ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ 19ο ΠΑΝΔΩΡΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ


ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ 19Ο
ΠΑΝΔΩΡΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
της ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ


Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας, τόπο ιερό, άμεσα συνδεδεμένο με τον εθνικό μας Ήρωα Αθανάσιο Διάκο καθώς και πολλές άλλες εμβληματικές μορφές του υπέρ της Ελευθερίας αγώνα του Έθνους μας, διεξήχθη στις 10-9, με μεγάλη επιτυχία το 19ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ημέρας, το Συνέδριο επιλέχθηκε να γίνει σε εξωτερικό χώρο με θέα τα επιβλητικά Βαρδούσια, το Αλπικό βουνό της Ελλάδας, έκτο υψηλότερο (2.495 μ.), από το οποίο πηγάζει ο ποταμός Εύηνος. Η επιλογή του χώρου χαιρετίστηκε με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από όλους τους συμμετέχοντες.
Θερμό καλωσόρισμα απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρτοτινών κ. Βασίλειος Κάππας και ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας, ενώ ομόφωνα εκλέχθηκε Πρόεδρος του 19ου Συνεδρίου ο κ. Γιάννης Κούρλης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοτινών ο «Αθανάσιος Διάκος», Γραμματέας ο κ. Μιχάλης Δρίτσας και ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.
Σύντομο Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Δελμούζος, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
Από το Βήμα του Συνεδρίου, ο Βουλευτής κ. Μπούγας, εξήρε το ρόλο της Δωρικής Αδελφότητας στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Φωκίδας για 113 συναπτά έτη και κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να συνδράμει στη διοργάνωση Συνεδρίου για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών εξαιτίας των ανυπέρβλητων προβλημάτων, που έχει προκαλέσει η κατασκευή του Ταμιευτήρα του Μόρνου. Επίσης κάλεσε το ΔΣ του Συλλόγου στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, που θα αναδεικνύουν τη συμβολή του τόπου μας κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Ακολούθησε η απονομή Τιμητικών Διακρίσεων, ξεκινώντας από τον συμπατριώτη μας με καταγωγή από την Αρτοτίνα κ. Κωνσταντίνο Κοτρώνη, ιδρυτή της εταιρείας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ Κ. ΚΟΤΡΩΝΗΣ» σε αναγνώριση της εξαιρετικής επιχειρηματικής του πορείας και της συνεισφοράς του στην τοπική κοινωνία. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, κ. Παναγιώτα Κοτρώνη από τον κ. Ιωάννη Μπούγα, ενώ παρών ήταν και ο κ. Αυγουστίνος Κοτρώνης, Managing Director της επιχείρησης.
Η επόμενη τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Γρηγόρη Κοντοχρήστο, Ιδρυτή, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της καθετοποιημένης επιχείρησης «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ». Η απονομή έγινε από τον εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γιώργο Δελμούζο, σε αναγνώριση της εξαιρετικής επιχειρηματικής πορείας του κυρίου Κοντοχρήστου στον πρωτογενή τομέα και της συνεισφοράς του στην τοπική κοινωνία.Επίσης ο κύριος ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ της ομώνυμης επιχείρησης ζήτησε τη συνεργασία με το Σύλλογο για εξεύρεση νέων που ενδιαφέρονται για μονάδες εκτροφής πτηνών στην ορεινή Δωρίδα.
Η τελευταία τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στην συμπατριώτισσά μας κυρία Μαρίνα Κουτσοπούλου με καταγωγή από το Διχώρι (Κωστάριτσα), ως εκπρόσωπο της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Φωκίδα και σε αναγνώριση της εξαιρετικής της προσφοράς στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ορεινής Δωρίδας. Η απονομή έγινε από τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Καπεντζώνη.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου και οι εισηγήσεις κάλυψαν τους τομείς: Υγείας, Αγροδιατροφής, Τουρισμού και Επενδυτικών Κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.
Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν τα θέματα:

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
(ως βασική προϋπόθεση για κάθε είδους τοπική ανάπτυξη)

·        Επείγοντα παθολογικά περιστατικά,Ηλίας Καραμέρης, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Παθολόγος, Δ/ντής Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου
·        Επείγοντα τραυματικά περιστατικά & πρόληψη, Δρ. Παντελής Βασιλείου, Χειρουργός / Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Σημαντική παρέμβαση έκανε η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, κυρία Γεωργία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου αναφορικά με το θέμα της αναζωογόνησης, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην στήριξη του Νοσοκομείου Άμφισσας από το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ βάσει της απόφασης ΕΣΥ 2889.

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ

·        Διαχρονική εξέλιξη της Ελληνικής Διατροφής, Βασίλης Καμβύσης, Χημικός, Διεθνώς Διαπιστευμένος Γευσιγνώστης ο οποίος διευκρίνισε ότι η βάση της ελληνικής διατροφής μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης ακόμα και ορεινές μειονεκτικές περιοχές βάσει των στοιχείων FACTBOOKCIA, DietaryGuidelinesforAmericans (USDA)
·        Οι δυνατότητες ανάδειξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στη Δωρίδα, Δρ. Αθανάσιος Γελασάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι 2η παραγωγός δύναμη μετά τη Ρουμανία σε γαλακτοπαραγωγά πρόβατα και 1η παγκοσμίως στην παραγωγή τυριών από πρόβειο, ευκαιρία για τη Δωρίδα, μια και η ολιστική διαχείριση της κτηνοτροφίας εντάσσεται και σε ευέλικτο νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση μονάδων παραγωγής
·        Οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων ως μοχλός ανάπτυξης της κτηνοτροφίας,
Δρ. Γεώργιος Λαλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι αυτόχθονες φυλές δεδομένου ότι είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιστήμονες του τομέα, την προηγούμενη ημέρα, μαζί με μέλη του ΔΣ των δύο Συλλόγων, επισκέφθηκαν μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων και στις εισηγήσεις τους φρόντισαν να δώσουν πρακτικές κατευθύνσεις στους παραγωγούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενώ δήλωσαν πρόθυμοι να σταθούν αρωγοί σε κάθε τους προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικής τους βάσης με «δίαυλο» επικοινωνίας της Δωρική Αδελφότητα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

·        Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα Δωρίδας ως τουριστικός προορισμός, Κώστας Κατσιγιάννης, τ. Γενικός Διευθυντής ΕΟΤ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ο οποίος στηριζόμενος στα πρόσφατα στοιχεία μελετών για την ικανοποίηση των τουριστών και με αφορμή τα συμπεράσματα από το 18ο Συνέδριο της ΔΑ, κατέληξε ότι οι προοπτικές στηρίζονται στις ειδικές μορφές τουρισμού. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο αλπικό τοπίο των Βαρδουσίων και το μονοπάτι Ε4 που αφορά πολλούς πεζοπόρους από όλο τον κόσμο, τον θρησκευτικό τουρισμό και βέβαια την «Φωκική ριβιέρα»
·        Ο αθλητικός τουρισμός ως εναλλακτική μορφή τουρισμού στη Δωρίδα,Θωμάς Ρούμπας, διοργανωτής TihioRace, Επιχειρηματίας, ο οποίος απαρίθμησε την αναπτυξιακή πορεία των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων που επιμελείται πλέον μία μεγάλη ομάδα συνεργατών και εθελοντών και ολοκλήρωσε με το όραμα ανάπτυξης στη Δωρίδα
·        Νέες Τεχνολογίες, Κοινωνικά Δίκτυα και Ευκαιρίες για την Τουριστική προβολή,
Νίκος Δεσύπρης, Οικονομολόγος,
MSc, MarketingManager, SofiaMall, ο οποίος παρουσίασε τη χρήση των νέων τεχνολογιών για ενημέρωση και προσέλκυση τουριστών με βέλτιστη στόχευση ειδικών κοινών και μετρούμενα αποτελέσματα
·        Καταγραφή, ανάπτυξη και αξιοποίηση Πολιτιστικών Διαδρομών στη Δωρίδα,
Γιώργος Καλαντζής, Φυσικός, Μέλος ΔΣ Δ.Α., ο οποίος παρουσίασε το πλάνο χάραξης προορισμών, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή δέσμευση για την εκπόνηση θεματικών χαρτών και τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης για το
project
·        Τουριστική προώθηση και προβολή Δήμου Δωρίδας,Μαρία Ανδρίτσου, Στέλεχος ΕΟΤ, ΜΑ, M.Sc., Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Γραμματέας Δ.Α., η οποία έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την προβολή του συνόλου της Δωρίδας
Όλοι οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε πραγματικά παραδείγματα και εφαρμόσιμες προτάσεις για τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της Δωρίδας.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

·        Επιχειρηματικές ενισχύσεις: ΕΣΠΑ, LEADER& Αναπτυξιακός Νόμος, Μιχάλης Δρίτσας, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Α.Ο αντιπρόεδρος της Δ.Α. εστίασε με πρακτικά παραδείγματα, στα τρέχοντα «παράθυρα ευκαιρίας» για χρηματική ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων στους τομείς αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης, ενέργειας και τουρισμού.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους ενώ απαντήσεις έδωσε ο παριστάμενος καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης.
Ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότηταςκ. Γιάννης Μπαλατσούρας έκλεισε τις εργασίες ανακοινώνοντας ότι το 20ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022 στο Μαλανδρίνο με στόχο είναι να διαπιστώσουμε κατ΄ αρχήν ποια βήματα έχουν γίνει από τα προτεινόμενα και να σχεδιάσουμε τα επόμενα για την ανάπτυξη της Δωρίδας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους:
-      Ο πανοσιολογιότατος Αυγουστίνος, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Φωκίδος
-      Ο αιδεσιμότατος Θεοφάνης Μπατσαούρας, ιερέας της Αρτοτίνας
-      Ο τέως Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου
-      Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Παλασκώνης, Ανδρέας Ευσταθίου, Γιώργος Γλυμίτσας και Κώστας Κουτσούμπας
-      Ο Αναστάσιος Φλώρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα εποχή για τη Δωρίδα»
-      Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Δωρίδας κ. Ιωάννης Μπίμπας
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος
-      Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Κωνσταντίνος Λιάπης
-      Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ Ιωσήφ Μπιζέλης
-      Το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου
-      Η Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Τ.Ε.Ε. Φωκίδας και Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΣΤΕ κα Πέγκυ Αραβαντινού
-      Πρόεδροι πολλών Συλλόγων της Δωρίδας και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων

Το ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας ευχαριστεί
-      τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» για την άριστη συνεργασία και την άψογη οργάνωση του χώρου της εκδήλωσης
-      Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρτοτινών κ. Βασίλειο Κάππα
-      Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη (Τιμίου) Προδρόμου
-      Τους ευγενικούς Χορηγούς του Συνεδρίου οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιτυχία του
-      Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Δωρίδος.

ΠΗΓΗ: ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ, 12.8.2019.


ΛΕΞΕΙΣ Ιερα Μονη Τιμιου Προδρομου Αρτοτινας, Διακος, Συνεδριο Δωρικης Αδελφοτητας, Αρτοτινα, Δωρικη Αδελφοτητα, Δωριδα, Δωριεις, Φωκιδα, Διχωρι, Κωσταριτσα, Μπαλατσουρας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ