Μια ελιά 3.350 χρόνων στον Αζοριά Κρήτης, το αρχαιότερο δείγμα μπολιάσματος στον κόσμο!


Μια ελιά 3.350 χρόνων
στον Αζοριά Κρήτης,
το αρχαιότερο δείγμα μπολιάσματος
στον κόσμο!

Η ελιά του Αζοριά.
Φωτ. Λ. Χαψής.

Ευρίσκεται 1 χιλιόμετρο νότια του χωριού Καβούσι και πολύ κοντά στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.
Η ελιά αυτή, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και είναι η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο. Μάλιστα, είναι μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο, αποτελώντας το αρχαιότερο δείγμα μπολιάσματος στον κόσμο.
Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχτεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ως Μνημειακό, λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού αλλά και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς του Βροντά, του Κάστρου και του Αζοριά, όπου έχουν ανευρεθεί πολλά αγγεία και συστήματα έκθλιψης ελαιοκάρπου.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Αζοριά.

Το ελαιόδεντρο ανήκε το 2008 στον Γεώργιο Γραμματικάκη και είναι ποικιλίας μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «μουρατοελιά».
Η μέγιστη διάμετρος του κορμού είναι 4,9 μέτρα και η περίμετρος 14,20 μέτρα.
Με βάση την μέθοδο των ετησίων δακτυλίων, υπολογίζεται ότι το δέντρο φυτεύτηκε την περίοδο 1350 με 1100 π.Χ.
Το 2004 μετά από πρόταση των κατοίκων της περιοχής και του δήμου της Ιεράπετρας, αποφασίστηκε ότι η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα στεφανωθεί με στεφάνι από αυτό το ελαιόδενδρο.

ΠΗΓΕΣ: ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ.
Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".

ΛΕΞΕΙΣΚαβουσι, ελια, φυσικο μνημειο, μπολι, αγριο υποκειμενο, μπολιασμα, ελαιοδεντρο, Ελαιοκομια, Κρητη, Μνημειακη ελια, κορμος, Βροντας, Καστρο, Αζοριας, αγγειο, εκθλιψη ελαιοκαρπου, ελαιοκαρπος, καρπος, ελαιόδενδρο, Γραμματικακης, μαστοειδες, μουρατοελια, δακτυλιος, δεντρο, Ιεραπετρα, Λασιθι, νομος Λασιθιου, Λασυθι, Μαραθωνιος Γυναικων, Ολυμπιακοι Αγωνες Αθηνας, Αθηνα, στεφανι, δενδρο, υπεραιωνοβιο, Χαψης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ