Γάλλων, υποτίμησης των Αιγυπτίων, απομεινάρι της νοοτροπίας αποικιοκράτη που είχαν και έχουν, μια κίνηση να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό…

Άρα γε, οι τόσο νομο-τυπολάτρες Γάλλοι, ζητούσαν αντίστοιχα… διαβατήρια για κάθε ένα «ζωντανό ή νεκρό», έργο τέχνης, που αρχαιοκάπηλοι συμπατριώτες τους και μη εισήγαγαν στην χώρα και γέμιζαν τα μουσεία τους;;;

Άρα γε, εισήχθη με… «διαβατήριο» η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου, κ.ά. αγάλματα, που κατά την παράδοση των κατασκευαστών τους, είχαν ψυχή;


ΛΕΞΕΙΣ: μουμια, φαραω, Ραμσης, γαλλια, γαλλοι, διαβατηριο, βασιλιας, κηδεια, λαιμος, ακτινογραφια, ξυλο, μουμιοποιηση, κεφαλι, αιγυπτος, σωμα, βλαβη, ψυχη, μετα θανατον ζωη, ραβδι, γαλλικο Δικαιο, αρχαιοκαπηλοι,  αρχαιοκαπηλια, μουσειο, Νικη της Σαμοθρακης, Αφροδιτη της Μηλου, αγαλμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ