Η Γερμανία επιστρέφει αρχαία προτομή (ίσως του Μ. Αλεξάνδρου) στην Ιταλία, 75 χρόνια μετά την κλοπή της!


Η Γερμανία επέστρεψε
αρχαία προτομή
(ίσως του Μ. Αλεξάνδρου)
στην Ιταλία,
75 χρόνια μετά την κλοπή της!



Η αρχαία μαρμάρινη προτομή ενός νέου (ίσως του Μ. Αλεξάνδρου) επέστρεψε στην Ιταλία, αυτήν την εβδομάδα, για πρώτη φορά από τότε που την πήραν λαθρέμποροι, πριν από σχεδόν 75 χρόνια!!!

Το αρχαίο γλυπτό, το οποίο εξαφανίσθηκε από την Ιταλία μεταξύ του 1944 και των αρχών της δεκαετίας του 1960, παραδόθηκε στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού σε τελετή στην κατοικία του γερμανικού πρεσβευτή την Τετάρτη.
Πρωτοανακαλύφθηκε στην δεκαετία του 1930, στην πόλη Fondi μεταξύ Ρώμης και Νεάπολης. Χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Απεικονίζει το κεφάλι και μέρος των ώμων ενός νεαρού άνδρα.
Τα τελευταία 55 χρόνια ήταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Munster, του οποίου ο τότε διευθυντής το απέκτησε από… ιδιώτη!


Η Γερμανία επρότεινε να την επιστρέψει χωρίς να της ζητηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά συμβολική πράξη», εδήλωσε ο κ. Alberto Bonisoli, ο οποίος την περιέγραψε ως ένδειξη της κοινής δέσμευσης των δύο χωρών για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Η Ιταλία δεν είναι μόνο σε θέση να ανακτήσει κλαπέντα έργα τέχνης της, αλλά όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, είμαστε από τους πρώτους που επιστρέφουν έργα που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών», εδήλωσε ο υπουργός.
Αιώνες τέχνης και τεχνουργημάτων της Ιταλίας, έχουν χαθεί με τα χρόνια από τους κλέφτες, τους εμπόρους και τις φυσικές καταστροφές. Η ιταλική αστυνομία είναι από τις καλύτερα οργανωμένες στο να κυνηγά κλεμμένα έργα, με μια εξειδικευμένη μονάδα γνωστή ως «Art Squad», για την παρακολούθηση και την προστασία χαμένων θησαυρών.
Αλλά οι νέοι… «ιδιοκτήτες» τους δεν είναι πάντα πρόθυμοι να τους δώσουν πίσω. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων διαφωνιών είναι η συνεχιζόμενη διαμάχη της Ιταλίας με το Μουσείο Getty στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το άγαλμα ενός νικηφόρου νέου - γνωστότερου ως Getty Bronze - το οποίο το αμερικανικό ίδρυμα αρνείται να επιστρέψει, παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας, ότι έφυγε από την Ιταλία παράνομα

ΠΗΓΗ: The Local, 20.6.2019.



ΥΓ:
Καλά θα κάνει η Γερμανία (και οι λοιπές χώρες) οικειοθελώς να πράξει και να επιστρέψει και τα αρχαία ελληνικά τέχνεργα που έχει στα μουσεία και τις συλλογές της... πριν της αφαιρεθούν με τον τρόπο της Νεμέσεως... και της συμπαντικής νομοτέλειας...


ΛΕΞΕΙΣ: μαρμαρο, προτομη, νεος, Αλεξανδρος, Ιταλια, λαθρεμποριο, γλυπτο, Φοντι, Ρωμη, Νεαπολη, Μυνστερ, Γερμανια, Μπονισολι, πολιτιστικη κληρονομια, αστυνομια, Μουσειο Γκετι, ΗΠΑ, νικηφορος, δικαστηριο, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ