Τα πνευματικά δικαιώματα των συνταξιούχων δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές


Τα πνευματικά δικαιώματα
των συνταξιούχων
δεν υπόκεινται
σε ασφαλιστικές εισφορές


Διευκρινίστηκε, οριστικά, από τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, το ότι οι συνταξιούχοι που αποκομίζουν έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα δεν καταβάλλουν καμμία ασφαλιστική ή άλλη εισφορά και δεν υπόκεινται σε καμμία περικοπή της κύριας σύνταξής τους.
Η διευκρίνισις αυτή, η οποία είναι αποτέλεσμα της καθοριστικής συμβολής του κ. Γιώργου Χουλιάρα, προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (για συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους, εκδότες, κλπ.), ΟΣΔΕΛ, είναι σημαντική, αφού διευκολύνει τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που αποδίδουν πνευματικά δικαιώματα στην εκτέλεση του έργου τους και κυρίως καθησυχάζει τους άμεσα ενδιαφερόμενους συνταξιούχους συγγραφείς σε σχέση με το εισόδημά τους από πνευματικά δικαιώματα.
Ωστόσο, η προσπάθεια όλων των συντελεστών του χώρου του βιβλίου (συγγραφέων, εκδοτών και σχετικών φορέων) συνεχίζεται μέχρι να διευκρινιστεί και επισήμως ότι για κανέναν δημιουργό (συνταξιούχο ή μη) τα πνευματικά δικαιώματα δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές δεδομένου ότι πρόκειται για έσοδο από κεφάλαιο (έτσι αντιμετωπίζεται και φορολογικά) και όχι εισόδημα από παροχή υπηρεσιών ή εργασίας.


Για περισσότερα: ΟΣΔΕΛ, Θεμιστοκλέους 73, ΤΚ 10683 Αθήναι, τηλ: 210-3849100, τηλ/πο: 210-3849105, e-mail.


ΛΕΞΕΙΣπνευματικα δικαιωματα, συνταξιουχος, ασφαλιστικες εισφορες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ