Πανελλαδική έρευνα για την παράνομη φωτοτύπηση βιβλίων, εφημερίδων ή περιοδικών

Πανελλαδική έρευνα
για την παράνομη
φωτοτύπηση βιβλίων,
εφημερίδων ή περιοδικών

Μάρτιο-Απρίλιο 2019 πραγματοποιήθηκε πανελλαδική έρευνα σε συνολικά 157 φωτοτυπικά καταστήματα, που δραστηριοποιούνται κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και σε τόπους διαμονής και συνάθροισης φοιτητών.
Ήταν η 3η παρόμοια έρευνα που διεξάγει ο ΟΣΔΕΛ.

Το γενικό και θετικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι διατηρούνται χαμηλά τα ποσοστά (5%) των καταστημάτων που εντοπίζονται να διαθέτουν στοκ βιβλίων είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή. Τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αυτά της έρευνας του 2017 (4%).

Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο της φωτοτύπησης ολόκληρου βιβλίου, κατόπιν παραγγελίας, συνεχίζει να εμφανίζει υψηλά ποσοστά. Παρουσιάζεται μία μικρή αύξηση (3% στην Αθήνα), ενώ σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις τα ποσοστά μειώνονται και ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 28% από το 40% της προηγούμενης έρευνας του 2017.

Το μοναδικό σημείο της έρευνας στο οποίο παρατηρείται ποσοστιαία αύξηση (15%), συγκριτικά με το 2017, είναι στον αριθμό των καταστημάτων που δέχονται να φωτοτυπήσουν μέρος βιβλίου, χωρίς βεβαίως, να διαθέτουν σχετική άδεια του ΟΣΔΕΛ.

Ο ΟΣΔΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθειά του, ώστε αφ’ ενός μεν να προστατεύσει τους δημιουργούς και τους συμβασιούχους εκδότες του από την παράνομη φωτοτύπηση των έργων τους, αφ’ ετέρου να αδειοδοτεί και να εισπράττει έσοδα για την φωτοτύπηση μέρους βιβλίων, εφημερίδων ή περιοδικών.

ΠΗΓΗ: ΟΣΔΕΛ / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / Κόντρα News, 11.7.2019.


ΛΕΞΕΙΣφωτοτυπηση, βιβλιο, φωτοτυπια, φωτοτυπιες, πνευματικα δικαιωματα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ