Ο Απόλλων, ο δισκοβόλος και η Μέδουσα του χαράκτη Σόλωνα!


Ο Απόλλων, ο δισκοβόλος
και η Μέδουσα
του χαράκτη Σόλωνα!



Ο άγνωστος αρχαίος Έλλην γλύπτης και χαράκτης Σόλων (εργάσθηκε το 70-20 π.Χ.) εφιλοτέχνησε στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς κύκλους, διαμορφώνοντας εξιδανικευμένα πορτραίτα του αυτοκράτορος Αυγούστου και της αδελφής του, μαζί με εικόνες μυθολογικών μορφών!
Η υπογραφή του χαράκτη Σόλωνος διατηρείται ακόμη και σήμερα σε πέντε, έως τώρα επισήμως γνωστά αρχαία πετράδια.
Τα γλυπτά του εγνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα τον… 18ο αιώνα, λόγω της εξαιρετικής ποιότητος του τύπου τους. Γι’ αυτό αντιγράφηκαν από τους καλλιτέχνες του 18ου αι. σε διάφορα μέσα. Στα πιο πρόσφατα χρόνια, πολλά πετράδια που δεν έχουν υπογραφή, έχουν αποδοθεί ότι είναι από το χέρι του.


Ένα από αυτά, η λεγόμενη «Μέδουσας του Strozzi» του Σόλωνα (εδώ σε λεπτομέρεια), από τον Bernard Picart, χαρακτική στου Baron Philipp von Stosch, «Pierres antiques gravées, sur lesquelles les graveurs ont mis leurs noms» («αρχαίοι χαραγμένοι πολύτιμοι λίθοι, πάνω στους οποίους έχουν γράψει τα ονόματά τους»), έκδ. Άμστερνταμ, 1724, Research Library, The Getty Research Institute, 81-B171.


Ένα άλλο, το αρχαίο δακτυλίδι, που εικονίζει έναν δισκοβόλο, σε χαλκηδόνιο λίθο. Αρχαίο ελληνικό έργο τέχνης του 1ου αιώνα π.Χ. – 1ου αι. μ.Χ. Φιλοτεχνήθηκε στο εργαστήριο του χαράκτη Σόλωνος. Σήμερα ευρίσκεται στο Μουσείο του Hermitage της Αγίας Πετρούπολης, στην Ρωσία…


Ένα άλλο ο Απόλλων, με το κυματιστό μαλλί, σε νεαρά ηλικία, χαραγμένος στην επιφάνεια ενός μεγάλου αμέθυστου, κόσμημα του 30-20 π.Χ. Έχει διαστάσεις 3,3 × 3 εκατ. Τα χαρακτηριστικά του Απόλλωνος είναι ιδανικά, όπως ήταν συνηθισμένο στην τέχνη της πρώιμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: Τετράγωνο πρόσωπο με φαρδιά μάγουλα, στρογγυλό πηγούνι και μια εντυπωσιακά ευθεία μύτη. Αυτό το κόσμημα μοιάζει πολύ με άλλες εικόνες του Απόλλωνα, αλλά ο καλλιτέχνης θα μπορούσε επίσης να έχει επιδιώξει να παραστήσει τον Αύγουστο. Ο Σόλων χάραξε εικόνες του Αυγούστου και μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας ώστε να προσομοιάζουν θεότητες. Ο θεός-προστάτης του Αυγούστου ήταν ο Απόλλων και πίστευε ότι ο θεός αυτός του εξασφάλισε την νίκη στην ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Το χρυσό δέσιμο προσετέθη, πιθανώς κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Παλαιότερα «ανήκε» στην συλλογή του κόμη de Béarn (1870-1930). Παρουσιάσθηκε σε έκθεση στο Λονδίνο το 1903-1904. Σήμερα ευρίσκεται στο Getty Villa, Gallery 216, Roman Treasury (αρ. 96.AN.290), «δώρο» της Barbara και του Lawrence Fleischman».


ΛΕΞΕΙΣΑπολλων, δισκοβολος, Μεδουσα, χαρακτης, Σολωνας, γλυπτης, χαρακτικη, Σολων, πορτραιτα, αυτοκρατορας Αυγουστος, μυθολογια, υπογραφη, χαρακτικη, πετραδι, γλυπτο, αντιγραφη, καλλιτεχνης, Στροτσι, Πικαρτ, Φιλιππ, πολυτιμος λιθος, Αμστερνταμ, Γκετι, δακτυλιδι, δισκοβολια, χαλκηδονιος λιθος, εργαστηριο, Ερμιταζ, Αγια Πετρουπολη, Ρωσια, Απολλωνας, μαλλια, αμεθυστος, κοσμημα, ναυμαχια του Ακτιου, Ακτιο, κομης ντε Μπερν, Λονδινο, Φλαισμαν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ