Πραξικόπημα-εισβολή στην Κύπρο το 1974: Η προτελευταία τραγωδία - του Παν. Ήφαιστου


Πραξικόπημα-εισβολή
στην Κύπρο το 1974:
Η προτελευταία τραγωδία

Του Παν. Ήφαιστου


Δυνατότητα αντιστροφής των συμφορών και ανάκαμψης προϋποθέτει γνώση της πραγματικότητας και της εξόφθαλμης αλήθειας. Το πραξικόπημα και η εισβολή στην Κύπρο το 1974 δεν ήταν «στιγμιαίο έγκλημα» αλλά ένα από τα πολλά απόρροια πολιτειακών και πολιτικών ασθενειών δύο αιώνων του νέου Ελληνικού κράτους. 
Μετά την Επανάσταση του 1821 οι Έλληνες αξίωσαν δημοκρατία και ελευθερία αλλά ο υψηλός αυτός σκοπός δεν εκπληρώθηκε. Το Ελληνικό κράτος όπως το γνωρίζουμε σήμερα σταθεροποιήθηκε την δεκαετία του 1830 μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και την έλευση των Βαυαρών. Αφού εγκαθιδρύθηκε ξενοκρατία και εγχώρια ολιγαρχία που την υπηρετεί οι Έλληνες πλήττονται αδιάλειπτα και αβάστακτα από το ίδιο το κράτος τους:

            Σε πρώτη φάση εκτοπισμός της Ελληνικής αστικής τάξης της διασποράς και κατάργηση του αυτεξούσιου των Κοινών και των Πόλεων.
            Εγκατάλειψη και εξαφάνιση των Ελλήνων των Βαλκανίων.
            Συνεχείς εσωτερικοί διχασμοί και αποτυχημένοι πόλεμοι.
            Το 1922 που οδήγησε στην εξαφάνιση της πολλών χιλιετιών Ελληνικής παρουσίας Ανατολικά του Αιγαίου.
            Διαρκείς διενέξεις που δίχαζαν το έθνος για λογαριασμό ξένων με χαριστική βολή τον διαιρετικό ιδεολογικά/κομματικά εμφύλιο της περιόδου 1945-1949,
            Μετά-εμφυλιακή διαδρομή μέχρι το 1967 που δίχασε τους Έλληνες ακόμη περισσότερο.
            Κάτοχοι εξουσίας σπιθαμιαίου αναστήματος που το μόνο που ήξεραν είναι να ανήκουν στην Δύση και όχι να συμμετέχουν ισότιμα και να συναλλάσσονται εντός των δυτικών συμμαχιών.
            Η επάρατη δικτατορία το 1967 ως λογική συνέπεια αυτών των αξιοθρήνητων διαδρομών.
            Εγκληματικό πραξικόπημα/τουρκική εισβολή το 1974 στην Κυπριακή Δημοκρατία.
            Δόγματα του είδους
α) η Κύπρος είναι μακριά,
β) στο Αιγαίο διατηρούμε τα δικαιώματά μας αλλά δεν τα ασκούμε
και
γ) εσχάτως έκθαμβοι κάποιοι μιλούν για τις μεγάλες ακτές της Τουρκίας που οι μοναχοφάηδες Έλληνες αδικούν ενώ κάποιοι άλλοι σε θέσεις εξουσίας διερωτήθηκαν … «που βρίσκεται το Καστελλόριζο».
            Η μεταπολίτευση καταλήγει στα μνημόνια που πλήττει τους εντός συνόρων Έλληνες καταστέλλοντας την οικονομία, την κοινωνία και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως νέους, στην μετανάστευση.
            ενώ η ΚΔ είναι στρατηγικά όμηρος και η Αθήνα στρατηγικά ανύπαρκτη (εκτός και εάν ενεργοποιήθηκε το casus belli του Ανδρέα Παπανδρέου του 1983 και ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος και δεν το γνωρίζουμε) η Τουρκία επιταχύνει δράσεις στα πεδία της Ανατολικής Μεσογείου, στην Αχίλλεια δηλαδή πτέρνα της Ελλάδας όπου μυστηριωδώς άντεξαν την επισημοποίηση της ομηρίας (ΔΔΟ την λένε) οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και η αβάστακτη και βαθύτατων συνεπειών, πλέον, στρατηγική καταβύθιση του νέου Ελληνικού κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την συνέχεια ΕΔΩ.



ΛΕΞΕΙΣ: συμφορα, ανακαμψη, πραγματικοτητα, αληθεια, πραξικοπημα, εισβολη, Κυπρος, 1974, εγκλημα, πολιτεια, πολιτικη, Ελληνικο κρατος, Επανασταση, 1821, δημοκρατια, ελευθερια. 1830, Καποδιστριας, Βαυαροι, ξενοκρατια, ολιγαρχια, αστικη ταξη, αυτεξουσιο, Κοινο, πολη, Βαλκανια, διχασμος, πολεμος, 1922, Αιγαιο, εθνος, ιδεολογια, κομμα, εμφυλιος, 1945, 1949, δικτατορια, 1967, Καστελοριζο, Καστελλοριζο, μεταπολιτευση, μνημονιο, οικονομια, μεταναστευση, Παπανδρεου, 1983
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ