Ιωάννης Σιμιδαλάς, ο ευεργέτης και επιχειρηματίας από την Αμοργό, που έγινε ιδιοκτήτης 7 θεάτρων στις ΗΠΑ - της Ειρ. Γιαννακοπούλου


Ιωάννης Σιμιδαλάς,
ο ευεργέτης και επιχειρηματίας
από την Αμοργό,
που έγινε ιδιοκτήτης 7 θεάτρων
στις ΗΠΑ!



Αυτός ήταν ο νονός μου, Ιωάννης Σιμιδαλάς!
Γεννήθηκε γύρω στο 1900, έβγαλε το Σχολαρχείο στην Χώρα, και δεν ξέρω πώς, όμως βρέθηκε στην Αμερική, όπου έγινε μεγάλος επιχειρηματίας στο Σικάγο, ιδιοκτήτης 7 θεάτρων, εκ των οποίων το “RAMOVA THEATER” θεωρείται σήμερα αξιοθέατο κτήριο, του 1923!
Ήταν προσωπικός φίλος του Προέδρου της Αμερικής Ρήγκαν, και του πατριάρχη Αθηναγόρα!
Επέστρεφε συχνά στην Αμοργό, την οποία υπεραγαπούσε, και βοηθούσε όποιον του ζητούσε την βοήθεια του!
Βρέθηκα στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, στην Λαγκάδα, για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, και είδα αυτή την πινακίδα που σας παραθέτω! Κανείς δεν τον αναφέρει πια, και γι’ αυτό σκέφτηκα, πως αξίζει να κάνω μια μνεία του ονόματος του!
Ανακαίνισε πολλές εκκλησίες σε διάφορα μέρη της Αμοργού! Στην Αιγιάλη, τους Αγίους Αναργύρους, την Αγία Τριάδα και τον Άγιο Ιωάννη στο Ακρωτήρι!
Ακόμη, έδωσε μεγάλο ποσόν για την εποχή, για την ανέγερση του Μουσείου της Αιγιάλης, που δυστυχώς ποτέ δεν τελείωσε, γι’ αυτό και το ΔΣ της Ένωσης Αιγιαλιτών, είχε πάρει απόφαση, μια αίθουσα του να ονομαστεί «Ιωάννου Σιμιδαλά».

Ως βαπτιστήρα του, βοήθησε εμένα και τις αδελφές μου, αγοράζοντας μας ένα διαμέρισμα για τις σπουδές μας στην Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκαν πολλοί συγγενείς και φίλοι όταν χρειάστηκε!
Είχα το πρώτο ραδιόφωνο «Singer» στα Θολάρια, που μου το έφερε δώρο όταν ήμουν 10 χρονών!
Εύχομαι, να είναι καλά εκεί που βρίσκεται, και να χαίρεται που τον θυμηθήκαμε!

ΛΕΞΕΙΣ: Σιμιδαλας, Σχολαρχειο, Χωρα, Αμερικη, επιχειρηματιας, Σικαγο, θεατρο, Ρηγκαν, πατριαρχης Αθηναγορας, Αμοργος, εκκλησια, Αγια Τριαδα, Λαγκαδα, Αιγιαλη, Αγιοι Αναργυροι, Αγιος Ιωαννης, Ακρωτηρι, Μουσειο Αιγιαλης, ραδιοφωνο, Σινγκερ, Θολαρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ