Ποιος είναι αρμόδιος να ασχοληθεί υπεύθυνα με το θέμα του Ελληνικού Λυκείου Στουτγκάρδης, ώστε να δοθεί λύση και να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα 400 Ελλήνων μαθητών στην εκπαίδευση; - Υπόμνημα της ΕΛΜΕ Βάδης–Βυρτεμβέργης

Ποιος είναι αρμόδιος
να ασχοληθεί υπεύθυνα με το θέμα
του Ελληνικού Λυκείου Στουτγκάρδης,
ώστε να δοθεί λύση
και να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα 
400 Ελλήνων μαθητών στην εκπαίδευση;

Υπόμνημα της ΕΛΜΕ Βάδης–Βυρτεμβέργης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ

Την περασμένη εβδομάδα σας έγραφα (*) για τα χάλια μας, και το διεθνές ρεζιλίκι μας, στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, στην Γερμανία, σχετικά με το Ελληνικό Λύκειο στην Στουτγκάρδη…Χάλια και ρεζιλίκια που προκύπτουν από την…ανικανο-αδιαφορία των υπ.Παιδείας και Εξωτερικών της Ελλάδος…και τους ανικανο-αδιάφορους που κομματοφυτεύθηκαν σε ανώτερες θέσεις, που δεν μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα…
Αποτέλεσμα της νέας ανικανο-αδιαφορίας είναι πάντα η αποσάρθρωση, η αποδιάλυση και η αποδιοργάνωση…
Το άρθρο μου κατέληγε:«Θα επανέλθω»…Επανέρχομαι λοιπόν, με την σχετική ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΜΕ, που επακολούθησε:
«Ως ΕΛΜΕ Βάδης-Βυρτεμβέργης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Λύκειο Στουτγκάρδης το οποίο αποτελεί το  μοναδικό Λύκειο στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Το Λύκειο Στουτγκάρδης λειτουργεί ανελλιπώς από το 1978 και στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτήριο στο Zuffenhausen της Στουτγκάρδης (Schwieberdinger str. 9) από το 2002. Τον Ιούνιο του 2011 υπογράφηκε παράταση της μίσθωσης διάρκειας επτά ετών, ήτοι έως 31.8.2018. Το ύψος του μισθώματος καθορίστηκε στις 13.500 ευρώ μηνιαίως συν 1.250 ευρώ τα πάγια έξοδα (επιτεύχθηκε μείωση της τάξης των 6.500 ευρώ).
Το συμβόλαιο αυτό καθορίζει με σαφήνεια ότι οι Ελληνικές Αρχές θα πρέπει το αργότερο ένα χρόνο πριν τη λήξη ισχύος του συμβολαίου, ήτοι έως 31.8.2017, να προβούν σε διαπραγμάτευση με την ιδιοκτήτρια του κτηρίου ώστε να διασφαλιστεί η παράταση της μίσθωσης για πέντε συναπτά έτη, ήτοι έως 31.8.2023.
Τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μονάχου που έχει την ευθύνη για τα Ελληνικά Σχολεία και στο ομόσπονδο κράτος της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όσο και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας στο κρατίδιο, η Γενική Πρόξενος Στουτγάρδης, έχουν ενημερωθεί εγγράφως από τον Διευθυντή του Λυκείου για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σχολείο. Συγκεκριμένα, το κτήριο έχει ανατεθεί σε μεσιτικό γραφείο, αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα αναζήτησης ιδιωτικών και επαγγελματικών χώρων και διατίθεται προς ενοικίαση από τον Απρίλιο του 2019. Το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δεχθεί πολλές οχλήσεις από την πλευρά της ΕΛΜΕ Βάδης-Βυρτεμβέργης τόσο τηλεφωνικώς όσο και εγγράφως.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολήθηκε υπεύθυνα με το θέμα. Το υπουργείο Παιδείας μέσω του Συντονιστή Εκπαίδευσης μεταθέτει τις ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Παιδείας δηλώνοντας ότι η εκ νέου διαπραγμάτευση και η υπογραφή παράτασης του συμβολαίου μίσθωσης δεν αποτελούν αρμοδιότητά τους.
Η ΕΛΜΕ Βάδης-Βυρτεμβέργης προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στον εμπαιγμό της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας θέτει ανοιχτά το ερώτημα αναμένοντας έγγραφη απάντηση:
Ποιος είναι εν τέλει αρμόδιος να ασχοληθεί υπεύθυνα και σοβαρά με το θέμα του Ελληνικού Λυκείου Στουτγκάρδης, ώστε να δοθεί λύση και να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα των 182 μαθητών του Λυκείου (πρωινή βάρδια) και των 200 περίπου μαθητών του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, απογευματινή βάρδια) στην εκπαίδευση;

Με εκτίμηση, το Δ.Σ.»…

Θα (ξανα)επανέλθω…



ΑΚΟΥΣΤΕ και την σχετική ραδιοφωνική εκπομπή

ΛΕΞΕΙΣΣτουτγκαρδη, υπουργειο Παιδειας, ελληνικο σχολείο, Γυμνασιο, Λυκειο, Γερμανια, ΕΛΜΕ, Βαδη Βυρτεμβεργη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ