Αρχαίο γυαλί από τον Πόντο βρέθηκε στην Βρετανία!!!


Αρχαίο γυαλί από τον Πόντο
βρέθηκε στην Βρετανία!!!



Ένα κομμάτι από ένα αρχαίο υάλινο μπουκάλι, τόσο εξαιρετικά σπάνιο, που πήρε δύο χρόνια σε ειδικούς εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο για να το διαπιστώσουν με βεβαιότητα, ανακαλύφθηκε χιλιάδες μίλια μακριά, από εκεί από όπου έγινε!
Η ανακάλυψη στην αρχαία έπαυλη Chedworth Villa στο Gloucestershire.
Το μικρό τεμάχιο υαλιού, μοτίβο από πράσινο υαλί, ήταν τελικά μέρος ενός φιαλιδίου 1.800 ετών, που έχει εκπλήξει τους αρχαιολόγους. Διότι το φιαλίδιο του 200 μ.Χ. ήταν ιχθυόσχημο


Τίποτα παρόμοιο δεν βρέθηκε ποτέ στην Βρετανία! Το μπουκάλι είχε γίνει σε μια περιοχή γύρω από την Μαύρη Θάλασσα, όπου σήμερα η Ουκρανία. Και ίσως είχε χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει ένα εξωτικό άρωμα. Ήταν δηλαδή κάτι σαν αρωματοδοχείο.
Μπόρεσε και ταξίδεψε από τον βόρειο Πόντο μέχρι το Cotswolds. Αυτό ρίχνει νέο φως στον πλούτο και την επιρροή των κατοίκων του Chedworth, που θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες επαύλεις στην Βρετανία.
Δείχνει ότι Πόντος-Βρετανία ήταν ανοικτή γραμμή από εκείνα τα χρόνια…

Αλλά γιατί κάποιος στην Βρετανία
να ήθελε να έχει… άρωμα Πόντου;

Τι ήταν τα ιχθυόσχημα φιαλίδια;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προσεχώς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο «Mystery of Chedworth's 1,800-year-old Roman glass shard solved», στον Guardian, 22.7.2019.

ΛΕΞΕΙΣ: υαλινο μπουκαλι, σπανιο, επαυλη, Τσεντγουορθ, βιλλα, βιλα, Γκλουτσεστερσαιρ, υαλι, πρασινο, γυαλι, φιαλιδιο, φιαλη, ιχθυοσχημο, ιχθυς, ιχθυες, ιχθεις, συμβολο, Βρετανια, Μαυρη Θαλασσα, Ουκρανια, αρωμα, αρωματοδοχειο, Ποντος, Κοτσγουολντς, Τσεντγουορθ, επαυλις, Αγγλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ