Νέοι τοξικοί ψεκασμοί για την βαμβακίαση των πεύκων - SOS για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Αττικής - Το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας


Νέοι τοξικοί ψεκασμοί
για την βαμβακίαση των πεύκων

SOS για τη δημόσια υγεία
και το περιβάλλον της Αττικής

Το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης
αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις
του Συμβουλίου Επικρατείας


Η Οικολογική Κίνηση Δροσιάς απευθύνει SOS για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Αττικής.
Αδιαφορώντας παντελώς για τη δημόσια υγεία, το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και προτείνει για τρίτη χρονιά μαζικούς ψεκασμούς με τοξικά φυτοφάρμακα στα πεύκα της Αττικής για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης, χωρίς καμμία μελέτη για τις επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα και πεύκα.
Ανίκανο να λύσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που με ευθύνη του δημιούργησε (προκρίνοντας ανεύθυνα μαζικούς «εμβολιασμούς» με το έντομο μαρσαλίνα για αύξηση της μελισσοκομίας) προχωράει σε νέες αυθαιρεσίες.
Με πρόσφατη προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του Κ. Καραμήτρου, προϊστάμενου του τμήματος φυτοφαρμάκων, σε ημερίδα (5.3.2008 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) το υπουργείο δηλώνει πως σκοπεύει «να παρακάμψει το μικρό νομικό πρόβλημα της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας καθώς διαθέτει τα νομικά όπλα» και προτρέπει τους παρόντες δημάρχους κι αντιδημάρχους να συνεχίσουν τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα κατά της βαμβακίασης προσθέτοντας πως για οποιοδήποτε πρόβλημα «αναλαμβάνει την ευθύνη ο ίδιος ο υπουργός»! Το υπουργείο, αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες που προώθησε ψεκασμούς με καρκινογόνα φυτοφάρμακα (insegar, applaud) σε μαζική κλίμακα στην Αττική (όπου ζει πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας) και αντί να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε παράνομους τους ψεκασμούς, δηλώνει με θράσος ότι θα παρακάμψει τις αποφάσεις του και θα συνεχίσει την ίδια τακτική!
Για τα προτεινόμενα φυτοφάρμακα από το υπουργείο, όχι μόνο δεν προηγήθηκε καμία μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά δεν ρωτήθηκαν καν οι αρμόδιοι φορείς (πλην του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου) που καθοδηγεί «επιστημονικά» τις απόψεις του υπουργείου, δίνοντας για τρίτη χρονιά άλλοθι στις ενέργειές του, άγνωστο για ποιες σκοπιμότητες. Αλλά από πού κι ως πού είναι αρμόδιο το Μπενάκειο να γνωμοδοτήσει για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων όχι σε γεωργικά φυτά αλλά σε δέντρα; Με ποιο επιστημονικό θράσος αυτοδιορίζεται ως αρμόδιο για τη δημόσια υγεία, ενώ για τα εντομοκτόνα που προτείνει για ψεκασμούς σε αστικές περιοχές δεν έχουν καν προηγηθεί μελέτες; Γιατί το υπουργείο δεν απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και γιατί αδιαφόρησε να συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς φορείς και το υπουργείο Υγείας, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας πέραν των πεύκων;

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Πέρυσι το υπουργείο πρότεινε το ψεκασμό των πεύκων της Αττικής με διάφορα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εντομοκτόνα. Το ΣτΕ (Δ Τμήμα), με την υπ αριθ. 390/2008 απόφασή του, έκρινε σχετική αίτηση ακυρώσεως, που υπέβαλε η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν στα εντομοκτόνα ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAVONA, SAF-Τ-SIDE, ΑΡΡLAUD και ADMlRAL 10 ΕC, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη χρήση τους είναι παράνομη, διότι δεν συνιστά μέτρο αντιμετώπισης απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί ν αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα.
Κι όμως το υπουργείο έβγαλε άδεια και όχι πλέον κατ εξαίρεσιν αυτών των ίδιων εντομοκτόνων, διευρύνοντας οριστικά τη χρήση τους πέρα από γεωργική χρήση και για χρήση στα πεύκα. Η ενέργεια αυτή θεωρείται εγκληματική τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Τα φυτοφάρμακα που εγκρίνει φέτος για ψεκασμούς είναι τα ίδια που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με εξαίρεση το SAF-Τ-SIDE, που αποσύρθηκε από την εταιρία και το ΑΡΡLAUD, ενώ προστέθηκε το φερόμενο ως βιολογικό TETRASTOP. Η παραπάνω απόφαση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της προηγούμενης χρονιάς μετά από καταφυγή και πάλι της κ. Νικολοπούλου, σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η έγκριση διαθέσεως στην αγορά του φυτοφαρμάκου Insegar (που είχε εγκρίνει το υπουργείο) καθώς περιείχε την ουσία Fenoxycarb, λόγω της αποδεδειγμένης καρκινογόνου δράσης του (βλ. απόφαση 647/2006 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ). Την ευθύνη όμως του υπουργείου που επέτρεψε να ψεκαστούν καρκινογόνα φυτοφάρμακα ανεξέλεγκτα στην Αττική δεν ανέλαβε ποτέ κανείς! Ούτε μας είπαν γιατί τα ενέκριναν ενώ ήταν απαγορευμένα σε άλλες χώρες και την Αμερική.

Τι μπορούν να κάνουν 
οι δήμοι;

Πρόπερσι οι Δήμοι Αθηνών, Ψυχικού, Αγίου Στεφάνου, Χολαργού, Γαλατσίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, οι Κοινότητες Δροσιάς και Διονύσου και άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα. Ήταν η πιο επιβαρυντική χρονιά. Πέρυσι οι πλέον ευσυνείδητοι δήμοι δεν ψέκασαν με εντομοκτόνα. Μάλιστα ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, που είναι γιατρός, έπλυνε απλώς τα πεύκα με μηχανική μέθοδο βάζοντας μετά χαμηλά στους κορμούς ειδικές ταινίες με οικολογική κόλλα για να εμποδίσει την νέα άνοδο των εντόμων στο πεύκο. Μιλήσαμε με αρκετούς δημάρχους και το ενδιαφέρον για μια οικολογική λύση βλέπουμε να μεγαλώνει. Για παράδειγμα ο Δήμος Βύρωνα χρησιμοποίησε χλιαρό νερό με διάλυμα σαπουνιού «Αρκάδι» με πιεστικό μηχάνημα χωρίς καν λίγο πετρέλαιο που διευκολύνει, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με τα εντομοκτόνα που ούτως ή άλλως αναγκάζεται κανείς να τα ψεκάζει κάθε χρονιά. Το ίδιο έκανε κι ο Δήμος Πεντέλης, ενώ την οικολογική συνταγή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών που σας δίνουμε παρακάτω ακολουθούν διάφοροι δήμοι. Στον Κορυδαλλό ο δήμος έκανε διασπορά ανταγωνιστών του εντόμου με μεγάλη επιτυχία. Οι δήμαρχοι αυτοί όχι μόνον επέλεξαν να μην επιβαρύνουν άσκοπα το περιβάλλον, αλλά εξοικονομούν πολλά χρήματα και γλιτώνουν και τις πιθανές μηνύσεις των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων.
Το πρόβλημα της βαμβακίασης είναι υπαρκτό και επικίνδυνο για τα πεύκα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και αυτή δεν είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα που είναι επικίνδυνοι για μας και δεν το λύνουν κιόλας. Διαμαρτυρόμαστε στις δημοτικές αρχές για τον κίνδυνο στον οποίο μας υποβάλλουν και για την αναποτελεσματικότητα της μεθόδου. Αν χρειαστεί υποβάλλουμε μηνύσεις ή καταφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, τους γείτονές μας και προστατεύουμε όσο μπορούμε την περιοχή μας, εμάς, τα παιδιά και την περιουσία της φύσης. Όπου γίνονται ψεκασμοί ζητάμε σήμανση και «καραντίνα» για λίγες μέρες τουλάχιστον, ειδικά στα σχολεία, νοσοκομεία και παιδικές χαρές. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε ομάδες εθελοντών και μαθητών και τέλος παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Παρακάτω σας δίνουμε απλές οδηγίες που πήραμε από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης από εμάς, τους ιδιώτες, αποφεύγοντας τα καρκινογόνα εντομοκτόνα. Ας μην επιτρέψουμε να γίνουν οι λίγες πευκόφυτες ζώνες που απομένουν περιοχές μαζικών αποβλήτων.
Τα εντομοκτόνα εκτός από επικίνδυνα για την υγεία δεν είναι καν αποτελεσματικά αφού κάνουν τα εναπομείναντα έντομα ανθεκτικότερα και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο όπου χρειάζονται όλο και πιο ισχυρά εντομοκτόνα χωρίς να υποχωρεί η προσβολή. Αντίθετα, η απομάκρυνση των ξεραμένων κλαδιών, το πλύσιμο με νερό και βούρτσα και το ψέκασμα με μίγμα από νερό, ελάχιστο -0,18%- πράσινο σαπούνι (που πνίγει αναπνευστικά το έντομο) και προαιρετικά ελάχιστο -0,18%- πετρέλαιο (για γαλακτοματοποίηση του μίγματος-δημιουργία φιλμ επικάλυψης) είναι μέχρι σήμερα η μόνη εναλλακτική μέθοδος καταπολέμησης διεθνώς με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να κάνει το έντομο ανθεκτικότερο ούτε να εξαφανίζει τους φυσικούς του εχθρούς. Αν προστεθεί μάλιστα και ταινία με κόλλα στο κορμό του δένδρου μετά την επέμβαση έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος δεν είναι η πλήρης εξάλειψη του εντόμου αλλά η επαναφορά της φυσικής ισορροπίας.

Οδηγίες για αντιμετώπιση
της βαμβακίασης

Σε 17 lt νερό βρύσης (1 τενεκές λαδιού) προσθέτουμε 30 ml πετρέλαιο (½ φλιτζάνι του καφέ ) και 30 ml πράσινο σαπούνι πλυντηρίου σε μορφή νιφάδων (flakes). Το παραπάνω μίγμα διαλύεται ως εξής: Σε ένα μπουκάλι 1,5 lt (π.χ. από αναψυκτικό) προσθέτουμε ένα ποτήρι κατά προτίμηση ζεστό νερό και τα 30 ml πετρέλαιο και τα 30 ml πράσινο σαπούνι. Τα αναμιγνύουμε χτυπώντας τα και προσθέτουμε το γαλακτώδες μίγμα στα 17 lt νερού. Με ψεκαστικό, όχι απαραίτητα υψηλής πίεσης, ψεκάζουμε τα πεύκα ώστε να διαβρωθούν οι «βαμβακάδες» στον κορμό.
Αν μπορούμε, χρησιμοποιούμε σκούπα ή βούρτσα για καλύτερη απομάκρυνση των ωόσακκων. Προσέχουμε να μην παρασύρονται ωόσακκοι ή και βαμβακομάζες από το νερό του ψεκαστικού. Να μη χρησιμοποιείται πολύ νερό ψεκασμού, γιατί αυτό θα δράσει αρνητικά στο ριζικό σύστημα του πεύκου. Το καθάρισμα αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως και μόνο αν υπάρχουν έντονες βαμβακάδες.
Ποτέ προληπτικά!

ΠΗΓΗ: Νέα Ερυθραία on line, 16.5.2008.


ΛΕΞΕΙΣ: Οικολογικη Κινηση Δροσιας, δημοσια υγεια, περιβαλλον, Αττικη, υπουργειο Γεωργικης Αναπτυξης, Συμβουλιο Επικρατειας, ψεκασμος, τοξικα φυτοφαρμακο, πευκο, βαμβακιαση, πευκα, οικολογια, εμβολιασμος, εντομο,  μαρσαλινα, μελισσοκομια, Καραμητρος, φυτοφαρμακα, Μπενακειο Φυτοπαθολογικο Ινστιτουτο, ΣτΕ, ψεκασμοι, καρκινογονα φυτοφαρμακα, γεωργικα φαρμακα, φυτα, δεντρο, εντομοκτονο, Ινστιτουτο Δασικων Ερευνων, υπουργειο Υγειας, Νικολοπουλου Σταματη, εντομοκτονα, Αθηνα, Ψυχικο, Αγιος Στεφανος, Χολαργος, Γαλατσι, Αχαρναι, Αιγαλεω, Δροσια, Διονυσος, Πατουλης, Βυρωνας, σαπουνι Αρκαδι, πετρελαιο, Πεντελη, Κορυδαλλος, ψεκασμα, πρασινο σαπουνι, εντομα, γαλακτοματοποιηση, ταινια, κολλα, κορμος, δενδρο, βαμβακαδα, ωοσακκος,  βαμβακομαζα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ