Συνεχίστηκαν οι αναστηλωτικές εργασίες του ιερού του Απόλλωνος στο Δεσποτικό!


Συνεχίστηκαν
οι αναστηλωτικές εργασίες
του ιερού του Απόλλωνος
στο Δεσποτικό!


«Οι αναστηλωτικές εργασίες διήρκησαν 4 εβδομάδες.
Εργάστηκαν 6 ειδικευμένοι μαρμαροτεχνίτες υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Γ. Ορεστίδη και ολοκληρώθηκαν σημαντικές εργασίες, όπως η αποκατάσταση της παραστάδας (κοινός τοίχος ναού και εστιατορίου) με την τελική οριζοντίωση της ανώτερης επιφάνειας και την τοποθέτηση - προσαρμογή του επικράνου της, η οριστική τοποθέτηση του αρχαίου κιονόκρανου του δεύτερου από βορρά κίονα του εστιατορίου, η οριστική διαμόρφωση και τοποθέτηση του δεύτερου από βορρά επιστυλίου και του δεύτερου αντιθήματος του εστιατορίου, η κατασκευή του κατώτερου σπονδύλου του 3ου από βορρά κίονα του εστιατορίου, η τοποθέτηση όλων των κατώτατων σπονδύλων της κιονοστοιχίας του ναού, η καθ' ύψος συμπλήρωση του τοίχου μεταξύ δωματίων Α2 και Α3, καθώς και η συμπλήρωση λιθόπλινθων του δυτικού τοίχου του προστώου του ναού. Εξαιρετικά απαιτητικές ήταν οι εργασίες συγκόλλησης αρχαίων μελών με νέα συμπληρώματα που διαμορφώθηκαν με τη βοήθεια του ρομποτικού παντογράφου διαμόρφωσης μαρμάρων (CNC) στο εργοστάσιο στην Αθήνα (επιστύλιο ναού, κίονες ναού). Χάρη σε αυτές είναι έτοιμα προς τοποθέτηση ο τρίτος σπόνδυλος του εστιατορίου και τα υπόλοιπα επιστύλια του ναού.
Παράλληλα με τις αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν και εργασίες συντήρησης τοιχοποιιών στα κτίρια Μ και Ν από τον συντηρητή της Δ/νσης Συντήρησης Γ. Καράμπαλη.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και αυτή τη χρονιά χάρις στις ευγενικές χορηγίες των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου (ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ), των Ιδρυμάτων Α.Γ. Λεβέντη, Π&A  Κανελλοπούλου και Ι. Λάτση, της Alpha Bank, του συλλόγου «Οι Φίλοι της Πάρου» και του ΔΙ .ΚΕ.ΜΕΣ/CYA. Στις έρευνες συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας (αρχαιολόγοι Κ. Νταϊφά, Δρ. Α. Αλεξανδρίδου, Dr. E. Angliker, Dr. C. Meyer, Dr. C.  Constantakopoulou, αρχιτέκτονες Γ. Ορεστίδης και Dr. A. Ohnesorg, συντηρητής Γ. Καράμπαλης, γεωλόγος Dr. E. Draganits) πολλοί φοιτητές και αρχαιολόγοι από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, CYA, Birkbeck College, University of Oslo, University of Genova, University of Bahia Blanca Argentina, κ.α.)».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 6.8.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ επίσης και την διάλεξη "Paros and the Archaic Sanctuary of Apollo on the Island of Despotiko" του Yannos Kourayos / Greek Ministry of Culture, Ephorate of the Cyclades, που δόθηκε στις 15.10.2019 στο. ISAW Lecture Hall.

ΛΕΞΕΙΣ: Δεσποτικο, αναστηλωση, μαρμαροτεχνια, Ορεστιδης, παρασταδα, τοιχος, ναος, εστιατοριο, επικρανο, κιονακρανο, επιστυλιο, αντιθημα, σπονδυλος, κιονας, κιονοστοιχια, λιθοπλινθος, προστωο, ναος Απολλωνος, συγκολληση, ρομποτικος παντογραφος, μαρμαρο, τοιχοποιια, Καραμπαλης, Παρος, Νταιφα, Αλεξανδριδου, Κωνσταντανοπουλου, Δραγανιτης, Απολλωνας, Απολλων, Κυκλαδες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ