Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας είναι κτισμένος πάνω στο αρχαίο Πρυτανείο Βρέθηκε βαίτυλος, κίονας που συμβολίζει τον θεό Απόλλωνα, προστάτη της αρχαίας Αμβρακίας!


Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας
της Άρτας
είναι κτισμένος επάνω
στο αρχαίο Πρυτανείο

Βρέθηκε βαίτυλος
κίονας που συμβολίζει τον θεό Απόλλωνα, προστάτη της αρχαίας Αμβρακίας! 


Ένα πώρινο ιωνικό κιονόκρανο με ίχνη ερυθρού χρώματος, που μαρτυρούν τον πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο του σπουδαίου οικοδομήματος της αρχαίας κορινθιακής αποικίας, Αμβρακίας, νυν Άρτας.


Η ανασκαφική έρευνα που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας έφερε στο φως εξαιρετικά στοιχεία που βοηθούν στην συμπλήρωση της εικόνας του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας Αμβρακίας.
Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ένα τμήμα κτηρίου μεγάλων διαστάσεων με λιθόπλινθους, που θεωρείται ότι πιθανότατα αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Πρυτανείου που έχει αποκαλυφθεί από παλαιότερες ανασκαφές στον πλακόστρωτο δρόμο έξω από το βυζαντινό ναό.

Ο βυζαντινός ναός της Αγ. Θεοδώρας Άρτης,
επί του αρχαίου δημοσίου κτηρίου.

Ανασκάπτοντας το οικοδόμημα διαπιστώθηκε εσωτερικά η ύπαρξη μιας ζώνης πλακόστρωτου δαπέδου και εξωτερικά ενός λίθινου αγωγού με επικλινή τοιχώματα για την απομάκρυνση των υδάτων. Η κεραμική που περισυνελέγη προέρχεται κυρίως από σκύφους, πινάκια και μαγειρικά σκεύη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Η επιγραφή ΔΑΜΟΣ (= ΔΗΜΟΣ) και ο βαίτυλος του Απόλλωνος.

Η επιμελημένη τοιχοποιία αλλά και η εύρεση μιας ενσφράγιστης κεράμου με τα ανάγλυφα γράμματα ΔΑΜΟ (ΔΗΜΟΣΙΟ) και τον βαίτυλο, τον οξυτενή κίονα που συμβολίζει τον θεό Απόλλωνα, προστάτη της αρχαίας Αμβρακίας πιστοποιούν τον δημόσιο χαρακτήρα του κτηρίου. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν τμήματα λίθινου επιστυλίου αλλά και ένα πώρινο ιωνικό κιονόκρανο με ίχνη ερυθρού χρώματος, που μαρτυρούν τον πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο του σπουδαίου οικοδομήματος.
Η ανασκαφική έρευνα που διεξάγει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας με την επίβλεψη της αρχαιολόγου Μαρίας Νιάρου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, την οποία η Εφορεία θερμά ευχαριστεί για τη γόνιμη συνεργασία, όπως και τον ανάδοχο του έργου, κ. Ζάγκο για τη διάθεση του εργατοτεχνικού προσωπικού.

ΠΗΓΗ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Εφ. Αρχ. Άρτας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΠΕΙΡΟ:

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ χριστιανικούς ναούς επί αρχαίων ναών και κτισμάτων, βλ. Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα".

ΛΕΞΕΙΣανασκαφη, Εφορεια Αρχαιοτητων Αρτας, Αγιας Θεοδωρας, Αγια Θεοδωρα, Αρτα, Αμβρακια, κτηριο, λιθοπλινθος, Πρυτανειο, πλακοστρωτο δρομος, βυζαντινος ναος, πλακοστρωτο δαπεδο, λιθινος αγωγος, σκυφος, πινακιο, μαγειρικα σκευη, ενσφραγιστη κεραμος, ΔΑΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟ, βαιτυλος, οξυτενης κιονας, Απολλωνας, προστατης, πολιουχος, λιθινο επιστυλιο, πωρινο ιωνικο κιονοκρανο, ερυθρο χρωματ, αρχιτεκτονικος διακοσμος, Νιαρου, Ηπειρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ