ΠΟΛΙΣ, ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ - Αναμέτρηση με τη σκέψη του Χρήστου Γιανναρά


ΠΟΛΙΣ, ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ,
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Αναμέτρηση με τη σκέψη
του Χρήστου Γιανναρά
  


Ένα βιβλίο με βάση το συνέδριο για έργο του Χρήστου Γιανναρά που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge τον Μάρτιο του 2017.

Συμμετέχουν οι: π. Ανδρέας Ανδρεόπουλος  •  Deborah Casewell  • Jonathan Cole  • Brandon Gallaher  •  Άγγελος Γουνόπουλος • π. Daniel Isai  •  Νικόλαος Κορωναίος  •  Marcello La Matina  • John Milbank  •  Σωτήρης Μητραλέξης  •  Διονύσιος Σκλήρης  • Paul Tyson  •  Rowan Williams
           
Παρ’ όλο που ο Χρήστος Γιανναράς είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ορθόδοξους στοχαστές εδώ και πολλές δεκαετίες, η συστηματική ενασχόληση με το έργο του εκτός Ελλάδας άρχισε μόλις πρόσφατα, μέσα από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των βιβλίων του σε αγγλική μετάφραση. Η δημοσίευση αυτής της λαμπρής συλλογής δοκιμίων, που αναλύει τη σκέψη του στους τομείς της πολιτικής θεωρίας, της φιλοσοφίας και της θεολογίας, έρχεται στον κατάλληλο καιρό και θα αποτελέσει ορόσημο στην πρόσληψη της σκέψης του Γιανναρά.

Norman Russell,
επί τιμή ερευνητικός εταίρος στο St Stephen’s House
του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αυτό το συμπόσιο, το οποίο συνεκάλεσε ο Σωτήρης Μητραλέξης, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια να συζητηθεί το ευρύ έργο του Χρήστου Γιανναρά, συμπεριλαμβάνοντας τις φιλοσοφικές, επιστημολογικές, ηθικές και πολιτικές πτυχές τού έργου του, οι οποίες υπογραμμίζονται από την οντολογία της σχέσης και του προσώπου. Κριτικό και επικριτικό, αν και με θετικό πνεύμα, το βιβλίο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ενασχόληση με τη σκέψη τού Γιανναρά στον αγγλόφωνο χώρο.

Andrew Louth,
εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας,
ομότιμος καθηγητής Πατρολογίας και Βυζαντινών Σπουδών
στο Πανεπιστήμιο του Durham

Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι εντεταλμένος διδάσκων φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester. Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλεως, Κωνσταντινούπολη-Istanbul Sehir Univ. και έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας της Freie Universität Berlin, διδάκτωρ θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Μετά από σπουδές φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Freie Universität Berlin. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία «Ever-Moving Repose: A Contemporary Reading of Maximus the Confessor’s Theory of Time» (Oregon: Cascade, 2017), «Μεθοδολογία και Θεωρία της Ιστορίας της Φιλοσοφίας» (Αθήνα: Καρδαμίτσα, 2017), «Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους» (Αθήνα: Αρμός, 2019), «Ludwig Wittgenstein between Analytic Philosophy and Apophaticism» (επιμ., Newcastle: Cambridge Scholars Publishing, 2015), και «Slavoj Žižek and Christianity» (συνεπιμ., Νέα Υόρκη: Routledge, 2019).

Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και είναι ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι). Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διδάκτωρ θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε φιλοσοφία, πολιτιστική διπλωματία και συγκριτική οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πορφύρα, Αγ. Όρους 34, Τ.Κ 10447 Αθήνα, τηλ. (+30) 213 0291224, email.
Ακαδ. Επιμέλεια: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΗΤΡΑΛΕΞΗΣ.
Μετάφραση: Γ. Πεδιώτης και οι συγγραφείς.
ISBN 978-618-5197-55-1, 14 X 21 εκατ., 543 σελ.


ΛΕΞΕΙΣ: Γιανναρας, Μητραλεξης 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ