Πέντε αρχαία κτήρια μεγάλων διαστάσεων βρέθηκαν στην νησίδα Τσιμηντήρι, η οποία κείται μεταξύ Αντιπάρου και Δεσποτικού, και κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένη με το Δεσποτικό, ίσως και με την Αντίπαρο!


Πέντε αρχαία κτήρια
μεγάλων διαστάσεων
βρέθηκαν στην νησίδα Τσιμηντήρι

H οποία κείται
μεταξύ Αντιπάρου και Δεσποτικού,
και κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένη
με το Δεσποτικό, ίσως και με την Αντίπαρο!


«Η μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής έρευνας ήταν η μόλις 6 ημερών διερεύνηση της νησίδας Τσιμηντήρι (σ.σ.: < Κοιμητήρι). Το Τσιμηντήρι βρίσκεται μεταξύ Αντιπάρου και Δεσποτικού, στη βόρεια πλευρά του υπήνεμου κόλπου και κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένο με το Δεσποτικό και πιθανότατα και την Αντίπαρο. Το 2011 είχε πραγματοποιηθεί επιφανειακή έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν τέσσερα κτίρια, εκ των οποίων καθαρίστηκε τμήμα του ενός στη νότια πλευρά της νησίδας.
Φέτος, η έρευνα συνεχίστηκε στο κτίριο αυτό (Κτίριο ΑΤ) και στη βορειοανατολική πλευρά της νησίδας με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Αμέσως κάτω από την πυκνή βλάστηση και πάρα πολύ κοντά στην ακτή εντοπίστηκαν και καθαρίστηκαν επιφανειακά πέντε κτίρια μεγάλων διαστάσεων, τα Κτίρια Βτ, Γτ, Δτ, Ετ, Ζτ.


Δεδομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στον κόλπο κατά τουλάχιστον 2,5 μ. τα κτίρια αυτά θα ήταν μεν κοντά στο λιμάνι, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή απ' ότι σήμερα. Όλα είναι ισχυρής κατασκευής, κτισμένα με λίθους τοπικού πετρώματος με εισόδους προσανατολισμένες προς Ν, προς το Δεσποτικό και το λιμάνι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει περίβολος κυκλικής κάτοψης διαμέτρου 15,5 μ. Η ανασκαφή δεν προχώρησε σε βάθος, ωστόσο το μέγεθος, η κατασκευή και η θέση των κτιρίων παραπέμπουν σε κτίσματα δημόσιας χρήσης που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη λειτουργία του λιμανιού».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 6.8.2019.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγησις".

ΛΕΞΕΙΣνησιδα Τσιμηντηρι, Κοιμητηρι, Κοιμητηριο, Αντιπαρος, Δεσποτικο, κτηριο, κυκλικος περιβολος, Κυκλαδες, Στρογγυλη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ