«Έμπορος τέχνης» κατηγορείται για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, αξίας 143.000.000 δολλαρίων!!!


«Έμπορος τέχνης»
κατηγορείται
για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων,
αξίας 143.000.000 δολλαρίων!!!



Ένας «έμπορος τέχνης», που οι Αρχές αποκάλεσαν έναν από τους πιο… «παραγωγικούς λαθρεμπόρους στον κόσμο» και επτά άλλοι συνεργοί του, κατηγορήθηκαν για διακίνηση περισσότερων από 140.000.000 δολλαρίων σε κλεμμένα αρχαία, εδήλωσαν οι εισαγγελείς την Τετάρτη.
Οι Αρχές χαρακτήρισαν την υπόθεση ως μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, λέγοντας ότι η συνωμοσία ξεκίνησε πριν από 30 και πλέον χρόνια και περιλάμβανε πάνω από 2.600 αρχαία αντικείμενα.


Μια ποινική καταγγελία που κατατέθηκε στο κρατικό δικαστήριο του Μανχάταν ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο ενορχηστρώθηκε από τον Subhash Kapoor, ιδιοκτήτη γκαλερί τέχνης στην Νέα Υόρκη, ο οποίος συνελήφθη στην Γερμανία το 2011 και αργότερα εκδόθηκε στην Ινδία, όπου αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες.
Η δίωξη περιλαμβάνει αντικείμενα που εκλάπησαν από το Αφγανιστάν, την Καμπότζη, την Ινδία, το Πακιστάν και άλλες χώρες και που πωλήθηκαν σε αντιπροσώπους και συλλέκτες σε όλον τον κόσμο. Ορισμένα από τα αντικείμενα εμφανίστηκαν σε παγκοσμίου φήμης μουσεία...
«Αυτά είναι, σε πολλές περιπτώσεις, ανεκτίμητα έργα που αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα και την ιστορία των χωρών από τις οποίες είχαν κλαπεί», εδήλωσε Cyrus R. Vance Jr. (Manhattan District Attorney), και «έχουν τεράστια αξία».
Η διεθνής έρευνα ονομάστηκε "Operation Hidden Idol".
Ο 70χρονος Kapoor αντιμετωπίζει 86 κατηγορίες.
Ο ελληνικής καταγωγής lead prosecutor, Matthew Μπογδάνος, δήλωσε ότι κανένας από τους κατηγορούμενους δεν πιστεύεται ότι είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι οι αρχές ζήτησαν από την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης.
Ο Kapoor παραποίησε την προέλευσή των έργων τέχνης με πλαστά έγγραφα. Ταξίδεψε τον κόσμο αναζητώντας αρχαιότητες που είχαν λεηλατηθεί από ναούς, σπίτια και αρχαιολογικούς χώρους.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Kapoor είχε «καθαρίσει» και «επισκευάσει» (!!!) τα αντικείμενα για να απομακρύνει τυχόν ζημιές από παράνομες ανασκαφές και στη συνέχεια τα εξήγαγε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις χώρες καταγωγής τους…
Ο Kapoor «δάνειζε» επίσης κλαπείσες αρχαιότητες σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα, συνεχίζει η καταγγελία!..
Οι άλλοι εναγόμενοι στην υπόθεση είναι προμηθευτές και συντηρητές, που κατηγορούνται για «συνωμοσία» με τον Kapoor…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: AP News, 11.7.2019.

ΛΕΞΕΙΣ: εμπορος τεχνης, λαθρεμπορος, κλεμμενα αρχαια, Μανχαταν, λαθρεμποριο, Καπουρ, γκαλερι, Νεα Υορκη, Γερμανια, Ινδια, Αφγανισταν, Καμποτζη, Ινδια, Πακισταν, συλλεκτης, μουσειο, Βανς, Μπογδανος, ΗΠΑ, Ιντερπολ, προμηθευτης, συντηρητης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ