Οι τελευταίοι ευνούχοι του χαρεμιού του τελευταίου σουλτάνου - Με την διάλυση των χαρεμιών, προσελήφθησαν στα υπουργεία και τους δόθηκε γη, όπου ίδρυσαν το Χωριό των Ευνούχων - του Kl. Samatiadis


Οι τελευταίοι ευνούχοι
του χαρεμιού
του τελευταίου σουλτάνου

Με την διάλυση των χαρεμιών,
προσελήφθησαν στα υπουργεία
και τους δόθηκε γη,
όπου ίδρυσαν το Χωριό των Ευνούχων



Κωνσταντινούπολη, Γενάρης 1939.

Στην φωτογραφία οι τελευταίοι ευνούχοι του χαρεμιού του τελευταίου σουλτάνου, μεσήλικες πλέον σε μια συνάντηση, όπου άλλαξαν το όνομα του σωματείου τους - με εντολή του Κεμάλ - που ήταν Haremagalari Teavun Cemiyeti (Σωματείο Αλληλοβοηθείας Ευνούχων Χαρεμιού), σε Eski Emektarlar Birligi (Ένωση Παλαιών Βετεράνων), επειδή το πρώτο θύμιζε πολύ… οθωμανικό.

Στην μέση ο πρόεδρός τους Nadir Aga.

Η περίπτωσή τους, μια σιωπηρή οδύνη που λίγους ιστορικούς έχει ευαισθητοποιήσει μέχρι τώρα.
Με την ίδρυση του νεοσύστατου κράτους, όπου διαλύθηκαν και τα χαρέμια, έγινε πρόσληψή τους στα υπουργεία, ως υπάλληλοι των κυλικείων.
Στα τέλη του 1940 σε όσους ζούσαν, τους δόθηκε γη 60 χιλιόμετρα δυτικά από την Πόλη, στην κατεύθυνση προς Ραιδεστό, η οποία περιοχή αργότερα ονομάσθηκε Hadimkoy (χωριό του ευνούχου στα ελληνικά).

ΥΓ: hadim > εξελλ. χαντίμης, χαντούμης.

ΛΕΞΕΙΣ: Κωνσταντινουπολη, 1939, ευνουχοι, χαρεμι, σουλτανος, σωματειο ευνουχων, Κεμαλ, Σωματειο Αλληλοβοηθειας Ευνοωχων Χαρεμιου, Ενωση Παλαιων Βετερανων, Ναντιρ Αγα, Ναδιρ Αγα, οδυνη, υπουργειο, κυλικειο, Χαντιμκιοι, ευνουχος, χαντιμης, χαντουμης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ