Εκδήλωση Μνήμης για τους 4.000 Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους στρατιώτες, πολιτικούς και επιστήμονες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που εκτελέστηκαν χωρίς δίκη, από τους Γερμανούς, στο σκοπευτήριο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου (1941-1942) - Παρέστη και η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας


Εκδήλωση Μνήμης
για τους 4.000 Ρώσους,
Ουκρανούς και Λευκορώσους
στρατιώτες, πολιτικούς
και επιστήμονες
από την πρώην Σοβιετική Ένωση,
που εκτελέστηκαν
χωρίς δίκη
από τους Γερμανούς
στο σκοπευτήριο
του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου (1941-1942)

Παρέστη και η Ιερά Μητρόπολη ΓερμανίαςΤο 1941 εισέβαλε ο ναζιστικός στρατός του Χίτλερ στη Ρωσία. Η Γκεστάπο είχε "σταχυολογίσει" πάνω από 4.000 σοβιετικούς που ήταν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων και τους μετέφερε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, όπου σε διάστημα ολίγων ημερών και μηνών τους εκτέλεσε στο σκοπευτήριο που βρίσκεται εκτός του Στρατοπέδου, στην περιοχή Heberthausen. Δεν υπήρξε κάποια δικαστική διαδικασία και καταδίκη τους σε θάνατο, αλλά εφαρμογή εντολής των ναζιστών αξιωματούχων, για μια εν ψυχρώ μαζική εκτέλεσή τους.

Η Βαυαρική Πολιτεία και η αρμόδια κρατική υπηρεσία για τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της Βαυαρίας διαμόρφωσαν τον τόπο της μαζικής εκτέλεσης Heberthausen σε "Τόπο των Ονομάτων" των θυμάτων, και τοποθέτησαν πίνακες με ονόματα  και βιογραφίες Ρώσσων, Ουκρανών και Λευκορώσων στρατιωτών, καθώς επίσης και στήλες επί του εδάφους με αναγραφή πολλών ονομάτων των εκτελεσθέντων.

Με αφορμή την 78η επέτειο της επίθεσης των χιτλερικών στρατευμάτων στην Ρωσία, τελέστηκαν στις 22 Ιουνίου 2019 τα εγκαίνια της τοποθέτησης των πινάκων στον "Τόπο των Ονομάτων", παρουσία των Γενικών Προξένων της Ρωσίας κ. dr. Sergey Ganzha, της Λευκορωσίας κ. dr. Andrei Kulazhanka και της Ουκρανίας κ. Yuriy Yarmiko.

Άκρως συγκινητικές ήταν οι τρεις ομιλίες των συγγενών των θυμάτων, στις οποίες αφηγήθηκαν το δράμα των οικογενειών τους με την σύλληψη και εκτέλεση των συγγενών τους. Ο κ. Andrei Schirnov ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η γιαγιά του περίμενε επί 54 χρόνια την επιστροφή του συζύγου της από το Μέτωπο του πολέμου. Μετά τον θάνατό της ο εγγονός της κ. Andrei Schirnov, πληροφορήθηκε το ότι ο παππούς του εκτελέστηκε στο Heberthausen, η σορός του αποτεφρώθηκε στα κρεματόρια Νταχάου και η στάχτη σκορπίσηκε στο έδαφος στον χώρο των κρεματορίων. Για τον λόγο αυτό πήρε λίγο χώμα από τον τόπο διασκορπισμού της στάχτης, το μετέφερε στον τάφο της γιαγιάς του και το τοποθέτησε εκεί με λόγια που θα έλεγε ο παππούς του στην σύζυγό του. «Γύρισα πάλι κοντά σου»

Παρέστησαν ο διευθυντής του Ιδρύματος των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Karl Freller, η διευθύντρια του Στρατοπέδου Νταχάου κ. dr. Gebriele Hammermann, πολλοί συγγενείς των θυμάτων, ο κ. Ernst Gruber που επέζησε του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και είναι σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ομάδας των Επιζώντων του Στρατοπέδου Νταχάου, ο κ. Klaus Mai, πρόεδρος του συλλόγου του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Allach Μονάχου κ.ά.

Από πλευράς των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαυαρίας παρέστη ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αρχιερατικός επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με την Βαυαρική Πολιτεία, ο οποίος και κατέθεσε ένα τριαντάφυλλο στον "Τόπο των Ονομάτων". Ο π. Απόστολος είχε και μια σύντομη συζήτηση με τον Ουκρανό γενικό πρόξενο κ. Yuriy Yarmiko για το θέμα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:


 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.ΛΕΞΕΙΣ: 1941, ναζι, Χιτλερ, Ρωσια, Γκεσταπο, Σοβιετικοι, στρατοπεδα αιχμαλωτων, Στρατοπεδο Συγκεντρωσης Νταχαου, εκτελεση, σκοπευτηριο, Χεμπερτχαουζεν, δικη, καταδικη, Βαυαρια, Τοπος των Ονοματων, Ουκρανια, Λευκορωσια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ