Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν - Selahattin Demirtaş κατά Τουρκίας


Καταδίκη της Τουρκίας
από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
για παραβίαση της ελευθερίας
της έκφρασης
του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Selahattin Demirtaş κατά Τουρκίας


Ποινική καταδίκη του Προέδρου του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, για δηλώσεις που έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή.

Οι δηλώσεις του προέτρεψαν ουσιαστικά τις Αρχές και το κοινό να εξετάσουν τον πιθανό ρόλο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένου ηγέτη του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο κουρδικό πρόβλημα και ζητούσε την βελτίωση των συνθηκών κράτησής του. Μετά από λεπτομερή εξέταση των δηλώσεων, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, στο σύνολό τους, δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανέρχονταν σε υποκίνηση για βία, ένοπλη αντίσταση ή εξέγερση, ούτε αποτελούν ρητορική μίσους.

Το Στρασβούργο έκρινε ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του προσφεύγοντος με την κατηγορία της διάδοσης της προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δεν είχε αντιμετωπίσει μια πιεστική κοινωνική ανάγκη, δεν ήταν ανάλογη προς τους επιδιωκόμενους νόμιμους σκοπούς και συνεπώς δεν υπήρξε αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης) της ΕΣΔΑ.

Η απόφαση ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Echrcase law και Selahattin Demirtaş κατά Τουρκίας της 9.7.2019 (αριθ. 3) (αριθ. 8732/11), mail, τηλ. 2106464713.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΚΟΥΡΔΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΚΟΥΡΔΙΚΟ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Οργανισμος Ανθρωπινων Δικαιωματων της Τουρκιας, Ντεμιρτας, δηλωσεις, τηλεοπτικη εκπομπη, Οτσαλαν, φυλακισμενος ηγετης, PKK, Εργατικο Κομμα του Κουρδισταν, ειρηνη, κουρδικο, κρατηση, βια, ενοπλη αντισταση, εξεγερση, ρητορικη μισους, Στρασβουργο, προπαγανδα, τρομοκρατικη οργανωση, δημοκρατια, ελευθερια εκφρασης, ΕΣΔΑ, Κουρδοι, ΕΔΔΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ