Στην Μάνη εμφανίσθηκε, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ο Σοφός Άνθρωπος, 210.000 χρόνια πριν από σήμερα! - Στην Μάνη συνυπήρχαν Homo Sapiens και Νεάντερνταλ - Οι επιστήμονες είχαν πέσει έξω… 150.000 χρόνια!


Στην Μάνη εμφανίσθηκε,
για πρώτη φορά στην Ευρώπη,
ο Σοφός Άνθρωπος,
210.000 χρόνια πριν από σήμερα!

Στην Μάνη συνυπήρχαν
Homo Sapiens και Νεάντερνταλ

Οι επιστήμονες είχαν πέσει έξω…
150.000 χρόνια!Τα απολιθώματα των σπηλαίων Απήδημα στην Μάνη παρέχουν τις πρώτες αποδείξεις του Homo sapiens στην Ευρασία!
Δύο απολιθωμένα ανθρώπινα κρανία (στο σπήλαιο Απήδημα 1 και στο σπήλαιο Απήδημα 2) ανακαλύφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά παρέμεναν «αινιγματικά» εξ αιτίας της ελλιπούς φύσης τους, της παραμόρφωσης, της έλλειψης αρχαιολογικού πλαισίου και χρονολογίας.
Η επιστημονική ομάδα ουσιαστικά ανοικοδόμησε και τα δύο κρανία, και παρείχε λεπτομερείς συγκριτικές περιγραφές και αναλύσεις και τα χρονολόγησε με την χρήση ραδιομετρικών μεθόδων της σειράς U.
Το κρανίο στο Απήδημα 2 χρονολογείται περισσότερο από 170.000 χρόνια πριν, και έχει ένα μορφολογικό σχήμα τύπου Νεάντερνταλ. – βλ. άρθρο μου «Το κρανίο που βρέθηκε στο Σπήλαιο «Απήδημα 2» της Μάνης είναι τουλάχιστον 160.000 χρόνων!», στην εφημ. «Κόντρα News», 26.6.2017.
Αντίθετα, το Απήδημα 1 χρονολογείται περισσότερα από 210.000 χρόνια πριν και παρουσιάζει ένα μείγμα σύγχρονων ανθρώπινων (Homo Sapiens) και πρωτόγονων χαρακτηριστικών.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δύο ανθρώπινες ομάδες του μέσου Πλειστόκενου ήταν παρούσες σε αυτό το σημείο της Μάνης - ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens, ακολουθούμενος από έναν πληθυσμό Νεάντερνταλ.
Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν πολλαπλές διασπορές πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων (Sapiens) από την Αφρική και υπογραμμίζουν τις πολύπλοκες δημογραφικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη εξέλιξη του Πλειστόκαινου και την σύγχρονη ανθρώπινη παρουσία στην νοτιοανατολική Ευρώπη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Katerina Harvati, Carolin Röding, Abel M. Bosman, Fotios A. Karakostis, Rainer Grün, Chris Stringer, Panagiotis Karkanas, Nicholas C. Thompson, Vassilis Koutoulidis, Lia A. Moulopoulos, Vassilis G. Gorgoulis και Mirsini Kouloukoussa «Apidima Cave fossils provide earliest evidence of Homo sapiens in Eurasia», στο Nature 10.7.2019.

Το pdf της εργασίας, ΕΔΩ.

Κάτι τέτοιο μοιάζει... απίστευτο - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Η είδηση και στο BBC: Earliestmodern human found outside Africa.


Για όλα αυτά είχα αναφερθεί (τουλάχιστον) από το... 2014, με το άρθρο μου «Όταν ο... Νεάντερνταλ έκοβε βόλτες στο Αιγαίο!», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Εθνικές Επάλξεις», τ. Ιαν.-Φεβρ. 2014 και αναδημοσιεύθηκε στο περ. «Ελληνικό Πανόραμα», τ. 109, Σεπτ. 2014. Όταν είχαν προτρέξει πολλοί (επιστήμονες!) να με χαρακτηρίσουν «υπερβολικό»…


ΛΕΞΕΙΣ: απολιθωματα, σπηλαιο Απηδημα, Μανη, Χομο Σαπιενς, Ευρασια, απολιθωμα, ανθρωπινο κρανιο, κρανιο, Νεαντερνταλ, Πλειστοκαινο, Ευρώπη, Χαρβατη, Καρακωστης, Καρκανας, Κουτουλιδης, Μουλοπουλου, Γκοργκουλης, Κουλουκουσα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ