Ημέρα Μνήμης του μέγα Θρακός μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο - Ονοματοδοσία του Λυκείου „Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“


Ημέρα Μνήμης
του μέγα Θρακός μαθηματικού
Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
στο Μόναχο


Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε έξοχο κλίμα φιλίας έγινε στις 8 Ιουλίου 2019 στο Μόναχο η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό.
Οι πρόγονοι του Καραθεοδωρή κατάγονταν από την Θράκη, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε το 1873 στο Βερολίνο και έζησε όλη του την ζωή σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης (Βρυξέλλες, Αθήνα, Σμύρνη, Ανόβερο, Γοτίγγη, κλπ.).
Ο Καραθεοδωρή εγκαταστάθηκε από το 1924 στο Μόναχο, εδίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, απέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950 και ετάφη στο Κοιμητήριο του Δάσους Μονάχου.
Το επιστημονικό του έργο έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης και εκτίμησης από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και από εξέχουσες προσωπικότητες της μαθηματικής επιστήμης, όπως λ.χ. του Albert Einstein, κ.ά.
Εδίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια Βερολίνου, Μπρεσλάου, Αννοβέρου, Γοτίγγης, Χάρβαρτ και είναι ο ιδρυτής του Ιόνιου Πανεπιστημίου „Φως εξ Ανατολών“ στην Σμύρνη (1922).
Δεν ήταν μόνο ένας ανεπανάληπτος δάσκαλος στα μαθηματικά, αλλά και ένα διακεκριμμένο μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κάθε Κυριακή εκκλησιάζονταν με την οικογένειά του στον Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την γνωστή Σαλβάτορ-κιρχε Μονάχου, στην οποία και διετέλεσε και Εκκλησιαστικός Επίτροπος. Στο χρονικό διάστημα 1943-1945 ο τότε προϊστάμενος της Σαλβάτορ-κιρχε Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος είχε συλληφθεί από την Γκεστάπο και ήταν έγκλειστος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου. Ο Γαλανόπουλος είχε παραδώσει τα κλειδιά της Σαλβάτορ-κιρχε για φύλαξη στον εκκλησιαστικό Επίτροπο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Κάποια ρωσική εκκλησιαστική δικαιοδοσία απευθύνθηκε τότε στο ναζιστικό Δήμο Μονάχου και ζήτησε να κάνει χρήση της Σαλβάτορ-κιρχε, με σκοπό την υφαρπαγή της από τους Έλληνες. Ο Καραθεοδωρή αντέδρασε σθεναρά και έτσι διέσωσε τη Σαλβάτορ-κιρχε από μια εκκλησιαστική περιπέτεια και στέρησή της από τους ορθοδόξους Έλληνες. Η θυγατέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή, στην τελευταία επίσκεψή της στο Μόναχο το 2002, μας διηγήθηκε το ότι ο πατέρας της την συνόδευε, μαζί με τον αδελφό της, κάθε Κυριακή στην Σαλβάτορ-κιρχε, όπου η ίδια μετείχε και στην παιδική χορωδία του ναού.
Όταν το 1947 απέθανε η σύζυγός του, Ευφροσύνη, ετοποθέτησε ο Καραθεοδωρή επί του τάφου στο Μόναχο έναν, μεγάλων διαστάσεων, ιωνικό κίονα ως δείγμα της ελληνικής παιδείας του και ως ανάμνηση του χαμένου ονείρου του, να γίνει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης γέφυρα επιστημονική και πολιτιστική μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μετά τον θάνατό του αναγράφεται και το δικό του όνομα στον ιωνικό κίονα, καθώς επίσης και του τέκνου του, Στεφάνου (+ 1970).
Η ορθόδοξη Εκκλησία μας στο Μόναχο τελεί επί πολλές δεκαετίες ιερό μνημόσυνο στον τάφο Καραθεοδωρή. Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης εξέφρασε προ ετών την επιθυμία να μεταφερθεί ο ιωνικός κίονας, όταν λήξει το υφιστάμενο πολυετές συμβόλαιο ενοικίασης του τάφου, και να στηθεί στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. των Αγίων Πάντων Μονάχου. Με την μεταφορά του κίονα στην εκκλησία, σε κεντρική θέση της πόλης Μονάχου θα μπορούσαν τόσο η πολυάριθμη ελληνική παροικία (περίπου 26.000 Έλληνες) όσο και οι επισκέπτες του ναού από Βαυαρία, Γερμανία και αλλαχού να βλέπουν σε καθημερινή βάση τον κίονα, και να ενημερώνονται για την ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή.
Η δισέγγονη του Καραθεοδωρή, κ. Δέσποινα Σκούταρη, παρέσχε την σχετική συγκατάθεση και άδεια και ο κίονας μεταφέρθηκε από τον τάφο Καραθεοδωρή και στις 8 Ιουλίου 2019, στα πλαίσια μιας πανηγυρικής εκδήλωσης, ετοποθετήθη στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Η δισέγγονη του Κ. Καραθεοδωρή, Δέσποινα Σκούταρη,
ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
και η βιογράφος του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη,
χαρούμενοι ενώπιον του κίονος του Καραθεοδωρή,
ενώπιον πια του Ι.Ν. Αγ. Πάντων Μονάχου.
Πλέον, τουριστικό αξιοθέατο της Βαυαρίας και σημείο αναφοράς των Ελλήνων
και όλου του πνευματικού-επιστημονικού κόσμου...

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του κίονα ο προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέση με τον επίσκοπο Λεύκης, κ. Ευμένιο, ως εκπρόσωπο του μητροπολίτη Γερμανίας, κ. Αυγουστίνου, τον αρχιερατικό επίτροπο Βαυαρίας και προϊστάμενο της Σαλβάτορ-κιρχε, αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον προϊστάμενο του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιὠμο, τον αρχιερατικό επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με την Βαυαρική Πολιτεία, πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τους διακόνους Γρηγόριο και Ιάκωβο από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Έψαλλε καλλικέλαδα ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου.
Παρέστη συμπροσευχόμενος ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, ο οποίος έλαβε μέρος, στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου και την σχετική εκκλησιαστική άδεια του μητροπολίτη Γερμανίας. Η παρουσία και συμμετοχή του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα απετέλεσε μια πνευματική γἐφυρα μεταξύ Θράκης από όπου κατάγονταν η οικογένεια Καραθεοδωρή και της πόλης Μονάχου, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έλαβε τον λόγο η δισέγγονη του Καραθεοδωρή κ. Δέσποινα Σκούταρη που ζει μονίμως στο Λονδίνο και αναφέρθηκε σε οικογενειακά περιστατικά, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις σχετικά με τον προπάππο της, όπως τα διηγούνταν οι γονείς της και άλλα συγγενικά πρόσωπα.
Ακολούθησαν επίσημοι χαιρετισμοί από την Βαυαρή υφυπουργό Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κ. Carolina Trautner, ως εκπρόσωπο του Βαυαρού πρωθυπουργού κ. Markus Söder, από τον εκπρόσωπο του βαυαρικού Υπουργείου Επιστημών και Τέχνης κ. Weber, από την εκπρόσωπο του Δήμου Μονάχου κ. Dorothea Wiepcke και ομιλία από τον εκπρόσωπο του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μονάχου prof. dr. Martin Schottenloher.
Αναγνώστηκαν επίσης οι χαιρετισμοί του πρέσβεως της Ελλάδος στην Γερμανία, κ. Θεοδώρου Δασκαρόλη και της γενικής προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου.
Ακολούθως ο επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος και η κ. Δέσποινα Σκούταρη προέβησαν στα αποκαλυπτήρια του κίονα, ενώ η βιογράφος του Καραθεοδωρή, κ. Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη ανέγνωσε μπροστά στον κίονα ένα ωραίο ποίημά της (ελεγεία) προς τιμήν του Καραθεοδωρή. Ο Βυζαντινός Χορός έψαλλε το τροπάριο „Μετά των αγίων ανάπαυσον Χριστέ ....“.
Στην συνέχεια μετέβησαν όλοι στην αίθουσα τελετών του πολιτιστικού κέντρου „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ όπου προβλήθηκε ένα θαυμάσιο βίντεο με την ζωή και το έργο Καραθεοδωρή που ετοίμασε η μαθητιώσα νεολαία του ελληνικού Λυκείου Μονάχου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητού των Μαθηματικών στο Λύκειο κ. Μιλτιάδη Αδάμ. Ο κ. Αδάμ πρωτοστάτησε στη ονοματοδότηση του Λυκείου Μονάχου σε „Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“.
Εκ μέρους του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, τον χαιρετισμό του διευθυντή του Μουσείου κ. Αθανασίου Λιπορδέζη, ανέγνωσε η θυγατέρα του Μαρία Λιπορδέζη.
Επίσης η βιογράφος του Καραθεοδωρή κ. Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη ωμίλησε για την πνευματική σχέση της με την οικογένεια Καραθεοδωρή, ως βαφτισιμιά της κόρης Καραθεοδωρή, της μακαριστής Δέσποινας Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή και τόνισε τόσο την παγκόσμια ακτινοβολία και προσφορά του Καραθεοδωρή στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ’ όλον τον κόσμο, όσο και την σημασία του για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας.
Με δεξίωση με ελληνικά εδέσματα και ποτά έλαβε πέρας η Ημέρα Μνήμης Καραθεοδωρή.
Η δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα παρουσίασε το όλο πρόγραμμα της Ημέρας Μνήμης.
Παρέστησαν στην εκδήλωση εκπρόσωποι των ελληνικών και ελληνοβαυαρικών συλλόγων και οργανισμών Μονάχου και πολλοί Βαυαροί φιλέλληνες.
Η πρόταση του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση για την τοποθέτηση του κίονα στην αυλή του ναού των Αγίων Πάντων και η υπ’ αυτού υλοποίηση αυτής της εξαίρετης και με πολλαπλά μηνύματα πρωτοβουλίας, έτυχε πολλαπλών επαίνων από όλους τους προσκεκλημένους. Ο π. Απόστολος ευχαρίστησε θερμά την "Οργανωτική Επιτροπή Καραθεοδωρή Μονάχου" για την αμέριστη εθελοντική της προσφορά και την πολύμηνη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Ο ιωνικός κίονας στην αυλή της εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου θα αποτελεί στην καρδιά της Ευρώπης εσαεί ένα φάρο αρμονικής και δημιουργικής συμβίωσης, λαών και πολιτισμών.

Από τον αγιασμό του Λυκείου "Καραθεοδωρή".

Ονοματοδοσία
του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου

Το πρωί της 8ης Ιουλίου έλαβε χώρα στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου τελετή ονοματοδοσίας του Λυκείου με το όνομα „Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“.
Ο διευθυντής του Λυκείου κ. Σταύρος Ελευθεριάδης και ο συντονιστής εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Παπατσίμπας καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους, ετόνισαν την σημασία της ονοματοδοσίας και προέβησαν στα αποκαλυπτήρια της πλακέττας που έχει στηθεί στην είσοδο του Λυκείου.
Ακολούθησε τελετή του αγιασμού του σχολείου από τον επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο, τον αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τους διακόνους π. Γρηγόριο και π. Ιάκωβο. Παρέστησαν ο μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, το διδακτικό προσωπικό του Λυκείου, μαθήτριες, μαθητές και γονείς, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ δρ. Βασιλεία Τριάρχη, η υπεύθυνη για τα Τμήματα Μητρικής γλώσσης κ. Ελένη Βούλγαρη, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων κ. Φανή Αθέρα, ο πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου κ. Ηλίας Νταλακίδης, 12μελής ομάδα επισκεπτών από τη Λάρισα και πολλοί άλλοι.
Μετά τον αγιασμό ακολούθησε ομιλία της κ. Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη με θέμα: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανεπιστημίου Σμύρνης „Φως εξ Ανατολών“, ενώ οι μαθήτριες Δέσποινα Λαμπρίδου και Σοφία Μπούμπα ανέγνωσαν ποιήματα της ομιλήτριας. Ακολούθησε δεξίωση για όλους.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Φωτογραφίες: Grossmann, Lehrer, Μαλαμούσης.

ΛΕΞΕΙΣ: Μοναχο, Καραθεοδωρη, μαθηματικος, Θρακη, 1873, Βερολινο, Βρυξελλες, Αθηνα, Σμυρνη, Ανοβερο, Αννοβερο, Γοτιγγη, 1924, Μοναχο, μαθηματικα, Πανεπιστημιο Μοναχου, Αινσταιν, Μπρεσλαου, Χαρβαρτ, Ιονιο Πανεπιστημιο Φως εξ Ανατολων, Σμυρνη, 1922, ναος Μεταμορφωσεως του Σωτηρος, Σαλβατορκιρχε, Γαλανοπουλος, Γκεσταπο, Στρατοπεδο Συγκεντρωσης Νταχαου, ρωσια, ναζι, Ροδοπουλου Καραθεοδωρη, Καραθεοδωρης, Σκουταρη, Βλαχοστεργιου Βασβατεκη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ