Ο Αμερικανικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ASME αναγνώρισε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ως Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης (Historical Mechanical Engineering Landmark)


Ο Αμερικανικός Σύλλογος
Μηχανολόγων Μηχανικών
ASME
αναγνώρισε
τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
ως Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο
Μηχανολογικής Ανάπτυξης
(Historical Mechanical Engineering Landmark)

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα μοναδικό εύρημα του 1ου  αι. π.Χ., βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901 και έκτοτε απασχολεί την επιστημονική κοινότητα με τις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και τον πλούτο των επιστημονικών πληροφοριών που εμπεριέχει.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που έχει διασωθεί, αποτελώντας ουσιαστικά έναν αστρονομικό και ημερολογιακό αναλογικό υπολογιστή, σχεδιασμένο για να προβλέπει αστρονομικά φαινόμενα και να τηρεί πολυετές ημερολόγιο ακριβείας.
Το μικρό μέγεθος του μηχανισμού, τα λεπτομερή συστήματα οδοντωτών τροχών, τα διαφορικά και επικυκλικά γρανάζια, καθώς και το σύστημα πίρου-σχισμής αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μηχανικοί της ελληνιστικής περιόδου είχαν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στη σχεδίαση μηχανισμών με οδοντωτούς τροχούς από αυτή που μαρτυρείται στις γραπτές πηγές. Ανάλογοι σύνθετοι μηχανισμοί δεν θα εμφανιστούν ξανά στην Ευρώπη μέχρι τα μηχανικά ρολόγια του 13ου αιώνα.


Τα 82 σωζόμενα θραύσματα του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων».
Ανάγονται στο β΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.
Ανελκύστηκαν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων
κατά τις έρευνες του 1900-1901.
(ΠΗΓΗ: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ΤΑΠ).


Α
ναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην ιστορία και εξέλιξη της Μηχανολογικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑSME (American Society of Mechanical Engineering), που αριθμεί 200.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Μηχανισμό ως Ιστορικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης (Historical Mechanical Engineering Landmark) και να απονείμει τιμητική πλακέτα.

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρα 16:00 στην κεντρική αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση απονομής της τιμητικής πλακέτας. Έγκριτοι Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες θα κάνουν σύντομες ανακοινώσεις ως προς την ιδιαίτερη συμβολή του Μηχανισμού στην επιστήμη, αλλά και τις συνεχιζόμενες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του.

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα, τηλ: 213214 4800, τηλ/πο: 210 8213573.


ΛΕΞΕΙΣΑμερικανικος Συλλογος Μηχανολογων Μηχανικων, Μηχανισμος Αντικυθηρων, Μηχανολογια, Αντικυθηρα, μηχανισμος, οδοντωτος τροχος, αστρονομια, ημερολογιο, αναλογικος υπολογιστης, τροχος, επικυκλικο γραναζι, πιρος σχισμη, μηχανικος, Ευρωπη, ρολοι, ωρολογιο, Τεχνολογια, Αμερικη, πλακετα, Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ