ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ στην ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΩΤΑΡΑ ΚΥΠΡΟΥ με εμπορικούς αμφορείς από Συρία και Κιλικία


ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
στην ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΠΡΩΤΑΡΑ ΚΥΠΡΟΥ

Με εμπορικούς αμφορείς
από Συρία και Κιλικία

Δεν έχει μόνο φυσικό αέριο
η θαλάσσια περιοχή της Κύπρου…

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοινώνει την ανακάλυψη αρχαίου ναυαγίου στην θαλάσσια περιοχή Πρωταρά. Η θέση δηλώθηκε από τους Σπύρο Σπύρου και Ανδρέα Κρητιώτη, εθελοντές – δύτες της ερευνητικής ομάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (EPENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκε αμέσως για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική επί τόπου έρευνα το συντομότερο δυνατόν.Αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές του EPENAE βρίσκονται ήδη στον Πρωταρά και εργάζονται για την τεκμηρίωση και την προστασία της θέσης, υπό την διεύθυνση της Αναπληρώτριας καθηγήτριας Ενάλιας Αρχαιολογίας, δρ. Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Δημήτρη Σκαρλάτο και την συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κ. Ελένη Λοϊζίδου.

Πρόκειται για ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από την Συρία και την Κιλικία. Είναι το πρώτο ρωμαϊκών χρόνων ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ρίξουν νέο φως στο εύρος και την κλίμακα των εμπορικών σχέσεων του νησιού με τις υπόλοιπες ρωμαϊκές επαρχίες της ανατολικής Μεσογείου.

Η σημασία του ευρήματος είναι μεγάλη για την Κυπριακή Αρχαιολογία, αφού είναι η πρώτη φορά που διενεργείται υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα με δαπάνη αποκλειστικά του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζουν τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους στους κυρίους Σπύρου και Κρητιώτη για την άμεση ενημέρωση των αρχών μετά την ανακάλυψη της νέας θέσης. Θερμές ευχαριστίες επίσης οφείλονται σε όλους τους εθελοντές και τους υποστηρικτές της έρευνας, η οποία οργανώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάριν στην γενναιοδωρία και την συνεργασία διαφορετικών φορέων και προσώπων. Η ενθουσιώδης κινητοποίηση πολιτών και η αγαστή συνεργασία φορέων γύρω από μία σημαντική αρχαιολογική θέση στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τη υψηλή θέση που κατέχει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κυπριακή κοινωνία.

ΠΗΓΗΤμ. Αρχαιοτήτων Κύπρου.


ΛΕΞΕΙΣΝΑΥΑΓΙΟ, ΠΡΩΤΑΡΑΣ, εμποριο, αμφορεας, Συρια, Κιλικια, Κυπρος, αμφορευς, ΠΡΩΤΑΡΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ