Ελληνικό-Λατινικό λεξικό του 17ου αιώνα! Το πρώτο ελληνικό λεξικό που χρησιμοποιήθηκε σε αμερικανικά σχολεία! Με την συμβολή του Κ. Ροδοκανάκη εκ Χίου! Από τον Ολλανδό Σρέβελ, σχολιαστή του Ησιόδου!


Ελληνικό-Λατινικό λεξικό
του 17ου αιώνα!

Το πρώτο ελληνικό λεξικό
που χρησιμοποιήθηκε
σε αμερικανικά σχολεία!

Με την συμβολή του Κ. Ροδοκανάκη
εκ Χίου

Από τον Ολλανδό Σρέβελ,
σχολιαστή του Ησιόδου!


Ο Cornelis Schrevel (1608-1664) ήταν ένας Ολλανδός μελετητής της Παλαιοφιλολογίας.
Ο Schrevel γεννήθηκε στο Χάρλεμ / Haarlem. Εσπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Leiden και αντικατέστησε τον πατέρα του Theodorus Schrevelius, ως πρύτανης της Σχολής του Leiden το 1642, όπου και απέθανε. Το 1636 νυμφεύτηκε την πατρικία Θεοδώρα van Groenendyck.


Αλλά ενώ ήταν ιατρός, είναι πιο γνωστός για το λεξικό του. Ο πλήρης τίτλος του είναι «Lexicon manuale Graeco-Latinum et Latino-Graecum, Ad calcem adjecta sunt Sententiae Graeco-Latinae, quibus omnia primitiva Graeca comprehenduntur, item Tractatus duo: alter de Resolutione Verborum: alter de Articulis, uterque perutilis». Η α΄ έκδοσίς του έγινε από τον Franciscus Hackius, στο Leiden, το 1654. Μια επέκτασή / εμπλουτισμό του, το 1663, επεξεργάσθηκε ο Joseph Hill. Αυτό το ελληνικό-λατινικό λεξικό, σχεδιάσθηκε για να βοηθήσει στην γραμματική και τις μεταφράσεις από τα λατινικά στα ελληνικά και το αντίστροφο.  Το λεξικό του κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις, σε 6 γλώσσες, έως στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1826, το «Ελληνικό λεξικό του Schrevelius» εκδόθηκε στην Βοστόνη των ΗΠΑ, και έγινε το πρώτο ελληνικό λεξικό που χρησιμοποιήθηκε σε αμερικανικά σχολεία. Η συγκεκριμένη έκδοση που σας παρουσιάζω είναι του 1705, δεν υπάρχει στον κατάλογο του R. Wolf, και εκδόθηκε από τον Mercier στην Lutetia, στην πόλη των Παρισίων (Lutetiae Parisiorum: Ex officina P. A. Le Mercier). Έχει τίτλο «Corn. Schrevelii Lexicon manuale graeco-latinum et latino-graecum, utrumque hac quinta editione multo auctius ... Ad calcem adjecta sunt Sententiae graeco-latinae, quibus omnia primitiva graeca comprehenduntur, item tractatus duo», και έχει συμβάλλει και ο Χιώτης Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (Constantini Rhodocanacidis Chiensis).


Ο Cornelis Schrevel έκανε και επεξεργασία / σχολιασμό πολλών κλασσικών συγγραφέων, όπως του Ησιόδου[1], επιγραμμάτων[2], μια έκδοση του Curtius Rufus, η οποία ανήκει στον Thomas Jefferson, κ.ά.



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] «Hesiodi Ascraei. Qvae Extant, Cum Notis, ex probatissimis... Accedit insuper Pasoris Index.» έκδ. Augusti Martini, Λειψία, 1730.
[2] «Epigrammata cum notis Farnabii et variorum», έκδ. Franciscus Hackius, Leiden, 1661.


ΛΕΞΕΙΣ: Ελληνικο Λατινικο λεξικο, αμερικανικα σχολεια, Ροδοκανακης, Χιος, Σρεβελ, Ολλανδος, Χαρλεμ, Ιατρικη, Λειντεν, Λαιντεν, Σρεβελιους, πρυτανης, πατρικια, βαν Γκρονεντικ, ιατρος, Χακιους, Χιλλ, Χιλ, γραμματικη, μεταφραση, λατινικα, ελληνικα, Βοστονη, ΗΠΑ, αμερικανικο σχολειο, εκδοση, Βολφ, Μερσιε, Λουτετια, Παρισι, Χιωτης, σχολια, Ησιοδος, επιγραμμα, Ρουφους, Τζεφερσον, Ασκρη, Μαρτινι, Λειψια, Χακ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ