Γλυκό
κουταλιού
με ροδοπέταλα τριαντάφυλλου
από την Ίμβρο!
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Για να το φτιάξουμε:
Μαζεύουμε και βγάζουμε το
κοτσάνι από τα τριαντάφυλλα, κόβουμε με ψαλίδι το άσπρο σημείο στην άκρη και
μετά τρίβουμε τα ροδοπέταλα καλά με λίγη ζάχαρη και μπόλικο λεμόνι ή ξινό σε
σκόνη - το ξινό εδώ το λέμε limon tozu.
Τα ρίχνουμε στο σιρόπι που
βράζει, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό.
Η αναλογία είναι 400
γραμμάρια ροδοπέταλα, 1 κιλό ζάχαρη, 750 γραμμ. νερό.
Βράζουμε το νερό με την
ζάχαρη για 15 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα τριμμένα τριαντάφυλλα συνεχίζοντας
μέχρι να δέσει το γλυκό.
Τρία λεμόνια ή 2 κουταλάκια
του γλυκού ξινό τριμμένο σε σκόνη. Αυτό είναι που του δίνει ωραίο χρώμα.
Το μόνο που μου είπε η
συγχωριανή μου, από την οποία επήρα την συνταγή, είναι «με χούφτες το μέτρημα
στα τριαντάφυλλα, και με ποτήρια την ζάχαρη».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΜΒΡΟ:
ΛΕΞΕΙΣ: Γλυκο κουταλιου, ροδοπεταλα, τριανταφυλλο, Ιμβρος, Λημνιου Τριανταφυλλου, κοτσανι, ροδοπεταλο, ζαχαρη, λεμονι, ξινο, σιροπι
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook