Siemens και γερμανικές αποζημιώσεις: Ήταν υπόσχεση, έγινε πράξη - του Τζ. Γκούσκου


Siemens
και γερμανικές αποζημιώσεις:
Ήταν υπόσχεση, έγινε πράξη...

Του οικονομολόγου Τζανή Γκούσκου


Έχω κάνει πολλές φορές λόγο για μια πληροφορία που είχα από έγκυρη πηγή το 2015 (απ' το εξωτερικό), ότι, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τσίπρα στο Βερολίνο (23 και 24/3/2015) και προκειμένου να γίνει δεκτός, του έθεσαν δυο όρους οι Γερμανοί και συμφώνησε:

(1) Να κρατήσει χαμηλά ή και να "παγώσει" όσο μπορεί το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων

και

(2) Να μην στραφεί εναντίον Γερμανικών εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα δωροδοκίας στην Ελλάδα, καθώς επίσης και των εδώ συνεργατών τους.
Όσον αφορά το 1ο αποδείχθηκε απ’ την αρχή ότι κάτι δεν πάει καλά.

Υποβάθμισε έκτοτε όσο μπορούσε το οικονομικό σκέλος των Γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ με περισσή υποκρισία και κομπασμό, αναφερόταν σε "ηθική" δικαίωση και στον... φασισμό που πρέπει να χτυπήσουμε μαζί, Ελλάδα και Γερμανία!, δηλ., άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
Να μην ξεχάσουμε ακόμα ότι, το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής είχε ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο του 2016 και ήρθε στην ολομέλεια με καθυστέρηση τριών σχεδόν ετών (4/2019), καθώς επίσης και την ρηματική παραμονές των εκλογών (6/2019), προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και ως «άλλοθι», κοινώς ξεκάρφωμα στο συμφωνηθέν «πάγωμα».
Όσον αφορά το 2ο, δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η δέσμευση στη Μέρκελ απ' το 2015 και δεν θα ξεχάσουμε με τι πρεμούρα έτρεχαν, παραμονές των εκλογών, να ψηφίσουν το νέο Ποινικό Κώδικα, όπου εκτός των άλλων, απαλλάσσονται εκ της δωροδοκίας υπάλληλοι του κράτους καθώς και οι συνεργοί τους.
Τι κι αν η εισαγγελέας της έδρας θ' αφήσει αιχμές σε βάρος του νομοθέτη, ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε από κακούργημα σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (δηλαδή των στελεχών της Siemens).

Τι δεν καταλαβαίνεις κυρία εισαγγελεύς...
Ήταν υπόσχεση κι έγινε πράξη.

Υ.Γ.:
Σε μια διαμαρτυρία για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων που έγινε προ διετίας έξω απ' την γερμανική πρεσβεία, ρώτησα τον τότε πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής της Βουλής κ. Μηταφίδη, για ποιο λόγο δεν φέρνουν το πόρισμα στην ολομέλεια. Η απάντησή του ήταν "έχουμε εντολή να το παγώσουμε".


ΛΕΞΕΙΣΖιμενς, γερμανικες αποζημιωσεις, Γκουσκος, Γερμανια, Τσιπρας, Μηταφιδης


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ