Ο ΦΑΡΟΣ στην ΛΑΚΚΑ των ΠΑΞΩΝ, που πρωτολειτούργησε το 1825…


Ο ΦΑΡΟΣ στην ΛΑΚΚΑ
των ΠΑΞΩΝ,
που πρωτολειτούργησε
το 1825…



Από την πρωτεύουσα των Παξών, τον Γάιο, κατευθυνόμαστε στον βορειότερο οικισμό του νησιού, την πανέμορφη κι αδιατάρακτη σαν λίμνη, Λάκκα, με τα καταγάλανα νερά, τον πλησιέστερο οικισμό προς στην Κέρκυρα.


Λίγο πιο πάνω από τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα της Λάκκας, λοιπόν, ξεκινά στενός δρόμος, δεξιά που ανηφορίζει προς τον φάρο. Παίρνουμε (θεωρητικά) όλο την δεξιά διακλάδωση και φτάνουμε στην κορυφή. Ευθεία ο δρόμος οδηγεί προς την ιστορική παραλία των Πλάνων (όπου απεβιβάσθη ο Θ. Κολοκοτρώνης – κακός χωματόδρομος οδηγεί έως αυτήν). Δεξιά, δρόμος οδηγεί στον φάρο, όπου η θέα προς Κέρκυρα είναι άπλετη, εντυπωσιακή και ανεπανάληπτη…


Και βέβαια απ’ εδώ είναι ένα από τα τρία (*) σημεία των Παξών, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει  το ηλιοβασίλεμα…
ΔΕΙΤΕ το...


(*) Τα άλλα δύο, ευκολοπροσβάσιμα, είναι η Καστανίδα και ο Ερημίτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΠΑΞΟΥΣ:


«Ο φάρος στην Λάκκα των Παξών λειτούργησε για πρώτη φορά το 1825, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατασκευάστηκε, όταν τα νησιά του Ιωνίου Πελάγους ευρίσκονταν υπό την κατοχή της Μ. Βρετανίας.
Εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1864.
Στις 11 Μαρτίου 1913 το έδαφος υποχώρησε, δημιουργώντας κρατήρα μήκους 200 μέτρων και βάθους 20 μέτρων. Κατασκευάσθηκε νέο κτήριο στην θέση Κουέρο το 1916 και λειτούργησε το 1919 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.
Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1951, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.
Το 1979 ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως ηλεκτρικός».


ΠΗΓΗ: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΑΡΩΝ

ΛΕΞΕΙΣ: ΦΑΡΟΣ, ΛΑΚΚΑ ΠΑΞΩΝ, 1825, Παξοι, Γαιος, Λακα, Κερκυρα, ναος Αγιου Ανδρεα, Αγιος Ανδρεας, Πλανος, Πλανοι, Κολοκοτρωνης, ηλιοβασιλεμα, Καστανιδα, Ερημιτης, πετρελαιο, Ιονιο Πελαγος, Βρετανια, ελληνικο φαρικο δικτυο, 1864, Μαρτιος, 1913, κρατηρας, Κουερο, 1916, 1919, 1951, 1979, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΑΡΩΝ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ