Δύο καταγραφές του «ΕΜΒΑΤΗΡΙΟΥ της ΣΜΥΡΝΗΣ»: Του 1908 και του 2003 - του Δημ. Θωμαδάκη

Δύο καταγραφές
του «ΕΜΒΑΤΗΡΙΟΥ της ΣΜΥΡΝΗΣ»

Του 1908 και του 2003

Του Δημήτρη Θωμαδάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την 2α Μαΐου 1919 (15.5.1919 σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο), όταν οι απελευθερωθείσες περιοχές όπως η Σμύρνη και ευρύτερα η Ιωνία εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια (Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών)…


Μια ιστορικότατη μέρα για τη διαχρονική ιστορία του Ελληνισμού, μα και συνάμα, μια σημαδιακή ημέρα…

Σαν σήμερα, 15 Μαΐου του έτους 1919, ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα:
Η Ελλάς γίνεται η Χώρα των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών!

Ο Ελληνικός στρατός (που είχε ξεκινήσει πριν τρεις μέρες από το λιμάνι των Ελευθερών στο Πράβι Ελευθερούπολη Καβάλας), αποβιβάζεται και καταλαμβάνει αμαχητί την Σμύρνη…!!!

Ο Ελληνισμός της πρωτεύουσας της Ιωνίας υποδέχεται σύσσωμος τους στρατιώτες τους ευζώνους και τους ναύτες που παρελαύνουν σε στρατιωτική στοίχιση στην πανέμορφη παραλία της πόλης ορόσημο της Μεγάλης πλέον Ελλάδος…

Το παρόν video ξεκινά ηχητικά με μια σπάνια ιστορική ηχογράφηση. Με το «Εμβατήριο της Σμύρνης» (IZMIR MARCHE) όπως αυτό είχε ηχογραφηθεί από την ορχήστρα πνευστών της ORFEON RECORDS, σε δίσκο 78 στροφών, έτους παραγωγής 1908! Επειδή στο μοναδικό αυτό δίσκο, ένα τμήμα των αρχικών του στροφών είναι σπασμένο, κρίθηκε σκόπιμο (παρά τη κακή ηχητική απόδοση), να συμπεριλαμβάνεται και το μουσικό του ξεκίνημα, αφού αυτό περιλαμβάνει την καταγραφείσα φωνή του χορωδού να αναγγέλλει δυναμικά τον τίτλο της εταιρείας «Ορφέον Ρέκορντς»!

Από το χρονικό σημείο που ξεκινά η παρουσίαση των εικόνων της Παλαιάς Σμύρνης , ο ήχος πλέον προέρχεται από την επεξεργασμένη ηχητική αυτή καταγραφή (όσο ήταν δυνατόν να υπάρξει καθαρισμός ενός τόσο παλιού και πολυπαιγμένου δίσκου 78 στροφών). Συνοδεύεται οπτικά με σπάνιες εικόνες από την πολύπαθη αυτή ιστορική πόλη της Μικρασίας, από το έτος 1875 έως και το έτος 1910. Εδώ οφείλω να καταθέσω, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μουσικό παραγωγό και ερευνητή κ. Νίκο Διονυσόπουλο, για τον καθαρισμό του δίσκου και την επεξεργασία, με σκοπό τη βελτίωση της ηχητικής καταγραφής, πράγμα το οποίο επετεύχθη και έτσι συμπεριελήφθη στο παρόν έργο.

Μετά το τέλος της ηχητικής αυτής παρουσίασης, ακολουθεί η νεώτερη και σύγχρονη πλέον ηχογράφηση έτους 2003 του Εμβατηρίου της Σμύρνης, από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου! Εδώ στο video η οπτική του επένδυση περιλαμβάνει επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό εποχής 1919 -1922 που αναδεικνύει την ελληνικότητα της πανέμορφης αυτής πόλης!

Ακολουθεί σε ροή ονομαστικό ευχαριστήριο προς όλους τους κατόχους υλικών και πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίοι ένθερμα αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο παρόν πόνημα! Ένα πόνημα που εκτιμώ ότι θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι Μνήμης και Τιμής σε αυτούς τους μαρτυρικούς προγόνους μας της Μικρασιατικής Γης…

Για τη δυνατότητα της ευρύτερης κινηματογραφικής προβολής του παρόντος έργου σε σχολεία, Συλλόγους, Δήμους κλπ, το πρωτότυπο video δημιουργήθηκε σε αρχείο high definition AVC/H.264 (AVCHD 1920x1080, 60i, 18Mbps), με ιδιότητες MPEG Transport-Stream Files, 24 bits, 1920x1080, 29,97fps (HDMV-NTSC, 16:9). Η ηχητική του επεξεργασία πραγματοποιήθηκε σε ήχο Dolby Digital Audio, 48 KHz, 2/0(L,R). Κάθε συμπεριλαμβανόμενη φωτογραφία έχει επεξεργασθεί σε μέγεθος 8 -10 MB, ενώ το συνολικό του μέγεθος ανέρχεται σε 983.616 KB.

Ένα ολόθερμο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που συνέβαλαν με τη γνώση και την εμπειρία τους στη γραμματική, οπτική και ηχητική διαμόρφωση και ολοκλήρωση του παρόντος πονήματος!

Τέλος, για μια ακόμη φορά επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) και στον κ. Πέτρο Μεχτίδη για την παραχώρηση και χρήση των χαρτών, καθώς και στον αγαπητό φίλο, μουσικό ερευνητή Ηλία Μπαρούνη, χάριν των γνώσεων και των εμπειριών του οποίου, πραγματοποιήθηκε ο προαπαιτούμενος συντονισμός, χωρίς τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία και η ολοκλήρωση του όλου έργου που γίνεσθε κοινωνοί.

Μάιος 2019.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΜΥΡΝΗ, ΕΔΩ.

Το εμβατήριο καύχημα των Τουρκικών ΕΔ είναι το εμβατήριο της Σμύρνης. Δεν γνωρίζω τι ονομασία έχουν δώσει οι Τούρκοι. Είναι το Ελληνικό Εμβατήριο της Σμύρνης, το οποίο οικειοποιήθηκαν. Εμείς ούτε που το γνωρίζομε. Στις παρελάσεις των τουρκικών εθνικών επετείων είναι το πρώτο εμβατήριο που παιανίζουν οι στρατιωτικές μπάντες, όταν εισέρχονται τα παρελαύνοντα τμήματα στον χώρο παρελάσεως. Εντυπωσιακότατο. Σε κάνεις να νοιώθεις υπερηφάνεια και εθνική έπαρση. Έχω προσωπικές εμπειρίες.
Σε εμάς τους Έλληνες, όσοι έχομε ακόμη στο αίμα μας πατρίδα και Ορθοδοξία είναι το εμβατήριο του εθνικού μας μεγαλείου. Η πλειοψηφία των Ελλήνων το αγνοεί. Οι Ελληνικές ΕΔ επίσης το αγνοούν.


Εμμ. Καναβάκης

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.5.2019.

ΛΕΞΕΙΣ: Σμυρνη, Ιωνια, Εμβατηριο Σμυρνης, ορχηστρα πνευστων, δισκος 78 στροφων, Ορφεον Ρεκορντς, Διονυσοπουλος, Εστουδιαντινα Νεας Ιωνιας Βολου, Κεντρο Μικρασιατικων Σπουδων, ΚΜΣ, Μεχτιδης, Μπαρουνης, Θωμαδακης, Καναβακης, τουρκικες ενοπλες δυναμεις, Μαιος 1919, Ελευθερες, Πραβι, Ελευθερουπολη Καβαλας, Ελευθεραι, Ελευθερουπολις, Καβαλα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ