Ανθρώπινο δόντι, ίσως και 70.000 χρόνων, επιβεβαιώνει την παρουσία Νεάντερνταλ και στο Ιράν!


Ανθρώπινο δόντι,
ίσως και 70.000 χρόνων,
επιβεβαιώνει την παρουσία
Νεάντερνταλ και στο Ιράν!


Η πρόσφατη ανάλυση ενός δοντιού, που ανακτήθηκε το 1999, από το σπήλαιο Wezmeh, στα βουνά Ζάκρος (< Zagros, βουνά με ελληνική ονομασία, που παραπέμπουν στην Κρήτη), του νυν δυτικού Ιράν, αποτελεί την πρώτη άμεση μαρτυρία της παρουσίας του Νεάντερνταλ στην περιοχή!


Ο Fereidoun Biglari του Εθνικού Μουσείου του Ιράν εξήγησε ότι η απεικόνιση με X-ray micro-CT (ακτίνων Χ) του δοντιού (premolar tooth) έχει αποδείξει ότι ανήκε σε ένα παιδί από το ανθρώπινο είδος των Νεάντερνταλ, ηλικίας μεταξύ 6-10 ετών – και όχι από πρώιμο σύγχρονο άνθρωπο (Homo Sapiens), όπως είχε προηγουμένως θεωρηθεί!
«Το αρχαιότερο απολίθωμα ζώου, που βρέθηκε στην εν λόγω σπηλιά, χρονολογείται πριν από 70.000 χρόνια. Επειδή οι Νεάντερνταλ εξαφανίσθηκαν πριν από 40.000 χρόνια, πρόσθεσε ο κ.Biglari, το άτομο του Νεάντερνταλ πρέπει να έχει ζήσει στην περιοχή κάποια στιγμή μέσα στην περίοδο αυτή των 30.000 χρόνων!

Τα απολιθώματα των ζώων που εξαφανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων σαρκοφάγων υαινών, σπηλαιο-βοοειδών και αγριο-βοοειδών, ευρέθησαν επίσης στο σπήλαιο - ζώα της Εποχής των Παγετώνων.

Σημειώνεται, ότι ένας κυνόδοντας που αναγνωρίσθηκε ως ενός παιδιού Νεάντερνταλ ευρέθη πέρυσι, κοντά στην πόλη Kermanshah, αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί πλήρως.

ΠΗΓΕΣ: Tasnim News Agency, 17.8.2019, Neanderthal Fashion Statement.

ΛΕΞΕΙΣδοντι, σπηλαιο Βεζμεχ, βουνα Ζακρος, Ζαγκρος, Κρητη, Ιραν, Νεαντερνταλ, Μπιγκλαρι, παιδι, συγχρονος ανθρωπος, Χομο Σαπιενς, απολιθωμα, ζωο, σπηλια, σαρκοφαγο, υαινα, βοοειδη, Εποχη Παγετωνων, κυνοδοντας, Κερμανσαχ, Περσια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ