Ο Νίκολσον επρότεινε την επιστροφή της Καρυάτιδας, από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα! Πώς συνέδεσε Καρυάτιδα-Μεσολόγγι-λόρδο Βύρωνα - του Ε. Φυλακτού


Ο Νίκολσον επρότεινε
την επιστροφή της Καρυάτιδας,
από το Βρετανικό Μουσείο
στην Αθήνα!
Πώς συνέδεσε Καρυάτιδα-Μεσολόγγι
και λόρδο Βύρωνα



Ο νεαρός Χάρολντ Νίκολσον, υπάλληλος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ειδικευμένος στα ελληνικά θέματα, πρότεινε στις 19 Απριλίου 1924, που συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τον θάνατο του λόρδου Μπάιρον στο Μεσολόγγι, να αναλάβει η βρετανική κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία για να γιορτάσει με ένα άγημα του βρετανικού στόλου στον κόλπο της Κορίνθου και να χαιρετήσει με κανονιοβολισμούς το Μεσολόγγι.
Ενθαρρυμένος από τον αντίκτυπο που είχε η πρότασή του αυτή, σκέφτηκε ότι δινόταν και μια ευκαιρία να επανορθωθεί μια αδικία και με μια γενναιόδωρη χειρονομία να επιστραφεί η Καρυάτιδα στη θέση της, όπου είχε τοποθετηθεί ένας πήλινος στύλος. Υποστήριξε δε ότι η παρουσία της στο Βρετανικό Μουσείο είναι λιγότερο γνωστή, ενώ η απουσία της στο Ερεχθείο είναι ολοφάνερη.
Μετά από 25 χρόνια, ο Νίκολσον, πλέον σερ και ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών επανέφερε το θέμα λέγοντας: «Η κατακράτηση των μαρμάρων μακριά από την Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει λάθος».
Ο μετέπειτα διάδοχος του Νίκολσον στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Κ. Νάιτ, αφού έλαβε υπ’ όψιν του τις εξαιρετικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα και ότι οι περισσότερες επιστολές προς τους «Τάιμς» του Λονδίνου σχετικά με τα γλυπτά της Ακρόπολης, ήταν υπέρ της επιστροφής τους, κατέληγε στο υπόμνημα του: «Για να είναι το δώρο ολοκληρωμένο και απόλυτα αποδεκτό, θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, την Καρυάτιδα και τον κίονα του Ερεχθείου και ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία από την Βρετανία να θεωρηθεί η επιστροφή σαν πράξη γενναιόδωρη».

ΛΕΞΕΙΣΝικολσον, βρετανια, υπουργειο Εξωτερικων, λορδος Μπαιρον, Μεσολογγι, αγημα, βρετανικος στολος, Κορινθιακος κολπος, κανονιοβολισμος, Καρυατιδα, πηλος, στυλος, Βρετανικο Μουσειο, Ερεχθειο, σερ, μαρμαρα Παρθενωνα, Φειδιας, λορδος Βυρων, λορδος Βυρωνας, Ναιτ, Ταιμς, Λονδινο, γλυπτα, Ακροπολη, επιστροφη, Παρθενωνας, Παρθενων, κιονας, Καρυατις, Ελγιν, Μπρους, Φυλακτος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ